Energie besparen met wassen en drogen

Juist bij activiteiten die je zo vaak doet als wassen en drogen, loont het om voor energiezuinige oplossingen te kiezen. Zo valt je energierekening niet alleen een stuk lager uit; ook een fossielvrij leven komt dan dichterbij. Begin met deze 5 tips voor wassen en drogen en bespaar flink op je energie.

1. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Veel mensen gebruiken te veel wasmiddel. De wasmachine gebruikt dan extra water om te spoelen. Als je per wasbeurt 30% teveel wasmiddel gebruikt, spoelt de machine twee keer 15 minuten extra. De gemiddelde wasmachine gebruikt dan niet 10.000 liter per jaar, maar 17.000 liter. Je vindt de juiste dosering van het wasmiddel op de verpakking. Als je die gebruikt, is het écht genoeg. En gebruik je liever vloeibaar wasmiddel of waspoeder? Beide wasmiddelen hebben zo hun voor- en nadelen. Welke dat zijn vind je hier:

Vloeibaar wasmiddel:

 • Effectief bij wassen op lage temperaturen
 • Lost goed op dus geen vlekken of strepen na een wasbeurt
 • Tast de kleur van je kleding minder aan
 • In verhouding duurder dan waspoeder en je gebruikt snel te veel
 • Door het wassen op lage temperaturen ontstaan er eerder vetresten in de machine

Waspoeder:

 • Effectief bij wassen op hoge temperaturen
 • Goedkoper in aanschaf
 • Was ruikt frisser
 • Blijft regelmatig restant poeder achter in wasmiddellade
 • Bij kortere programma's lost het waspoeder minder goed op en kan strepen op kleding achterlaten

 

2. Was zo koud mogelijk

Hoe kouder je wast, hoe minder stroom je verbruikt. Als je bijvoorbeeld katoenen kleding wast op 30°C in plaatst van 40°C neemt het elektriciteitsverbruik gemiddeld met de helft af, variërend van 25 procent tot 65 procent besparing. 

Wat wel belangrijk is: bij wassen op een lagere temperatuur worden minder bacteriën gedood. Soms is wassen bij hoge temperaturen dus wel echt belangrijk. Bijvoorbeeld bij vaatdoekjes, ondergoed of beddengoed. Om vetresten in de wasmachine te voorkomen is het daarnaast goed om elke maand een katoenwas op 90°C te draaien. Maak ook regelmatig het zeepbakje en de rand van de trommel schoon. Zo gaat de wasmachine langer mee.

3. Was op de eco-stand

Veel Nederlanders denken dat doordat een wasje op de eco-stand er langer over doet, meer energie kost. Dat is niet waar. Om de was op een lagere temperatuur (met minder energie) alsnog schoon te krijg, duurt het programma vaak langer. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, verbruikt een extra lang programma dus niet meer energie. Een (ver)kort programma verbruikt vaak wél veel energie, om de korte tijd te compenseren.

In de eco-stand wordt de was minder warm gewassen. Dat scheelt veel energie, want in een normaal programma gaat 80 procent van de energie op aan het verwarmen van het water. Door de eco-knop op je wasmachine te gebruiken was je dus wel degelijk milieuvriendelijker én goedkoper.

Omdat er steeds minder water wordt gebruikt tijdens een wasprogramma, gaat dit vaak ten koste van het spoelen. Soms blijft er dan wasmiddel in het wasgoed achter, wat zorgt voor wasmiddelresten en mogelijk irritatie van je huid. Je kunt dan op de meeste machines kiezen voor een extra spoelbeurt. Of je kiest voor de optie Extra spoelen.

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

 1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
 2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
 3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

4. Droog je was al in de wasmachine

Door de wasmachine op een hoog toerental langer te laten centrifugeren aan het eind van het wasprogramma, komt de was er al een stuk minder nat uit en hoeft je droger minder lang te draaien.

De extra stroom die langer centrifugeren met zich meebrengt weegt niet op tegen de stroom die de droger anders extra had verbruikt.

5. Laat je was op de natuurlijke manier drogen

Je bespaart flink op energiekosten als je je was op de natuurlijke manier laat drogen in plaats van de wasdroger zijn werk te laten doen. Bovendien ruikt wasgoed dat je uithangt vaak veel frisser. Laat je de was binnen drogen? Zet dan wel even een raampje open voor voldoende ventilatie om vochtproblemen te voorkomen. Als je toch liever een droger wilt gebruiken, kan je energie besparen door op het energieverbruik te letten. Het gemiddelde energieverbruik van elektrische wasdrogers staat op het energielabel. Energielabel A+++ is het zuinigst met energie, energielabel D het minst.

Voeg geen wasverzachter toe aan de was wanneer je de was laat drogen in de droger. Dat is niet goed voor het apparaat. Door het 'wasverzachterlaagje' kan de droger niet goed bepalen of de was droog is. Dan duurt het drogen dus langer en dat is niet goed voor het energieverbruik.

Tips om meer te besparen

Door meer energie te besparen, groei je mee naar een fossielvrij leven. Want een fossielvrij leven begint bij jezelf. Met kleine stappen maak je vaak al een groot verschil.

Ook energiebedrijf Vattenfall begint bij zichzelf door te investeren en te bouwen om jouw energie op grote schaal te verduurzamen. Zo sloot Vattenfall vorig jaar haar kolencentrale, investeert in het eerste subsidievrije windpark op zee ter wereld en is al tien jaar koploper op het gebied van elektrisch rijden. Vattenfall zet grote stappen die werkelijk bijdragen aan verduurzaming van de energievoorziening in Nederland en in Europa.

Meer verduurzamen en besparen? Groei stap voor stap mee naar een fossielvrij leven. Lees meer over energie besparen op de website van Vattenfall.

Deel deze pagina

Meer bespaartips voor in huis