Jongen bij sloot | Vattenfall Energie

Zo kan een plat land waterenergie opwekken

Geen volk dat zich zo bewust is van de kracht van water als de Nederlanders. Wij weten dat in water een potentieel onuitputtelijke bron van energie schuilt. Iedereen die wel eens een grote waterval van dichtbij heeft horen razen en denderen, heeft die energie zelf kunnen ervaren.

Moderne watermolens

Waterkracht omzetten in energie, dat doen mensen al meer dan tweeduizend jaar. Met klassieke watermolens bijvoorbeeld. Tegenwoordig gaat het er iets moderner aan toe en werken we niet met molens maar met waterkrachtcentrales. In zo’n centrale wordt met behulp van stromend water een turbine aan het draaien gebracht. Net als bij een fietsdynamo zet een generator die draaibeweging vervolgens om in elektriciteit.

Hoe steiler hoe beter

Hoe harder het water stroomt, hoe meer waterenergie. Niet zo gek dus dat vooral in bergrijke landen veel waterkrachtcentrales staan. En om ook in periodes met weinig neerslag of smeltwater voldoende watertoevoer te hebben, wordt het water opgeslagen in stuwmeren. Door het hoogteverschil dat aan de voor- en achterkant van het stuwmeer ontstaat, kan het water altijd in hoge snelheid door de centrale blijven stromen.

Waterenergie | Vattenfall Energie

Zo plat als wat

Nederland heeft veel water, maar geen bergen. Hoe is het dan toch mogelijk om waterenergie op te wekken? Dat doen we met zogenaamde reactieturbines, die niet de snelheid, maar de druk van het water omzetten in elektriciteit.

De reactieturbines maken gebruik van de grote hoeveelheden water die in korte tijd passeren. En Nederland heeft dan wel geen bergen, grote rivieren hebben we wel. En een geleidelijke stroom van enorme hoeveelheden water dus ook.

Zo kan zelfs een plat land als Nederland energie halen uit de natuurlijke kracht van water.

Feiten & weetjes

  • Nederland heeft vier middelgrote waterkrachtcentrales: Alphen/Lith, Maurik, Linne en Hagestein,
  • De eerste twee zijn van ons: bij Alphen aan de Maas (levert stroom voor 15.000 huishoudens) en bij Maurik (levert genoeg stroom voor 8.000 gezinnen)
  • Een waterkrachtcentrale gaat gemiddeld meer dan 75 jaar mee.
  • Ongeveer 11% van de Europese elektriciteit komt van waterkracht.
Moeder bij sloot | Vattenfall Energie

Hoe werkt een waterkrachtcentrale?

In het vlakke Nederland gaat energie opwekken met water net een beetje anders. Hoe het werkt leggen we uit op EnergieGenie, de website voor kinderen over energie.

Lees meer over waterkrachtcentrales

Deel deze pagina