1. Thuis
  2. Windenergie
  3. Hollandse Kust Zuid

We bouwen het eerste subsidievrije windpark op zee

Vattenfall is een groot energiebedrijf in Europa. We produceren en leveren energie, opgewekt uit bronnen als zon, water en wind. Onze ambitie is fossielvrij leven binnen één generatie. Een van de dingen die we doen om dit te bereiken, is investeren in windenergie op land en op zee.

Windpark Hollandse Kust Zuid

Windpark Hollandse Kust Zuid, het eerste subsidievrije windpark op zee, heeft een vermogen van 1.500 MW een hoeveelheid fossielvrije stroom die vergelijkbaar is met het verbruik van ongeveer 1,5 miljoen huishoudens. Zowel huishoudens, bedrijven als industriële partners kunnen profiteren van de fossielvrije energie die het windpark opwekt.

Koning Willem-Alexander heeft september 2023 officieel windpark Hollandse Kust Zuid geopend. Windpark Hollandse Kust Zuid ligt 18 tot 36 kilometer uit de Nederlandse kust tussen Scheveningen en Zandvoort in de Noordzee. Het is het grootste offshore windpark van Vattenfall tot nu toe. De 139 turbines hebben een totale capaciteit van 1,5 GW. Windpark Hollandse Kust Zuid zal daarmee een elektriciteitsproductie hebben die overeenkomt met het jaarverbruik van ruim 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens. Vattenfall is eigenaar van dit windpark samen met haar partners BASF en Allianz. Het windpark zal naar verwachting in 2024 volledig operationeel zijn en wordt vanuit de haven van IJmuiden onderhouden.

Windmolenpark Hollandse kust

Biodiversiteit essentieel

Bij de bouw van Hollandse Kust zijn verschillende innovatieve technieken toegepast. Zo werd tijdens het heien een dubbel bellenscherm gebruikt om onderwatergeluid te dempen en de impact voor bruinvissen te beperken. Extra grote watertoevoergaten in de fundaties bieden beschutting voor het zeeleven in de turbines. Keien en rotsen van verschillende groottes werden gebruikt bij de aanleg van de ‘scour protection’. Op verschillende plaatsen werden kunstmatige rotsriffen toegevoegd om het gebied aantrekkelijker te maken voor een groter aantal vissen, krabben en schaaldieren.

Circulariteit - recyclebare turbinebladen

Drie turbines zijn uitgerust met recent ontwikkelde recyclebare turbinebladen. De hars die wordt gebruikt om bladen aan elkaar te 'lijmen' zal gemakkelijker op te lossen zijn als de turbines aan het einde van hun levensduur worden afgebroken. Daardoor wordt het eenvoudiger om de bladen uit elkaar te halen en de verschillende elementen opnieuw te gebruiken.

Fossielvrij binnen één generatie

Met het windmolenpark Hollandse Kust Zuid draagt Vattenfall haar steentje bij aan de ambitieuze doelstellingen die Nederland heeft om klimaatverandering tegen te gaan. Deze Nederlandse doelstellingen zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord.

Duidelijk is dat we in Nederland meer fossielvrije energie moeten produceren. Ter illustratie: in 2022 wekten alle energieproducenten samen 40% van alle Nederlandse stroom fossielvrij op. Windenergie speelt dan ook een belangrijke rol. In ons stroometiket kun je zien dat we ieder jaar meer groene stroom produceren en leveren, die o.a. met wind wordt opgewekt.

Om stappen te zetten, bouwen we grote windmolenparken op zee en windmolenparken op land. Vattenfall heeft tientallen windparken in Europa waarvan ook een aantal in Nederland staat.

Werkgelegenheid

Windpark Hollandse Kust Zuid zorgt voor werkgelegenheid. Het park heeft haar eigen team van professionals om het windpark zo optimaal en kwalitatief mogelijk te laten functioneren. Dit team, met als uitvalsbasis het Operations & Maintenance (O&M) kantoor in IJmuiden, bestaat uit verschillende uitdagende functies. Op onze carrièrepagina vind je meer informatie en openstaande vacatures: Werken bij Hollandse Kust Zuid - Vattenfall NL.

Deel deze pagina

Meer informatie over andere energiebronnen