Onze groene stroom is fossielvrij en komt voor 100% uit Nederland

Fossielvrij leven binnen één generatie: dat is een enorme ambitie. Maar we zijn begonnen. Bij de productie van onze energie investeren we flink in de opwek van duurzame stroom. Dat is onze 100% groene stroom van Hollandse bodem. En daar zijn we best trots op. 

Verminder je CO2 uitstoot

Kleine stappen maken een groot verschil

Om klimaatverandering tegen te gaan, moeten we er met zijn allen voor zorgen dat we minder CO2 gaan uitstoten. Door te kiezen voor Groen uit Nederland stoot je per jaar 750 kg minder CO2 uit. Dit staat gelijk aan anderhalf jaar geen vlees eten. 

Ook voor gas kun je vanaf nu kiezen voor een duurzaam, natuurlijk alternatief. Zo maakt elke stap het verschil om ons doel te halen: fossielvrij leven binnen één generatie.

Meer over fossielvrij leven

Kies ook voor Groen uit Nederland

Wil je direct volledig fossielvrij zijn in je stroomvoorziening? Kies dan voor onze groene stroom Groen uit Nederland. Voor ongeveer €1,50 extra per maand heb je 100% fossielvrije stroom uit Nederland. Dit verschil is vergeleken met  standaard stroom bij een gemiddeld stroomverbruik van 2.750 kwh.

 • Overstappen

  Kinderen bij windpark

  • Nieuwe klanten
  • Eenvoudig online aanvragen
  • Sluit direct zelf een duurzaam contract af
  Groene stroom aanvragen
 • Nu vergroenen

  Meisje bij windpark

  • Bestaande klanten
  • Contract voor onbepaalde tijd
  • Sluit direct een nieuw duurzaam contract af.
  Nu vergroenen
 • Binnenkort vergroenen

  Meisje met hond voor windpark

  • Bestaande klanten
  • Contract met een vaste looptijd
  • Neem contact met ons op. We bekijken graag samen de mogelijkheden. 
  Neem contact op

Duurzaamheidsonderzoek Nederlandse energieleveranciers

WISE, Natuur & Milieu en de Consumentenbond onderzoeken elk jaar de duurzaamheid van alle stroomleveranciers in Nederland. Daarmee vragen ze aandacht voor duurzame energie. Daar zijn we blij mee. Maar om groene energie te kunnen verkopen moet je het wel eerst produceren. En dat is precies wat wij doen. Zo openden we dit jaar al het grootste windpark van Nederland. De komende jaren investeren we nog eens 1.3 miljard euro in wind en zon. We dagen dan ook alle energiebedrijven uit om met ons mee te doen. Want hoe meer we samen investeren, des te sneller alle energie in Nederland fossielvrij is.

Meer vragen over het onderzoek en onze score? Lees dan onze Q&A

We investeren in het verminderen van het klimaatprobleem

Om fossielvrij leven in één generatie mogelijk te maken, moeten we véél meer fossielvrije stroom produceren. We zijn vastberaden om het verschil te maken, door fors te investeren in fossielvrije stroom uit Nederlandse schone bronnen, zoals wind en zon.

We kunnen deze investeringen (blijven) doen dankzij onze klanten. Dus door klant bij ons te zijn, draag je je steentje bij aan het verminderen van het klimaatprobleem en het verduurzamen van ons mooie land.

Bekijk onze investeringen in de windparken Hollandse Kust Zuid en Wieringermeer

Windmolens | Vattenfall Energie

Antwoorden op al je vragen

Er is zoveel te vertellen over onze groene stroom. Wat wil je weten? 

De stroom van Groen uit Nederland bestaat uit:

 • 73% windenergie
 • 16% zonne-energie 
 • 11% waterenergie

Je leest er meer over op het stroometiket

Met Groen uit Nederland stoot je zo’n 750 kg CO2 per jaar minder uit. Dat is ongeveer evenveel als wanneer je anderhalf jaar geen vlees eet. Met kleine stapjes toch het verschil maken. Het kan met Groen uit Nederland. 

Bij het gebruik van de energiebronnen wind, water en zon komt er geen CO2 of ander gas vrij. Dit in tegenstelling tot grijze stroom. Die is opgewekt met fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen. Bij de verbranding daarvan komen gassen vrij, zoals CO2. Deze gassen zorgen voor een stijging van de temperatuur op aarde die slecht is voor de mens en de natuur.

Op dagen dat het niet waait en de zon niet schijnt produceren we weinig groene stroom. Technisch is het nog niet mogelijk om grote hoeveelheden stroom op te slaan in een batterij of accu. Daar wordt hard aan gewerkt. Omdat we toch stroom willen, en instellingen als ziekenhuizen helemaal niet zonder kunnen, zorgen we voor back-up. Onze gascentrale is zo'n back-up. Ondertussen werken we aan andere oplossingen om stroom of warmte op te slaan zoals onze ‘thermoskan met warm water' en de gascentrale die we als ´superbatterij´ willen gebruiken.

Wanneer je met ons een contract aangaat voor Groen uit Nederland zijn daar productvoorwaarden op van toepassing. Afspraken die er zijn voor jou en voor ons, zodat we van elkaar weten wat we mogen verwachten. 

Algemene Productvoorwaarden

Groen uit Nederland (vaste looptijd) 

Het onderzoek vraagt aandacht voor het belang van duurzame energie. Daar zijn we blij mee. Maar er wordt door de onderzoekers onvoldoende gekeken naar de investeringen die bedrijven doen in groene energie. Door te investeren in bijvoorbeeld windparken zorg je echt voor schonere energie in Nederland. Dat bereik je niet met het doorverkopen van stroom of door buitenlandse groencertificaten in te kopen.

Dat heeft te maken met een rekenfout van de onderzoekers. Daardoor stonden we vorig jaar hoger op de lijst dan had gemoeten. Dit jaar is die fout hersteld. De daling geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. Zo hebben we afgelopen jaar onze laatste kolencentrale gesloten en tegelijkertijd het grootste windmolenpark van Nederland geopend.

De Hemweg-centrale in Amsterdam hebben eind 2019 gesloten. Dit was onze laatste kolencentrale in Nederland.

Met Groen uit Nederland kies je voor 100% groene stroom die volledig is opgewekt in Nederland. Maar je kan ook kiezen voor ‘grijze’ stroom. Aan jou de keus. Dus hoe meer klanten kiezen voor groene stroom, des te duurzamer ons stroometiket.

Nog meer verduurzamen?