1. Thuis
 2. Elektrische auto
 3. Wat kost een elektrische auto aan stroom?

Wat kost een elektrische auto aan stroom?

Een elektrische auto is uiteindelijk voordeliger dan een brandstofauto, want stroom is goedkoper dan benzine of diesel. Maar hoeveel goedkoper? Wat kost een elektrische auto aan stroom? Je leest het op deze pagina.

Verschillende laadtarieven

Je kunt je elektrische auto bij verschillende soorten laadpalen opladen. Bij elke soort betaal je een ander stroomtarief. Er zijn drie soorten laadpalen:

1. Een laadpaal voor thuis

Heb je een eigen oprit of garage, dan kan het voordelig zijn om te investeren in een laadpaal voor thuis. Een gemiddelde elektrische auto kan 5 kilometer rijden op 1 kWh. Dit betekent dat je met een standaard stroomtarief van € 0,35 per kWh rond de € 0,08 cent per kilometer aan stroom kwijt bent.

2. Een openbare laadpaal

Bij een openbare laadpaal betaal je vaak rond de € 0,50 per kWh. Dit betekent dat je ongeveer € 0,10 per kilometer betaalt. Thuisladen is dus goedkoper dan het laden bij een openbare laadpaal.

3. Een snellader (ook openbaar)

Bij tankstations, parkeerplaatsen, winkelcentra en andere openbare ruimtes geven snelladers je de mogelijkheid om snel op te laden en weer op weg te gaan. Snelladen is op dit moment het duurst, je betaalt uiteenlopende prijzen. Meestal rond de € 0,70 per kWh.

Ter vergelijking: met een benzineauto die 1 op 14 rijdt, betaal je bij een literprijs van € 2,- ongeveer € 0,14 per kilometer.

Slim laden

Binnenkort voegen we Slim laden toe aan de Vattenfall Energie App. Hiermee laad je automatisch op de meest voordelige momenten. Is er overdag bijvoorbeeld veel zon? Dan is dit het perfecte moment om je auto op te laden. Je maakt dan gebruik van groene én goedkope stroom. 

Slim laden is gratis en beschikbaar voor klanten van Vattenfall. Meld je aan en krijg bericht wanneer Slim laden beschikbaar is.

Hou me op de hoogte

De prijs per kilometer bij opladen en tanken

Je kan makkelijk uitrekenen wat je per kilometer betaalt. Deel de prijs per kWh door het aantal kilometers dat je rijdt per kWh. Hieronder zie je waar je dan in verschillende situaties op uitkomt. In het rekenvoorbeeld hieronder zie je de prijs per kilometer voor een Tesla Model 3, die 15,1 kWh gebruikt om 100 kilometer af te leggen.

Type laadpaal Kostenberekening
Laadpaal thuis
 • Laadtarief: € 0,35 per kWh 
 • Kilometer per kWh: 6,61  
 • Prijs per kilometer: € 0,05
Openbare laadpaal
 • Laadtarief: € 0,50 per kWh
 • Kilometer per kWh: 6,61  
 • Prijs per kilometer: € 0,08
Snellader
 • Laadtarief: € 0,70 per kWh 
 • Kilometer per kWh: 6,61  
 • Prijs per kilometer: € 0,10
Benzine (ter vergelijking)
 • Prijs per liter: € 2,00 per liter 
 • Kilometer per liter: 14  
 • Prijs per kilometer: € 0,14

Elektrisch rijden? Ga thuisladen!

Met een eigen laadpaal heb je altijd een opgeladen auto voor de deur. Wel zo makkelijk en vaak voordeliger. We helpen je graag bij het samenstellen van je ideale laadpaal. En bieden deskundige begeleiding rondom de installatie en het onderhoud. 

Laadpaal met korting

Deel deze pagina

Lees meer over elektrische auto's