Zonneweide Goirle

Vattenfall heeft het initiatief genomen voor de ontwikkeling van een zonnepark tussen het Gorps Baantje, de fruitkwekerij ‘De Braacken’ en het bos: zonneweide Goirle. Gemeente Goirle wil in 2050 een CO2-arme gemeente zijn met 80% minder CO2-uitstoot dan in 2014. Om dit doel te behalen, wil de gemeente meer groene stroom opwekken via zonne- en windenergie. Dit zonnepark met een vermogen van 15 MW draagt daaraan bij.

Goede samenwerking met omgeving

In nauwe afstemming met belanghebbenden, ondernemers in het gebied en het biodiversiteitsteam van Goirle is dit zonnepark ontworpen. Inwoners van Goirle kunnen straks voordelig groene stroom van de zonnepanelen afnemen. En over 25 jaar verkrijgt de grond weer haar agrarische functie.

AFM vrijstelling banner

Meedelen in de opbrengst

Vattenfall vindt het belangrijk dat je als inwoner van Goirle en Riel kunt profiteren van de opbrengst van een zonnepark. Zo maken we samen een fossielvrij leven mogelijk binnen één generatie. Er zijn verschillende manieren voor lokaal voordeel:

  • Mee-investeren in Zonneweide Goirle via obligaties. Vattenfall biedt omwonenden en andere particulieren de mogelijkheid om obligaties te kopen om mee te investeren in de zonneweide. De obligaties bieden een rente van 5 procent op jaarbasis en hebben een looptijd van vijf jaar. De minimale inleg en uitgifteprijs per obligatie is 250 euro. De investeringsronde is inmiddels gesloten. De eerste week ging ongeveer 15% van de obligaties op aan lokale investeerders (inwoners Goirle en Riel). De weken erna volgde de rest van Nederland, waarmee het volledige bedrag is uitgegeven. Alle investeerders hebben een welkomstbericht gehad, jaarlijks wordt het rendement op de rekening gestort.
  • Vattenfall draagt jaarlijks €23.750 bij aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente Goirle. De gemeente bepaalt naar eigen inzicht aan welke doelen dit het best besteed wordt.
  • 100 euro extra korting op de aanschaf van zonnepanelen of 2 maanden gratis huren van zonnepanelen voor inwoners van gemeente Goirle onder de vermelding van ‘Zonnepark Goirle korting’. Deze actie is beschikbaar van november 2023 tot en met februari 2024. Lees meer informatie over zonnepanelen op onze website.
  • 100 euro extra korting op het plaatsen van een laadpaal voor inwoners van gemeente Goirle onder de vermelding van ‘Zonnepark Goirle korting’. Deze actie is beschikbaar november 2023 tot en met februari 2024. Lees meer informatie over laadpalen op onze website.
  • Energiebespaaradvies en korting bij partners. Gratis advies op maat, 100 euro korting bij Takkenkamp en 5 procent korting bij Glaspunt voor inwoners van gemeente Goirle. Deze actie is beschikbaar van november 2023 tot en met februari 2024. Lees meer informatie over duurzaam wonen en direct energie besparen.

Educatief en openbaar toegankelijk

Straks is het zonnepark openbaar toegankelijk voor bezoekers en zijn er meerdere educatieve én recreatieve doeleinden mogelijk. Het ontwerp is tot stand gekomen samen met Natuurpoort de Roovertse Leij, Biodiversiteitsteam Goirle, Rocks & Rivers, Fruitkwekerij De Braacken en de grondeigenaar.

Bekijk landschapsplan

Verwachte planning

  1. 2018 - 2020: Verkenning

    Samen met alle belanghebbenden maakten we al een eerste versie van het ontwerp. Tijdens de bewonersavond op maandag 27 januari 2020 hebben we dit ontwerp voorgelegd aan inwoners van Goirle.

