1. Thuis
  2. Elektrische auto
  3. Wat kost een elektrische auto aan stroom?

Kosten opladen elektrische auto

Een elektrische auto is uiteindelijk voordeliger dan een brandstofauto, omdat stroom goedkoper is dan benzine of diesel. Maar hoeveel goedkoper? Wat zijn de kosten voor elektrisch laden? Je leest het op deze pagina.

Verschillende laadtarieven

De kosten voor het opladen van je elektrische auto kunnen variëren, afhankelijk van waar je laadt. Je hebt drie opties: thuis, bij een openbare laadpaal of bij een snellader.

1. Thuis opladen

Thuis opladen met een eigen laadpaal is meestal de voordeligste optie. Je betaalt gewoon de kilowattuurprijs van je eigen energieleverancier. Hoeveel dat precies is, hangt af van welke leverancier je hebt en wat voor soort contract je hebt afgesloten. Als je zonnepanelen hebt en daarmee je eigen zonnestroom opwekt, ben je natuurlijk nog voordeliger uit. Dan kan je die stroom gebruiken om je auto op te laden, waardoor je minder stroom van je energieleverancier hoeft af te nemen.

2. Openbaar laden

Aan een openbare laadpaal laad je meestal met een hoger laadtarief. Dit komt doordat de aanbieder van het laadpunt kosten moet dekken voor installatie, onderhoud en winst wil maken.

De tarieven van verschillende aanbieders van laadpassen en laadpalen lopen sterk uiteen, van ongeveer € 0,30 tot € 0,75 per kWh. En ook per regio verschillen de tarieven aanzienlijk. Zo betaal je in Groningen € 0,42 en in Haarlem € 0,61 per kWh. Het kan voordelig zijn om de kosten in de buurt te vergelijken en eventueel naar een ander laadpunt te rijden voor een lager tarief.

3. Snelladen

Bij tankstations, parkeerplaatsen, winkelcentra en andere openbare ruimtes geven snelladers je de mogelijkheid om snel op te laden en weer op weg te gaan. Meestal zijn de kosten per kWh bij snelladen hoger dan bij thuisladen of laden aan een gewone openbare laadpaal. Ook bij snelladen hangen de kosten af van de aanbieder en de locatie van de snellader.

Dynamische tarieven 

Naast vaste en variabele energiecontracten bestaat er ook een energiecontract met dynamische prijzen. Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij de leveringstarieven voor stroom en gas snel kunnen schommelen. Je gasprijzen veranderen per dag en je stroomprijzen zelfs per uur. Ze kunnen zowel stijgen als dalen. Bijvoorbeeld op basis van vraag en aanbod op de energiemarkt en weersomstandigheden. Bij dynamische energiecontracten is het interessant om de stroomprijzen per uur te volgen zodat je je auto kan opladen wanneer de stroom het goedkoopst is. Of je maakt gebruik van Slim laden, waarbij het opladen automatisch gebeurt op de voor jou voordeligste momenten.

Gemiddelde kosten opladen elektrische auto

Je betaalt een prijs per kilowattuur (kWh) voor het opladen van je elektrische auto. Omdat energietarieven momenteel verschillen, variëren ook de laadtarieven. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 0,30 en € 0,80 per kWh bij een openbare laadpaal, en tussen de € 0,40 en € 0,90 per kWh bij een snellader. Wat je thuis per kWh betaalt, hangt af van het tarief van je energieleverancier.

Slim laden

Binnenkort voegen we Slim laden toe aan de Vattenfall Energie App. Hiermee laad je automatisch op de meest voordelige momenten: wanneer de stroomvraag laag is of wanneer er veel groene stroom beschikbaar is. Dit is stroom die wordt opgewekt uit onuitputtelijke energiebronnen. Denk aan: zon en wind. Zo maak je niet alleen gebruik van groene én goedkope stroom. Je helpt ook het stroomnet balanceren.

Slim laden is beschikbaar voor klanten. Meld je aan en krijg bericht wanneer Slim laden beschikbaar is.

Hou me op de hoogte

De prijs per kilometer bij tanken en opladen

Je kan makkelijk uitrekenen wat je per kilometer betaalt. Deel de prijs per kWh door het aantal kilometers dat je rijdt per kWh. Hieronder zie je waar je dan in verschillende situaties op uitkomt. In het rekenvoorbeeld hieronder zie je de prijs per kilometer voor een Tesla Model 3, die 15,1 kWh gebruikt om 100 kilometer af te leggen.

Kosten opladen: prijs per kilometer

Laden bij een laadpaal thuis

Laadtarief: € 0,28 per kWh
Kilometer per kWh: 6,61
Prijs per kilometer: € 0,04

Laden bij een openbare laadpaal

Laadtarief: € 0,50 per kWh
Kilometer per kWh: 6,61
Prijs per kilometer: € 0,08

Laden bij een snellader

Laadtarief: € 0,70 per kWh
Kilometer per kWh: 6,61
Prijs per kilometer: € 0,11

Kosten vergeleken met tanken

Hoe zit het met de kosten per kilometer voor een benzineauto?

Prijs per liter: € 2,20
Kilometer per liter: 14
Prijs per kilometer: € 0,16

Gemiddeld ben je per kilometer dus zeker goedkoper uit met een elektrische auto dan met een benzineauto.

Elektrisch rijden? Ga thuisladen!

Met een eigen laadpaal heb je altijd een opgeladen auto voor de deur. Wel zo makkelijk en vaak voordeliger. We helpen je graag bij het samenstellen van je ideale laadpaal. En bieden deskundige begeleiding rondom de installatie en het onderhoud. 

Bekijk onze laadpalen

Lees meer over elektrische auto's