1. Home
 2. Zonne-energie
 3. Zonneweide Goirle

Zonneweide Goirle

Jaarlijks zo'n 3000 huishoudens van groene energie voorzien: dat kan met Zonneweide Goirle. Vattenfall heeft het initiatief genomen voor de ontwikkeling van een zonnepark tussen het Gorps Baantje, de fruitkwekerij ‘De Braacken’ en het bos.

Aansluiting op doelen gemeente Goirle

Gemeente Goirle wil in 2050 een CO2-arme gemeente zijn met 80% minder CO2-uitstoot dan in 2014. Om dit doel te behalen, wil de gemeente meer groene stroom opwekken via zonne- en windenergie. Dit zonnepark met een vermogen van 15 MW draagt daaraan bij.

Planning

Goede samenwerking met omgeving

In nauwe afstemming met belanghebbenden, ondernemers in het gebied en het biodiversiteitsteam van Goirle is dit zonnepark ontworpen. Inwoners van Goirle kunnen straks voordelig groene stroom van de zonnepanelen afnemen. En over 25 jaar verkrijgt de grond weer haar agrarische functie.

Voordeel voor inwoners Goirle

Meedelen in de opbrengst van een zonnepark: dat vinden we belangrijk. Zo kunnen we samen een fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Het wordt mogelijk om financieel te participeren door mee te investeren via een obligatieregeling.
 • Door klant te worden van Vattenfall kun je als inwoner voordelig groene stroom afnemen van de zonnepanelen.
 • Vattenfall draagt een deel van de opbrengst van de zonnepanelen af aan een fonds voor de gemeenschap.
 • Korting op producten en diensten van Vattenfall.

Educatief en openbaar toegankelijk

Straks is het zonnepark openbaar toegankelijk voor bezoekers en zijn er meerdere educatieve én recreatieve doeleinden mogelijk. Het ontwerp is tot stand gekomen samen met Natuurpoort de Roovertse Leij, Biodiversiteitsteam Goirle, Rocks & Rivers, Fruitkwekerij De Braacken en de grondeigenaar.

Bekijk landschapsplan

Blijf op de hoogte over dit zonnepark

Blijf op de hoogte van Zonneweide Goirle en schrijf u in op de nieuwsbrief. U ontvangt zo'n vier keer per jaar een update.

Aanmelden nieuwsbrief

Verwachte planning

 1. 2018 - 2020: Verkenning

  Samen met alle belanghebbenden maakten we al een eerste versie van het ontwerp. Tijdens de bewonersavond op maandag 27 januari 2020 hebben we dit ontwerp voorgelegd aan inwoners van Goirle.

 2. 2020 - 2022: Aanvraag vergunning en subsidie

  Medio 2020 dienden we een vergunningsaanvraag in bij de gemeente. In december maakten we bekend dat de gemeente Goirle de benodigde vergunningen voor Zonneweide Goirle heeft verleend. Inmiddels is ook de offerte voor de netaansluiting van Enexis Tilburg Zuid getekend. In november 2021 deden we een aanvraag voor de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). We horen in het eerste of tweede kwartaal van 2022 of de subsidie wordt toegekend. Dan start ook de aanbesteding.

 3. 2023: Start bouw zonneweide

  Begin 2023 ronden we de aanbesteding af en hebben we geschikte lokale partners geselecteerd om mee samen te werken. In het voorjaar van 2023 start de bouw van het zonnepark. Naar verwachting is het zonnepark in het najaar van 2023 operationeel.

Overzicht Zonneweide Goirle

Locatie Natuurpoort Roovertsche Leij in Goirle, naast het Gorps Baantje.
Vermogen 15 megawatt
Hoogte Maximaal twee meter
Oppervlakte 11 hectare
Verwachte start bouw Begin 2023
Operationeel Najaar 2023

Meer informatie

Acht veelgestelde vragen over het zonnepark

Waarom is dit een geschikte locatie voor het zonnepark?

Aan de voorkant van het zonnepark, langs het Gorps Baantje, leggen we een park aan over een strook van zo’n 70 meter. Zo versterken we bestaande natuur. Daarnaast heeft het zonnepark educatief doel: we leggen en heuvel aan waar scholieren informatie krijgen over het gebied en het opwekken van groene energie.

Zijn de zonnepanelen zichtbaar vanaf de weg?

De zonnepanelen zijn mooi ingepast in het landschap en zullen niet of nauwelijks zichtbaar zijn.

Wat is de levensduur van het zonnepark?

Zonneweide Goirle gaat 25 jaar mee. Om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen zo lang mogelijk meegaan, voeren we regelmatig onderhoud uit. Na deze periode van 25 jaar krijgt deze locatie weer een agrarische functie. Als we het zonnepark in de toekomst moeten afbreken, dan willen we de materialen zoveel mogelijk recyclen.

Waarom bouwt Vattenfall dit zonnepark?

Onze missie is: fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Dit doen we onder andere door meer duurzame energie op te wekken. Daarom investeren we fors in zonne-energie. De afgelopen jaren zijn de kosten van zonnepanelen aanzienlijk gedaald, waardoor zonne-energie tot de goedkoopste vormen van duurzame elektriciteitsopwekking behoort.

Heeft Vattenfall ervaring met het bouwen van zonneparken?

In de afgelopen jaren installeerden we in ons land duizenden zonnepanelen. We bouwen grootschalige zonneparken, bieden zonnepanelen aan particulieren en zorgen voor decentrale oplossingen voor zonne-energie. Dit doen we in Nederland en de rest van Europa.

Op welke manier houdt Vattenfall rekening met de omgeving?

Voldoende draagvlak is voor ons belangrijk. Daarom is het ontwerp samen met Natuurpoort de Roovertse Leij, Biodiversiteitsteam Goirle, Rocks & Rivers, Brabants Landschap, Fruitkwekerij De Braacken en de grondeigenaar tot stand gekomen. Op 27 januari 2020 organiseerden we een bewonersavond waar geïnteresseerden hun vragen konden stellen en ideeën deelden.

Wanneer start de bouw en hoe lang gaat dat duren?

De voorlopige planning is om begin 2023 te starten met de bouw van het zonnepark. In het najaar van 2023 zal het park operationeel zijn.

Ook interessant