Vrouw hangt was op | Vattenfall energie

5 ins en outs van duurzaam wassen

Voor studenten werden eens waszakken uitgedeeld met de tekst ‘Ik ben, dus ik was’. Misschien voelt dat vaak zo. Wat een energie vraagt de was. Het houdt nooit op. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten. Maar we helpen graag met de was en de beheersing van energie.

1. 90% van de mensen gebruikt teveel wasmiddel

Om maar met de grootste eyeopener te beginnen: bijna iedereen gebruikt onnodig veel wasmiddel. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de mensen teveel wasmiddel doseert. Per was gebruikt men 30% teveel wasmiddel. Wat betekent dat praktisch? Wasmachines hebben een schuimdetectiesensor, die in zo’n geval extra water gaat gebruiken om te spoelen. Als je per was 30% teveel wasmiddel doseert, spoelt de machine twee keer 15 minuten extra. De gemiddelde wasmachine gebruikt dan niet 10.000 liter per jaar, maar 17.000 liter. Let goed op de aanbevolen dosering die op de verpakking staat. Als je die gebruikt, is het écht genoeg.

Nieuwe technologieën

In de ontwikkeling van nieuwe technologieën is het belangrijkste speerpunt overdosering voorkomen. Een wasmachine met automatisch doseersysteem is inmiddels te vinden bij meerdere fabrikanten. Arjan Hoffer, producttrainer bij Bosch, legt uit hoe het werkt: "Het systeem onderzoekt de was met sensoren en berekent de benodigde hoeveelheid wasmiddel. Dat gebeurt op basis van het soort textiel, de belading en de graad van vervuiling. Het is efficiënter voor alles wat een wasmachine verbruikt: water, elektra, wasmiddel, wasverzachter, tijd én onderhoud. Natuurlijk is zo’n doseersysteem iets duurder dan een wasmachine zonder (het scheelt zo’n € 100,-), maar dit verdient de machine door al zijn besparingen tijdens zijn levensduur met gemak terug."

2. Snel kost meer brandstof

Energieverbruik en snelheid zijn elkaars tegenpolen. Denk maar aan een auto: hoe dieper je het gas indrukt, hoe meer brandstof je verbruikt. Haast hebben helpt dus niet als je energie wilt besparen. Er zijn verschillende speed-functies, die tot 60% sneller wassen. Het water komt sneller op temperatuur en de wasbewegingen zijn intensiever. Maar dat kost dus ook meer: 45 tot 50% meer energie dan normaal. En natuurlijk is het gunstiger om altijd volle trommels te draaien. Dus niet even een snel en klein wasje, maar wachten tot de trommel vol kan draaien. Alleen bij wol, synthetische en fijne was is het beter om de trommel halfvol te laden.

3. Zo eco is de eco-knop

Dé fabel over de eco-knop: de was doet er langer over, dus dat kost meer energie. Dat laatste is pertinent niet waar. Het feit is dat in de eco-stand de was minder warm wordt gewassen. Dat scheelt veel energie. In een normaal programma gaat 80% van de energie op aan het verwarmen van het water. Een lagere temperatuur helpt dus om goedkoper en milieuvriendelijker te wassen. Het eco-programma van Siemens is bijvoorbeeld 50% zuiniger.

4. Kouder wassen: hoe zit dat met bacteriën?

Die lage temperatuur is een terugkerend thema. Je kunt flink geld besparen door daar goed op te letten. Hoe kouder je wast, des te minder stroom je verbruikt.

Hier wat cijfers:
Een 60°C-was kost:

  • bijna 2x zo veel als op 40°C wassen
  • bijna 3x zo veel als op 30°C graden
  • ruim 4x zo veel als op 15°C wassen

Echter bij 40°C wordt maar 14% van de bacteriën gedood. Soms is wassen bij hoge temperaturen dus wel echt belangrijk. Bijvoorbeeld bij vaatdoekjes, ondergoed of beddengoed. Om vetresten in de wasmachine te voorkomen is het bovendien goed om elke maand een katoenwas op 90°C te draaien.

5. Een nieuwe wasmachine kiezen

Het verwarmen van het water is dus de belangrijkste kostenpost. Vooral bij oudere wasmachines, want een machine van 15 jaar oud gebruikt veel meer water dan een nieuwe. Het kan dus lonen om eerder een nieuwe wasmachine te kopen, en niet te wachten tot je machine het niet meer doet.

'Het is het beste om bij de aanschaf te kijken naar het energieverbruik per jaar', zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. ‘Let op het jaarverbruik in kWh dat op het energielabel staat (kWh/annum). Een wasmachine gebruikt per jaar gemiddeld 135 kWh stroom en bij normale wasmiddeldosering 10.000 liter water. Omgerekend is dat ruim 40 euro. Zo kun je snel bepalen of het de moeite loont om voor een duurdere en heel zuinige machine te gaan, of dat het, omdat je niet zoveel wast, toch beter is om voor een goedkopere machine te kiezen.’ In de berekening voor het energielabel wordt de capaciteit van de machines meegenomen. ‘Om een goede vergelijking te maken op basis van het energielabel moet je dus wasmachines met eenzelfde capaciteit vergelijken.’ Overweeg je een was-droogcombi? Zoek er dan een met een geïntegreerde warmtepomp.

 

Jongen en man kijken naar laptop | Vattenfall energie

Besparen op je energierekening

Een eenvoudige manier om energiekosten te besparen is rekeninghouden met het tarief voor stroom dat je hebt afgesproken. Heb je een wasmachine met een timer én een dubbele meter voor je stroom? Dan kun je de wastijden eenvoudig aanpassen op het daltarief.

Ik wil mijn tarief aanpassen

Deel deze pagina