Het verbruik van je wasmachine

De wasmachine is een van de huishoudelijke apparaten waar we écht niet meer zonder kunnen. In veel huishoudens draait bijna elke dag wel een wasje. Maar dan natuurlijk wel zo energiezuinig mogelijk. Dat scheelt op de energierekening. En een fossielvrij leven komt weer een stap dichterbij.

Besparen op het verbruik van je wasmachine doe je zo

Een wasmachine verbruikt nou eenmaal best wat stroom. Daar is niets aan te doen. Maar je kunt 'm wel een handje helpen om zo zuinig mogelijk te wassen. Bekijk onze wasmachine tips:

 

Hoeveel wasmiddel gebruik je?

Als je teveel wasmiddel gebruikt verspil je energie. De wasmachine heeft dan extra water en stroom nodig om alle zeep weg te spoelen.

Je kunt je het beste gewoon aan de aanbevolen hoeveelheid houden. De dosering staat op de achterkant van de verpakking. 

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel?

Het is moeilijk te zeggen wat er beter is; poeder of vloeibaar wasmiddel. Allebei hebben ze voor- en nadelen. 

Vloeibaar wasmiddel:

 • Effectief bij wassen op lage temperaturen
 • Lost goed op dus geen vlekken of strepen na een wasbeurt
 • Tast de kleur van je kleding minder aan
 • In verhouding duurder dan waspoeder en je gebruikt snel te veel
 • Door het wassen op lage temperaturen ontstaan er eerder vetresten in de machine

Waspoeder: 

 • Effectief bij wassen op hoge temperaturen
 • Goedkoper in aanschaf
 • Was ruikt een beetje frisser
 • Blijft regelmatig restant poeder achter in wasmiddellade
 • Bij kortere programma's lost het waspoeder minder goed op en kan strepen op kleding achterlaten

*Volgens Milieu Centraal is vloeibaar wasmiddel beter voor het milieu. Omdat vloeibaar wasmiddel ervoor zorgt dat er minder vezels loslaten bij synthetische kleding. 

Je kleding koud wassen

Hoe kouder je wast, hoe minder stroom je verbruikt. Het is dus beter om 'koud' te wassen, op 30 graden in plaats van 40. Gemiddeld verbruikt een wasmachine dan de helft minder energie.

Let op: op een lagere temperatuur worden er minder bacteriën gedood. Dus je vaatdoekjes, ondergoed of beddengoed kun je beter op 60 graden wassen.

Gebruik het eco-programma

Het eco-programma van je wasmachine wast minder warm. Dat scheelt stroom. Want het verwarmen van het water verbruikt de meeste energie. 

Het duurt wel iets langer om de was op een lagere temperatuur schoon te krijgen. Maar dat energieverbruik weegt niet op tegen het verbruik van warmer wassen. 

Een (ver)kort programma verbruikt vaak wél veel energie, om de korte tijd te compenseren.

 

Je wasmachine schoonmaken

Als je de wasmachine af en toe schoonmaakt gaat hij langer mee. En hij blijft goed werken. We adviseren je de volgende stappen: 

 1. Reinig de rubber randen. Aan de rubber randen bij de deur blijven vaak vet, wasmiddel, huidschilfers en haren kleven. Dat veeg je makkelijk weg met een doekje. 
 2. Sop de zeeplade. Haal de zeeplade uit de machine en spoel de aangekoekte zeep weg onder de kraan. 
 3. Draai 'm kort en heet. Zet de machine op 90 graden. Met een lege trommel of een beetje soda of natuurazijn. Zo verwijder je kalkresten en ander vuil. Sommige wasmachines hebben een trommel reinigen- programma. 

En natuurlijk kun je de buitenkant ook afnemen met een vochtig doekje tot je machine weer glimt. 

Energielabel wasmachine: zo zit dat

Wil je weten hoe energiezuinig je wasmachine is? Dat zie je op het energielabel. En je kunt er nog veel meer informatie op vinden.

Meer over dit energielabel

Het verbruik van je wasdroger

De was aan de lijn laten drogen is natuurlijk het beste voor het milieu. Maar je kunt je wasdroger ook zo zuinig mogelijk gebruiken:

 1. Gebruik geen wasverzachter. Door het 'wasverzachterlaagje' kan de droger niet goed bepalen of de was droog is. Dan droogt hij langer dan nodig is.  
 2. Laat de wasmachine langer centrifugeren. Dan komt de was er een stuk minder nat uit. En dan hoeft je droger minder lang te drogen. 

Of toch een was- droogcombinatie?

Het voordeel van een was-droogcombinatie is dat het twee apparaten in één zijn. Toch is er een flink nadeel: een was-droogcombinatie is meestal niet energiezuinig. Dat komt hierdoor: 

 • het verwarmingselement voor het drogen verbruikt veel stroom
 • de trommel heeft veel energie nodig om het vocht kwijt te raken
 • hij kan weinig wasgoed tegelijk drogen. Dus moet je kleinere wasjes draaien. Of de helft van de was aan de lijn hangen. 

Daarom adviseren energie-adviseurs nog steeds om een losse wasmachine en droger te kopen. De enige uitzondering is een was-droogcombinatie met een warmtepomp. Fabrikant AEG ontwikkelde er een. Die is wel energiezuinig maar daar hangt ook meteen een prijskaartje aan.

Meer bespaartips voor in huis

Fossielvrij leven binnen één generatie

Wat gebeurt er met het klimaat en wat kunnen we eraan doen? Bij Vattenfall zetten we alles op alles om dat ene doel te bereiken: fossielvrij leven binnen één generatie. We zijn vastberaden om het verschil te maken. ​Ga samen met ons op weg.

Fossielvrij leven