Energiezuinig wassen met deze handige wastips

We wassen vaak te veel en te warm en dat is helemaal niet altijd nodig. Op 30 graden wordt je was ook schoon en wanneer je het eco-programma gebruikt, bespaar je energie. Met bijgaande tips wordt wassen leuk.

Energiezuinig wassen met een volle trommel

Spaar je katoenen was op en zorg ervoor dat je trommel helemaal vol zit. Past je hand nog bovenop het wasgoed wanneer dit in de trommel zit? Dan is de trommel vol. Zo was je het beste schoon. Dit komt door de wrijving van het wasgoed. Let op! Dit geldt alleen voor katoenwas. Fijne stoffen zoals wol of synthetisch materiaal, was je beter met een half gevulde trommel.

Energiezuinig wassen met de eco-knop

Bij het wassen met het eco-programma duurt het wassen lang, soms tot wel 4 uur. Maar je wast dan wel energiezuinig omdat de temperatuur laag blijft. En heb je een slimme meter met dag- en nachttarief? Was dan 's nachts. Je betaalt een lager tarief en in de ochtend hang je de was meteen op. Zorg dan wel dat je een stille wasmachine hebt. Dat is beter voor je nachtrust.

  • Heb je zonnepanelen? Was dan overdag met de gratis opgewekte stroom.

Stop je kleren in de vriezer

We wassen kleding over het algemeen veel te snel. Het is echt niet nodig om je kleding na 1 of 2 draagbeurten alweer in de machine te doen, tenzij je je overmatig hebt ingespannen. Van spijkerbroeken wordt gezegd dat je ze beter helemaal nooit kan wassen. Door je spijkerbroek 24 uur in de vriezer te leggen, gaan de bacteriën dood en je broek ruikt weer lekker fris.

Van al dat wassen slijt je kleding veel te snel. Is je spijkerbroek echt heel vuil? Was deze dan op 30 graden, gebruik geen wasverzachter en laat 'm buiten drogen.

Voor je overige kleding geldt: was niet vaker dan nodig is. Een lokale vlek is er gemakkelijk op de hand uit te wassen. Dat scheelt een heleboel water en energie.

Ruikt je kleding minder fris? Hang het dan een paar uur buiten of laat het stomen in de badkamer als je aan het douchen bent.

Op welke temperatuur was je energiezuinig?

De huidige wasmachines en wasmiddelen wassen op lagere temperaturen veel beter schoon dan dat ze vroeger deden. Energiezuinig wassen op 30 graden is goed voor het milieu en je kleding blijft langer mooi.

Katoenen vaatdoekjes, handdoeken, ondergoed en beddengoed was je op 60 graden met het eco-programma. De combinatie van de hoge temperatuur en wasmiddel zorgt ervoor dat de bacteriën niet overleven.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Plastic in je was

Polyester, acryl en elastaan wordt veel gebruikt in onze kleding maar is een bron van microplastics. Tijdens de was laten de textielvezels kleine deeltjes los die via het rioolwater in het oppervlaktewater terechtkomen en bijdragen aan de plastic soup. Een filter op de wasmachine kan deze microplastics opvangen. Dit filter is er nog niet maar wordt ontwikkeld. Een voorlopige oplossing is een waszak die de plastic deeltjes verzamelt, de Guppyfriend. Je kunt deze waszak bestellen bij Exclusief met je exclusiefpunten. 

 

Duurzaam wassen | Vattenfall energie

Wassen met Exclusief

Wil je ook duurzaam wassen? Kijk dan eens bij ons spaarprogramma Exclusief. Je vindt hier allerlei producten om je was duurzaam te doen.

Veelgestelde vragen over wassen

Hoeveel wasmiddel moet ik gebruiken

Als je teveel wasmiddel gebruikt verspil je energie. De wasmachine heeft dan extra water en stroom nodig om alle zeep weg te spoelen.

Je kunt je het beste gewoon aan de aanbevolen hoeveelheid houden. De dosering staat op de achterkant van de verpakking. 

Kan ik alles op 30 graden wassen?

Hoe kouder je wast, hoe minder stroom je verbruikt. Het is dus beter om 'koud' te wassen, op 30 graden in plaats van 40. Gemiddeld verbruikt een wasmachine dan de helft minder energie.

Let op: op een lagere temperatuur worden er minder bacteriën gedood. Dus je vaatdoekjes, ondergoed of beddengoed kun je beter op 60 graden wassen.

Wat doet het eco-programma?

Het eco-programma van je wasmachine wast minder warm. Dat scheelt stroom. Want het verwarmen van het water verbruikt de meeste energie.

Het duurt wel iets langer om de was op een lagere temperatuur schoon te krijgen. Maar dat energieverbruik weegt niet op tegen het verbruik van warmer wassen.

Een (ver)kort programma verbruikt vaak wél veel energie, om de korte tijd te compenseren.

Meer over wassen