  2. 2020 - 2022: Aanvraag vergunning en subsidie

    Medio 2020 dienden we een vergunningsaanvraag in bij de gemeente. In december maakten we bekend dat de gemeente Goirle de benodigde vergunningen voor Zonneweide Goirle heeft verleend. Inmiddels is ook de offerte voor de netaansluiting van Enexis Tilburg Zuid getekend. In november 2021 deden we een aanvraag voor de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). We horen in het eerste of tweede kwartaal van 2022 of de subsidie wordt toegekend. Dan start ook de aanbesteding.

  3. Start bouw zonneweide vertraagd

    De bouw stond gepland in 2023, maar dit is helaas vertraagd. Door problemen in de toeleveringsketen is de bouw voor onbepaalde tijd vertraagd. Zodra we meer weten, communiceren we dit via de website en de digitale nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte over dit zonnepark

Blijf op de hoogte van Zonneweide Goirle en schrijf u in op de nieuwsbrief. U ontvangt zo'n vier keer per jaar een update.

Aanmelden nieuwsbrief

Overzicht Zonneweide Goirle

Locatie Natuurpoort Roovertsche Leij in Goirle, naast het Gorps Baantje
Vermogen 15 megawatt
Hoogte Maximaal twee meter
Oppervlakte 11 hectare
Verwachte start bouw Eind 2023
Operationeel Medio 2024
Verwachte opbrengst Staat gelijk aan het gemiddelde jaarlijks gebruik van ongeveer 5.000 huishoudens (gemiddeld 2.900 kWh per huishouden per jaar)

Acht veelgestelde vragen over het zonnepark

Waarom is dit een geschikte locatie voor het zonnepark?

Aan de voorkant van het zonnepark, langs het Gorps Baantje, leggen we een park aan over een strook van zo’n 70 meter. Zo versterken we bestaande natuur. Daarnaast heeft het zonnepark educatief doel: we leggen en heuvel aan waar scholieren informatie krijgen over het gebied en het opwekken van groene energie.

Zijn de zonnepanelen zichtbaar vanaf de weg?

De zonnepanelen zijn mooi ingepast in het landschap en zullen niet of nauwelijks zichtbaar zijn.

Wat is de levensduur van het zonnepark?

Zonneweide Goirle gaat 25 jaar mee. Om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen zo lang mogelijk meegaan, voeren we regelmatig onderhoud uit. Na deze periode van 25 jaar krijgt deze locatie weer een agrarische functie. Als we het zonnepark in de toekomst moeten afbreken, dan willen we de materialen zoveel mogelijk recyclen.

Waarom bouwt Vattenfall dit zonnepark?

Onze missie is: binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk maken. Een van de manieren is door meer duurzame energie op te wekken. Daarom investeren we fors, ook in zonne-energie. 

Heeft Vattenfall ervaring met het bouwen van zonneparken?

In de afgelopen jaren installeerden we in ons land duizenden zonnepanelen. Dit doen we in Nederland maar ook in de rest van Europa.

Op welke manier houdt Vattenfall rekening met de omgeving?

Voldoende draagvlak is voor ons belangrijk. Daarom is het ontwerp samen met Natuurpoort de Roovertse Leij, Biodiversiteitsteam Goirle, Rocks & Rivers, Brabants Landschap, Fruitkwekerij De Braacken en de grondeigenaar tot stand gekomen. Op 27 januari 2020 organiseerden we een bewonersavond waar geïnteresseerden hun vragen konden stellen en ideeën deelden.

Wanneer start de bouw en hoe lang gaat dat duren?

In november 2023 starten de eerste werkzaamheden. Naar verwachting is het zonnepark medio 2024 operationeel.

Op welke manier profiteert de omgeving van het zonnepark?

Vattenfall vindt het belangrijk dat je als inwoner van Goirle kan meedelen in de opbrengst van een zonnepark. Daarom stellen we verschillende lokale voordelen beschikbaar. Bekijk ook deze presentatie.

Ook interessant