1. Home
  2. Stadsverwarming
  3. CO₂-reductie 2020 | Rotterdam

72% CO2-reductie in Rotterdam in 2020

De stadswarmtenetten in Rotterdam-Zuid en Hoogvliet zijn aangesloten op de afvalverbranding van AVR in Rozenburg. Bewoners realiseren hiermee een CO2-reductie ten opzichte van aardgas die al jaren op een hoog niveau staat.

CO2-resultaat warmtenet Rotterdam

Bewoners en bedrijven in Rotterdam Zuid en Hoogvliet hebben door het gebruik van stadsverwarming in 2020 een CO2-reductie van 11.610 ton bereikt. Dat kun je vergelijken met de CO2-vermindering door de inzet van 6 windturbines van 2 MW op land gedurende een jaar.

Samenwerking met gemeente

In 2020 was er een intensieve samenwerking met de gemeente in het traject naar aardgasvrij. Met name in Pendrecht en in de proeftuinwijk Heindijk zijn daarin goede stappen vooruit gezet. In Pendrecht konden we opnieuw enkele tientallen woningen aansluiten op stadswarmte. Uitdaging in deze bestaande wijken is de grote verscheidenheid aan woningen en het vinden van passende technische oplossingen.

Groei in IJsselmonde

In IJsselmonde werken we aan het gefaseerd aansluiten van 2.000 woningen in de periode 2020-2024. De verwachte CO2-reductie die dit gaat opleveren bedraagt 2.065 ton. Dit is vergelijkbaar is met de jaarlijkse milieuopbrengst van 15.500 zonnepanelen.

Prestatie

Groei was sowieso aan de orde in deze regio. Het aantal nieuwe aansluitingen in 2020 was bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor, vooral (nog) in nieuwbouw. Medewerkers van Vattenfall hebben hier samen met de partners een prestatie van formaat geleverd.

Rekenmethodieken

Onze berekeningen van de CO2-reductie van warmtenetten zijn gebaseerd op bestaande rekenmethodieken.

Ontwikkelingen in 2020

Aantal woningequivalenten: 11.008

Groei: 1.060 woningequivalenten

Aangesloten woningen: 6.145 totaal

Grootverbruik: 73 aansluitingen

Het warmte-etiket biedt inzicht

Warmte etiket 2020. Overzicht per regio van de herkomst van onze stadswarmte. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.

Bekijk het warmte-etiket

Waar leveren we warmte in Rotterdam?

Vanaf de AVR in Rozenburg transporteert het Warmtebedrijf Rotterdam de restwarmte naar Hoogvliet en naar Rotterdam-Zuid. Het verdere transport en de distributie naar de aangesloten woningen en bedrijven is in handen van Vattenfall.
Regio kaart Rotterdam

Kwaliteitsverklaring Rotterdam

Het Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) beheert de databank met gecontroleerde kwaliteits- en gelijkwaardigheidsverklaringen. Hierin zijn producten en systemen voor de bouw- en installatiesector te vinden waarvan BCRG de energieprestatie heeft getoetst. 

Download de verklaring (PDF)

Contact

Voor vragen zijn we bereikbaar op 088 098 36 29 op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur. We zijn ook per mail te bereiken via warmte.maatwerk@vattenfall.nl.

 

Deze pagina delen via

Lees verder

Benieuwd naar de CO₂-reductie cijfers van een andere regio?