Zonnedak voor Stadswarmte City Plot Amsterdam

Op de Noordelijke IJ-oever in Amsterdam ligt een groot zonnedak. De zonnecollectoren zorgen voor verwarming en warm water in de wijk Buiksloterham. Het dak ligt op een parkeergarage midden in een gebied voor wonen en werken.

Buiksloterham

Ooit was Buiksloterham een gebied met één van de meest vervuilende industrieën van Amsterdam. Nu is het een living lab met experimenten, onderzoeken en innovatieve projecten. De wijk koos voor een lokale aanpak van materialen, afval en energie.

Zonnedak in de nieuwe woonbuurt City Plot

Braakliggende kavels en oude industrie maken plaats voor zo’n 4.500 woningen en werkruimten. Op het dak van een parkeergarage in de nieuwe woonbuurt City Plot heeft Westpoort Warmte (een samenwerking tussen afvalenergiebedrijf AEB Amsterdam en energiebedrijf Vattenfall) 1.680 zonnecollectoren geplaatst. Met een totale oppervlakte van 300 m2 leveren de collectoren warmte die bestemd is voor de 550 woningen van De Alliantie.

De werking van zonnecollectoren

Zonnecollectoren die warmte leveren, werken op een andere manier dan de zonnepanelen die we op veel daken in Nederland zien liggen. De zonnecollectoren vangen de warmte van de zon op, waarmee een vloeistof wordt opgewarmd. De warmte wordt vervolgens overgedragen aan het warmtenet.

Meer weten over onze warmtebronnen?

Lees meer over onze warmtenetten.

Kerngegevens

Samenwerking

  • Afvalenergiebedrijf AEB Amsterdam
  • Energiebedrijf Vattenfall
  • Woningcorporatie De Alliantie

Kerngetallen

  • 1.680 zonnecollectoren
  • Totale oppervlakte dak 300 m²

Visie met ambitie

De Alliantie is een van de ondertekenaars van het manifest ‘Circulair Buiksloterham’. Dit manifest omvat de ambities van de stedelijke gebiedsontwikkeling van Buiksloterham.

Manifest Buiksloterham

Zonnedak met 1.680 zonnecollectoren

Deel deze pagina