Gouden keukentips

Wat slurpt volgens jou vooral energie uit je keuken? Sommigen wijzen naar de waterkoker, anderen verdenken de magnetron. Toch blijkt het energieverbruik van die 2 apparaten relatief mee te vallen. Althans, het komt niet in de buurt van de € 40,- per jaar, zoals soms wordt vermoed. Eerder in de richting van zo’n € 10,- per jaar. Je gebruikt ze namelijk niet continu.

1. Koelkast

Dit antwoord zal je misschien niet verbazen. In eerdere artikelen over energiebesparing wezen wij je al op de nadelen van een oude koelkast. Nog even snel de belangrijkste aandachtspunten: vervang de koelkast na 8 jaar voor een zuinig model (A+++), ook als deze nog prima werkt. Dat scheelt al snel € 40,- aan stroomkosten per jaar. En kies een koelkast met energielabel A+++. Label A+ klinkt zuinig, maar verbruikt per jaar al snel € 30,- meer aan stroom dan een A+++ koelkast. Verder raden wij je aan om je vriezer ijsvrij te houden, dan hoeft je vriezer minder hard te werken.

2. Keukenboiler

Is de warmwaterleiding vanaf je cv-ketel naar de keukenkraan korter dan 20 meter? Dan is een keukenboiler een onnodige  en dure optie, zo berekende voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De energiekosten van een keukenboiler gaan al snel richting € 60,- per jaar. Vanuit de hr-ketel kost warm water in de keuken zo’n € 25,- per jaar. Ook kokendwaterkranen zijn vaak duur in aanschaf en gebruik. Maar wat als je geen zin heeft om te wachten op warm water? Er is een oplossing; veel ketels hebben tegenwoordig wel een comfortstand, om warm water sneller te leveren.

3. Afwasmachine

Ben je toe aan een nieuwe of vervangende afwasmachine? Kies dan een model met milieulabel A+++ en gebruik altijd de eco-stand. Dat bespaart je minstens € 18,50 per jaar, laat Milieu Centraal weten. Het opwarmen van afwaswater kost de meeste energie. Met een eco-programma gebeurt dit heel geleidelijk. Goed, zo’n eco-functie neemt meer tijd in beslag, maar je vaat wordt minstens even schoon. Vergeet niet de machine altijd flink te vullen.

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

4. Kookplaat

Bent je gehecht aan je gasfornuis? Geen nood, dat blijft vooralsnog een energiezuinige keuze. Maar met het zoeken naar duurzame oplossingen zal elektrisch koken terrein winnen. En als stroom bijvoorbeeld wordt opgewekt door zonnepanelen op je dak, is elektrisch koken juist een logische keuze. Met name inductieplaten zijn relatief zuinig met stroom.


Extra tip: in vrijwel ieder lijstje met milieuzuinige kooktips, vindt je de snelkookpan. Opvallend is dat snelkookpannen nog lang niet in alle keukens worden gebruikt. Ons advies: gebruik in elk geval goed passende pannendeksels tegen energieverlies.

5. Oven

‘Verwarm je oven voor’ staat in bijna elk recept. Maar in de praktijk is dit lang niet altijd nodig. Je voorkomt ruim 10 minuten energieverspilling door je ovenschotel meteen in de oven te zetten. Ook aan het eind van de baktijd kun je besparen. Zet de oven alvast uit kort voordat je gerecht helemaal klaar is. Door de hitte van het apparaat wordt je stokbrood of appeltaart alsnog gaar.

Sta je voor de aanschaf van een nieuwe elektrische oven? Let dan op het energielabel, kies een apparaat dat niet te groot is en neem een heteluchtoven. Die is sneller én zo'n 15% zuiniger dan een elektrische oven.

6. Koffiezetapparaat

Van magnetrons weten we dat het klokje doorgaans onevenredig veel energie verbruikt. Maar ook bij je koffiezetapparaat moet je waken voor sluipverbruik. De standby-stand van oudere espresso- of koffiepadmachines kost (te) veel energie. Nieuwere modellen schakelen vaak automatisch uit.

7. Afzuigkap

Enthousiast geworden over besparen in de keuken? Lees ook al onze tips over de afzuigkap.

Deel deze pagina

Meer handige tips