Je slimme meter helpt besparen

Een slimme meter geeft automatisch je meterstanden door. Dat is fijn. Nu hoef jij niet meer met een zaklamp je meterkast in. En wist je dat een slimme meter ook kan helpen bij energie besparen? Hij kan je van alles vertellen over je energieverbruik.

Je slimme meter uitlezen

Misschien wil je gewoon eens weten wat je verbruikt aan stroom en gas. Of ben je fanatieker en maak je van energie besparen een sport? We helpen je graag om het meeste uit je slimme meter te halen. 

Als je zelf niks onderneemt, leest de netbeheerder alleen je standen uit voor: 

  • het opmaken van de jaarrekening - 1 x per jaar
  • een verbruiks- en kostenoverzicht - 12 x per jaar
  • bij verhuizing of overstap van energieleverancier (je begin- en eindstanden)

Dat overzicht sturen ze door naar ons, je energieleverancier. Je vindt het terug in Mijn Vattenfall, onze Energie-app en/of op je maandelijkse Energierapport

Kijk eens in de meterkast

Het display van de slimme meter laat verschillende standen zien. Bijvoorbeeld hoeveel stroom er is geleverd, hoog tarief en laag tarief. Of hoeveel stroom je terug hebt geleverd als je zonnepanelen hebt. En bij de meeste slimme meters zie je ook het actuele vermogen: hoeveel stroom je op dit moment verbruikt.

  • Tip: trek een stekker van een apparaat uit het stopcontact en bekijk hoeveel Watt dat scheelt

De boodschap op het display wisselt ongeveer om de 5 seconden. Is het niet te lezen? Op de meter zit een knop waar je de schermverlichting aanzet. Daar kun je ook een boodschap mee kiezen zodat je 'm rustig kunt lezen. 

Met een energieverbruiksmanager kun je ook makkelijk je actuele verbruik zien. Zet een apparaat aan of uit om te zien hoeveel Watt het verbruikt. 

Haal meer uit je slimme meter

Verbruik per uur

Je slimme meter wordt pas écht slim als je ons toestemming geeft om elk uur je standen uit te lezen. Dan kun je jouw verbruik per uur, dag, week, maand en jaar bekijken. 

Via de privacy pagina in Mijn Vattenfall zet je, per onderwerp, eenvoudig je toestemming op 'Aan'. 

* jouw verbruik is pas de volgende dag zichtbaar, de netbeheerder geeft de gegevens een keer per dag aan ons door.  

Vergelijk je verbruik

Bekijk en vergelijk je verbruik op je persoonlijke pagina in Mijn Vattenfall, in onze Energie-app en op je maandelijkse Energierapport.

Jouw verbruik in één periode heeft een eigen kleur in het staafdiagram. Zo zie je meteen hoeveel energie je hebt bespaard.

Inzicht in je kosten

Met een slimme meter en Mijn Vattenfall heb je altijd inzicht in de kosten van je energie.

In de app kun je een maand selecteren en makkelijk vergelijken met dezelfde maand vorig jaar. Klik op 'Bekijk de kostenvergelijking' en je ziet direct waar het verschil in zit. 

kosten verbruik vergelijk vorig jaar

Dagelijks je slimme meter uitlezen

Maak je slimme meter écht slim en geef ons toestemming dagelijks de meterstanden van je slimme meter uit te lezen. Elk kwartier de stroomstanden en/of elk uur de gasstanden. Natuurlijk kun je dit op elk moment weer op 'Uit' zetten. 

Naar Mijn Privacy instellingen

De P1 poort van je slimme meter

Met een energieverbruiksmanager hoef je ons geen toestemming te geven om je slimme meter uit te lezen. Dan heb je alle gegevens zelf direct bij de hand.

Zo'n energieverbruiksmanager is te koop als een app (of website). Maar ook als een los scherm aan de muur. Of een apparaatje dat je in de P1 poort van je slimme meter klikt. Je ziet precies hoeveel energie je op dat moment verbruikt.

