Man en vrouw kijken buiten samen op een tablet l Vattenfall energie

Kosten slimme meter

De kosten van een slimme meter en een gewone meter zijn hetzelfde. Zo profiteer je van een slimme meter zonder extra kosten. Wel zo fijn.

Kosten slimme meter

Je betaalt niets extra's voor een slimme meter. De kosten van een slimme meter en een gewone meter zijn gewoon hetzelfde. Zo profiteer je van de voordelen van een slimme meter, zonder extra kosten. En je krijgt hem ook nog eens gratis, inclusief installatie. We vertellen je er graag meer over.

 

Geen extra kosten slimme meter 

Krijg je een brief van je netbeheerder dat zij binnenkort je meters komen vervangen? Dan betaalt je netbeheerder de kosten van de installatie en het verwijderen van je oude energiemeter. Dus geen nadelen, alleen maar voordelen van een slimme meter.

 

Aantal mensen overleggen met elkaar en kijken op hun laptop l Vattenfall energie

Wanneer ben jij aan de beurt?

Netbeheerders zijn al een tijdje bezig met het vervangen van gewone meters door slimme meters. Deze landelijke uitrol draait volop. Kijk op Netbeheer Nederland wanneer je aan de beurt bent.  

Naar Netbeheer Nederland

Wat kost een slimme meter aan huur?

 

Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt het maximum van de huurprijs vast. Op de site van de ACM of van uw netbeheerder zie je precies wat dit kost. Naast huur van je meter ('meettarief' of 'meetdienst'), betaal je ook voor de 'aansluitdienst' en de 'transportdienst'. Deze onderdelen vormen samen de netbeheerkosten. Ze kunnen per netbeheerder verschillend zijn.

 

Kosten slimme meter onder 'netbeheerkosten'

Slimme meter kosten staan niet als huurkosten op je rekening. Deze kosten vallen onder het totaal aan netbeheerkosten. Je vindt de netbeheerkosten onder het kopje ‘vaste kosten’, op je contract en jaarafrekening.

De netbeheerkosten betaal je aan ons. Wij zorgen ervoor dat we deze kosten netjes afgedragen aan je netbeheerder.

 

Slimme meter kosten bij aanschaf zonnepanelen?

Om stroom te kunnen terug leveren wordt je zonnepanelensysteem bij je netbeheerder aangemeld. Je netbeheerder neemt daarna contact met je op en bespreekt of je oude meter vervangen moet worden door een slimme meter. Zij doen dit meestal gratis.

 

Wanneer kost een slimme meter wel geld:

  • Als je tijdens de landelijke uitrol weigert om je meter te laten vervangen maar later toch een slimme meter wilt, rekent je netbeheerder aansluitkosten.
  • Wil je eerder een slimme meter en niet wachten op de landelijke uitrol, dan betaal je aansluitkosten omdat je voorrang krijgt.

Op de site van je netbeheerder lees je precies hoeveel zij hiervoor rekenen.

Lees meer over