1. ZZP
  2. Advies
  3. Fiscale voordelen zonnepanelen

Belastingvoordeel met zonnepanelen

Als je als ondernemer investeert in zonnepanelen op een eigen woning, profiteer je van belastingvoordeel. Jasper Gorter van Alfa Accountants legt uit hoe dat werkt.

De eerste belangrijke vraag is of je zonnepanelen onroerend (permanent) of roerend (verplaatsbaar) zijn. Als je zonnepanelen met een paar schroeven vastzitten en je ze makkelijk los kunt maken, zijn ze roerend. Meestal is dat het geval.

Privé of zakelijke zonnepanelen

Of je je zonnepanelen op privé of zakelijk mag zetten hangt af van waar je de zonne-energie voor gebruikt:

  • Als je minder dan 10% van de opgewekte stroom voor je bedrijf gebruikt, dan ben je verplicht de zonnepanelen op privé te zetten.
  • Als je meer dan 90% van de opgewekte stroom voor je bedrijf gebruikt, dan ben je verplicht de zonnepanelen op de zaak te zetten.
  • Daartussenin mag je kiezen.

Het is moeilijk om precies te meten waar je de opgewekte zonne-energie voor gebruikt. Daarom maken ondernemers vaak een inschatting. Het is wel belangrijk dat die inschatting realistisch is. Voor veel ondernemers is het de vraag of zij meer dan 10% van de opgewekte zonne-energie zakelijk gebruiken.

De Belastingdienst is over het algemeen erg kritisch. Als je bijvoorbeeld ’s avonds je zakelijke elektrische auto oplaadt, maar overdag je zonne-energie opwekt, dan geldt meestal dat je die zonne-energie niet zakelijk gebruikt.

Zo werkt het met zonnepanelen die je privé hebt gekocht

  • Je mag de opgewekte kWh die je voor je bedrijf hebt gebruikt voor het tarief van je energieleverancier aftrekken van je winst.

Zo werkt het met zonnepanelen die je zakelijk hebt gekocht

  • Je komt in aanmerking voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dat is een extra aftrekpost van de winst die tot maximaal 12% netto-voordeel van de investering oplevert.
  • Je mag afschrijven op de investeringskosten. Normaal gesproken wordt er in circa vijftien jaar afgeschreven tot de restwaarde.
  • Jaarlijks wordt rekening gehouden met een bijtelling voor een normale prijs per kWh, omdat je opgewekte energie die je privé gebruikt hebt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Als je kunt kiezen, is het bijna altijd voordelig om je zonnepanelen op de zaak te zetten. Dat komt vooral door de investeringsaftrek. Investeren in zonnepanelen kan dan financieel erg aantrekkelijk zijn.

Als je zonnepanelen onroerend zijn

Dan maken de zonnepanelen deel uit van je huis. Dat kan hypotheekrenteaftrek of een besparing van de box-3-heffing opleveren. Of dat zo is, hangt af van de manier waarop je je zonnepanelen hebt gekocht. Als je huis deels op je bedrijf staat, dan heb je misschien nog meer belastingvoordeel. Vraag je financieel adviseur in dat geval om advies.

Energiebelasting, btw en meer

Op ons blog leg ik nog veel meer uit over belastingzaken rond energie. En als je vragen hebt, kun je altijd contact met ons opnemen.

Deel deze pagina

Lees meer over fiscale voordelen en subsidies