Energielabel wasmachine: zo zit dat
Wil je weten hoe energiezuinig je wasmachine is? Dat zie je op het energielabel. En je kunt er nog veel meer informatie op vinden.
De wasmachine is een van de huishoudelijke apparaten waar we écht niet meer zonder kunnen. In veel huishoudens draait bijna elke dag wel een wasje. Maar dan natuurlijk wel zo energiezuinig mogelijk. Dat scheelt op de energierekening. En een fossielvrij leven komt weer een stap dichterbij.
Een wasmachine verbruikt nou eenmaal best wat stroom. Daar is niets aan te doen. Maar je kunt 'm wel een handje helpen om zo zuinig mogelijk te wassen. Bekijk onze wasmachine tips:
Als je teveel wasmiddel gebruikt verspil je energie. De wasmachine heeft dan extra water en stroom nodig om alle zeep weg te spoelen.
Je kunt je het beste gewoon aan de aanbevolen hoeveelheid houden. De dosering staat op de achterkant van de verpakking.
Het is moeilijk te zeggen wat er beter is; poeder of vloeibaar wasmiddel. Allebei hebben ze voor- en nadelen.
Vloeibaar wasmiddel:
Waspoeder:
*Volgens Milieu Centraal is vloeibaar wasmiddel beter voor het milieu. Omdat vloeibaar wasmiddel ervoor zorgt dat er minder vezels loslaten bij synthetische kleding.
Hoe kouder je wast, hoe minder stroom je verbruikt. Het is dus beter om 'koud' te wassen, op 30 graden in plaats van 40. Gemiddeld verbruikt een wasmachine dan de helft minder energie.
Let op: op een lagere temperatuur worden er minder bacteriën gedood. Dus je vaatdoekjes, ondergoed of beddengoed kun je beter op 60 graden wassen.
Het eco-programma van je wasmachine wast minder warm. Dat scheelt stroom. Want het verwarmen van het water verbruikt de meeste energie.
Het duurt wel iets langer om de was op een lagere temperatuur schoon te krijgen. Maar dat energieverbruik weegt niet op tegen het verbruik van warmer wassen.
Een (ver)kort programma verbruikt vaak wél veel energie, om de korte tijd te compenseren.
Als je de wasmachine af en toe schoonmaakt gaat hij langer mee. En hij blijft goed werken. We adviseren je de volgende stappen:
En natuurlijk kun je de buitenkant ook afnemen met een vochtig doekje tot je machine weer glimt.
Wil je weten hoe energiezuinig je wasmachine is? Dat zie je op het energielabel. En je kunt er nog veel meer informatie op vinden.
De was aan de lijn laten drogen is natuurlijk het beste voor het milieu. Maar je kunt je wasdroger ook zo zuinig mogelijk gebruiken:
Het voordeel van een was-droogcombinatie is dat het twee apparaten in één zijn. Toch is er een flink nadeel: een was-droogcombinatie is meestal niet energiezuinig. Dat komt hierdoor:
Daarom adviseren energie-adviseurs nog steeds om een losse wasmachine en droger te kopen. De enige uitzondering is een was-droogcombinatie met een warmtepomp. Fabrikant AEG ontwikkelde er een. Die is wel energiezuinig maar daar hangt ook meteen een prijskaartje aan.
Wat gebeurt er met het klimaat en wat kunnen we eraan doen? Bij Vattenfall zetten we alles op alles om dat ene doel te bereiken: fossielvrij leven binnen één generatie. We zijn vastberaden om het verschil te maken. Ga samen met ons op weg.