Zo kun je besparen met de slimme meter

  • Spoor sluipverbruik op. Bekijk hoeveel stroom je 's nachts gebruikt. Bij een gemiddeld huishouden is dat tussen de 50 en 150 Watt per uur. 
  • Zoek naar uitschieters in je overzicht. Bedenk op welke momenten dit hoge stroomverbruik plaatsvindt en spoor zo de energieslurper op. Vaak zijn dit apparaten als: wasdrogers, een tweede (oude) koelkast, computers, plasma-tv's en elektrische verwarming. 
  • Vergelijk je verbruik. Maak er een sport van om minder energie te verbruiken dan vorige maand, of dezelfde periode vorig jaar. Dat is beter voor het milieu en je energierekening. 

Je termijnbedrag aanpassen

Met de slimme meter wordt het advies voor je termijnbedrag iedere maand opnieuw berekend. Dan kom je niet voor verrassingen te staan bij je jaarafrekening. In Mijn Vattenfall krijg je bericht over je termijnbedrag.

Heb je ons toestemming hebt gegeven om je slimme meter uit te lezen? Dan mailen we je eens in de drie maanden ons advies voor je termijnbedrag.

 

Seintje bij afwijkend verbruik

We sturen je een berichtje als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal. Je krijgt dit seintje vanuit de Energie-app

Met de app heb je jouw energiezaken altijd bij de hand. Bij afwijkend verbuik geven we je meteen een persoonlijk bespaaradvies. Zo hou je grip op je uitgaven en helpen we samen ons klimaat.  

Veelgestelde vragen over de slimme meter

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitaal kastje dat meet hoeveel stroom en/of gas je verbruikt. De meterstanden geeft hij automatisch door aan de netbeheerder. Daarna geeft de netbeheerder je verbruik door aan ons, je energieleverancier. Je hoeft dus zelf geen meterstanden meer door te geven. En de meteropnemer komt ook niet meer langs.  

Hoe ziet een slimme meter eruit?

Het verschil tussen een digitale meter en een slimme meter is moeilijk te zien. Alleen een slimme meter geeft je meterstanden automatisch door aan de netbeheerder.  

Er zijn verschillende types slimme meters. Je netbeheerder kiest welke slimme meter je krijgt. Hieronder zie je een Iskra meter als voorbeeld. 

 

Is een slimme meter verplicht?

De slimme meter is niet verplicht. Je kunt dus gewoon je oude gasmeter en elektriciteitsmeter blijven gebruiken. Dan moet je wel zelf je meterstanden uitlezen en doorgeven. 

Wanneer krijg je een slimme meter? 

Elk huishouden krijgt voor het einde van 2022 een slimme meter aangeboden van de netbeheerder. Nog geen brief gehad? Op netbeheernederland.nl staat een overzicht van de landelijke uitrol per netbeheerder. 

Zijn mijn gegevens veilig?

Als je ons toestemming geeft om jouw slimme meter uit te lezen dan houden we ons aan de vastgestelde privacy-regels. We mogen jouw meterstanden alleen op bepaalde momenten laten uitlezen en gebruiken. Ook zijn we verplicht om je gegevens goed te beveiligen.

En de standen mogen we nooit zomaar doorgeven aan derden. Dit kan alleen als je er uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven. En deze toestemming kun je altijd intrekken wanneer je wilt.

Naar Mijn Privacy instellingen

Hoe zit het met een slimme meter en zonnepanelen?

Salderen (stroom terugleveren aan het net) kan gewoon met een slimme meter. Je ziet op het display van de slimme meter meteen hoeveel kWh je hebt teruggeleverd.

De teruglevering vind je natuurlijk ook terug in je overzichten per uur, dag, maand en jaar. 

Is er een slimme meter voor stadsverwarming?

Bij stadswarmte verzorgen we zelf het netbeheer. Dus krijg je van ons ook de  slimme meter: de Warmtelink.

Nieuwe huizen die we aansluiten op stadsverwarming krijgen een meter die we in de toekomst op afstand kunnen uitlezen. Bij alle andere stadsverwarmingsklanten vervangen we stapsgewijs per stad en wijk de bestaande meters. Vóór het jaar 2027 heeft iedereen een Warmtelink aangeboden gekregen. 

Meer over energie besparen