1. Thuis
  2. Windenergie
  3. Windmolenpark Noordzee

Windmolenparken op de Noordzee

Ons land is de perfecte plek voor windmolens: het waait vaak en hard. Nederland heeft de ideale omstandigheden voor het duurzaam opwekken van elektriciteit uit wind. Veel windmolens in Nederland vind je op dit moment aan land. Maar ook de windparken op de Noordzee zijn erg belangrijk voor onze duurzame energievoorziening.

Daarom ook windmolens op zee

De Rijksoverheid wil dat vanaf 2030 minimaal 27% van alle energie uit duurzame energiebronnen zoals windenergie komt. Vanuit Vattenfall leveren we een bijdrage aan het halen van deze doelstelling. Dit doen we onder andere door het bouwen van nieuwe windmolenparken op land én op de Noordzee. Verderop in dit artikel lees je hier meer over.

Windparken spelen dus een belangrijke rol bij duurzame energievoorziening. Maar met alleen windmolens op land gaan we de doelstellingen voor 2030 niet halen. Hiervoor hebben we ook windparken op zee nodig. Op zee is er namelijk meer ruimte voor grotere windparken. Daarnaast waait het over het algemeen harder op zee en is de wind meer constant. Dit zorgt ervoor dat windmolens op zee ook meer windenergie kunnen opwekken.

Hier liggen de windparken op de Noordzee

Op de website windopzee.nl van de overheid zie je precies waar de windparken liggen of nog komen te liggen. Het allereerste Nederlandse windpark op zee (gebouwd in 2007) staat bij Egmond aan Zee. 

Windpark Hollandse Kust Zuid, subsidievrij gebouwd

Windpark Hollandse Kust Zuid, is het eerste subsidievrije windpark op zee. Het heeft een vermogen van 1.500 MW, een hoeveelheid fossielvrije stroom die vergelijkbaar is met het verbruik van ongeveer 1,5 miljoen huishoudens. Zowel huishoudens, bedrijven als industriële partners kunnen profiteren van de fossielvrije energie die het windpark opwekt. Vattenfall is eigenaar van dit windpark samen met haar partners BASF en Allianz.

Windpark Hollandse Kust Zuid bestaat uit vier kavels en ligt op ongeveer 18 km van de kust tussen Den Haag en Zandvoort. De locatie van Hollandse Kust Zuid in de Noordzee is gunstig. De overheid heeft deze locatie aangewezen vanwege de geschikte bodem, de ideale windomstandigheden en de beperkte diepte. Vanuit de havens van IJmuiden en Rotterdam is het Nederlandse windpark goed bereikbaar. Het windpark bestaat uit 139 windmolens met elk een vermogen van 11MW.

Hollandse Kust Zuid in aanbouw

Deel deze pagina