Gouden keukentips

In de keuken gebruik je verschillende apparaten die energie gebruiken. Maar welke apparaat slurpt het meeste? We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Koelkast

Een oude koelkast is een echte energieslurper dus hier kun je veel op besparen. Wanneer je een nieuwe koelkast koopt, kies dan een koelkast met een donkergroen energielabel. Dat zijn de meest energiezuinige koelkasten.

Heb je een apart vriesvak? Zorg er dan voor dat hier geen ijsvorming in ontstaat want dat kost meer energie. Ijsvorming voorkom je door de koelkast niet te koud te zetten en plaats er geen warme gerechten in.

Heb je een koelkast in de schuur? Lees dan deze energietips.

2. Keukenboiler

Een boiler of een heetwaterkraan zorgt ervoor dat je direct heet water hebt. Dat is gemakkelijk want je kopje thee is zo klaar. Maar het water op temperatuur houden kost behoorlijk veel energie. Het verbruik van een keukenboiler komt al snel 550 kWh per jaar en van een heetwaterkraan is dat ruim 500 kWh.

Je bespaart energie wanneer je voor dat kopje thee een waterkoker gebruikt.

Zorg er in ieder geval voor dat je boiler of heetwaterkraan goed geïsoleerd is. Door de isolatie koelt hij minder af en gaat er geen warmte verloren.

3. Afwasmachine

Ben je toe aan een nieuwe of vervangende afwasmachine? Kies dan een model met een donkergroen label en gebruik altijd de eco-stand. Dat bespaart je minstens € 18,50 per jaar, laat Milieu Centraal weten. Het opwarmen van afwaswater kost de meeste energie. Met een eco-programma gebeurt dit heel geleidelijk. Goed, zo’n eco-functie neemt meer tijd in beslag, maar je vaat wordt minstens even schoon. Vergeet niet de machine altijd flink te vullen.

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

4. Kookplaat

Met het zoeken naar duurzame oplossingen zal elektrisch koken terrein winnen. En als stroom bijvoorbeeld wordt opgewekt door zonnepanelen op je dak, is elektrisch koken juist een logische keuze. Met name inductieplaten zijn relatief zuinig met stroom.


Extra tip: in vrijwel ieder lijstje met milieuzuinige kooktips, staat de snelkookpan. Opvallend is dat snelkookpannen nog lang niet in alle keukens worden gebruikt. Ons advies: gebruik in elk geval goed passende pannendeksels tegen energieverlies.

5. Oven

‘Verwarm je oven voor’ staat in bijna elk recept. Maar in de praktijk is dit lang niet altijd nodig. Je voorkomt ruim 10 minuten energieverspilling door je ovenschotel meteen in de oven te zetten. Ook aan het eind van de baktijd kun je besparen. Zet de oven alvast uit kort voordat je gerecht helemaal klaar is. Door de hitte van het apparaat wordt je stokbrood of appeltaart alsnog gaar.

Sta je voor de aanschaf van een nieuwe elektrische oven? Let dan op het energielabel, kies een apparaat dat niet te groot is en neem een heteluchtoven. Die is sneller én zo'n 15% zuiniger dan een elektrische oven.

6. Koffiezetapparaat

Van magnetrons weten we dat het klokje doorgaans onevenredig veel energie verbruikt. Maar ook bij je koffiezetapparaat moet je waken voor sluipverbruik. De standby-stand van oudere espresso- of koffiepadmachines kost (te) veel energie. Nieuwere modellen schakelen vaak automatisch uit.

7. Afzuigkap

Enthousiast geworden over besparen in de keuken? Lees ook al onze tips over de afzuigkap.

Deel deze pagina

Meer handige tips