1. Home
  2. Nieuws
  3. Verbruiksplafond

Zo is het prijsplafond verdeeld over het jaar

Het prijsplafond geldt tot een bepaald verbruik. Dit noemen we het verbruiksplafonden dit verschilt per maand. Blijf je hieronder, dan neem je het verbruik wat overblijft automatisch mee naar de volgende maand. Totdat je de jaarafrekening krijgt. Bekijk hier hoe het precies werkt.

Wat houdt het verbruiksplafond in?

Op 1 januari gaat het prijsplafond in. Verbruik je in 2023 minder dan 2.900 kWh stroom, 1.200 m³ gas of 37 GJ warmte*, dan betaal je daarvoor niet meer dan het plafondtarief. Deze verbruiksgrens noemen we het verbruiksplafond. Voor alles wat je verbruikt boven dit plafond betaal je het tarief van je energiecontract.

* Bij stadswarmte werkt het net iets anders. Lees meer over ons verbruiksadvies.

Elke maand heeft z’n eigen verbruiksplafond

Het prijsplafond geldt voor heel 2023. Maar waarschijnlijk ontvang je jouw jaarafrekening ergens tijdens het jaar. Om de jaarafrekening te kunnen maken, is het verbruiksplafond verdeeld over de maanden van het jaar. 

Iedere maand heeft z’n eigen verbruiksplafond. Dit is niet voor elke maand hetzelfde. In de wintermaanden verbruik je namelijk meer energie dan in zomermaanden. Het verbruiksplafond voor de wintermaanden is daarom hoger.

Zo is het verbruiksplafond verdeeld

Goed om te weten: het maandelijkse verbruiksplafond voor stroom is gebaseerd op het verbruiksplafond per dag. Door de verdeling over twaalf maanden ontstaat een afrondingsverschil van 3 kWh. Je merkt hier niets van op de jaarafrekening. Daarin rekenen we namelijk tot op de dag precies af.

Tegoed neem je mee naar de volgende maand

Blijf je onder het verbruiksplafond van die maand? Dan neem je wat overblijft automatisch mee naar de volgende maand. Dat geldt ook voor het tegoed dat je overhield in eerdere maanden. Je kunt dus extra zuinig doen, zodat je daarna iets meer kunt verbruiken. En andersom kan het ook. Stel dat je in januari boven het verbruiksplafond komt, dan kan je dat goedmaken door extra zuinig te zijn in de maanden erna. 

Bij de jaarafrekening maken we de balans op

Bij de jaarafrekening kijken we hoeveel energie je verbruikt hebt. Als je onder het verbruiksplafond bent gebleven, betaal je niet meer dan het plafondtarief. Voor de energie die je boven het verbruiksplafond verbruikt, betaal je het tarief uit je contract.

Het tegoed wat je nog had, kan je niet meenemen naar de periode na de jaarafrekening. Dan begint weer een nieuwe periode, die duurt t/m 31 december: de einddatum van het prijsplafond.

In het voorbeeld hieronder heb je na de jaarafrekening dus nog 434 m³ gas. Dit is je verbruiksplafond voor de rest van 2023.

Achtergrond van het prijsplafond

Met het prijsplafond voor energie ga je tot een bepaald verbruik een plafondtarief betalen. Dit is een maatregel van de overheid.

Bekijk wat het voor jou betekent

Altijd en overal inzicht in je verbruik

In Mijn Vattenfall en onze Energie-app heb je altijd inzicht in je verbruik. Per jaar, maand en zelfs per dag. Zo kun je zelf bijhouden of je onder het verbruiksplafond blijft. Ook vind je er slimme bespaaracties, zodat je op tijd kunt bijsturen als het nodig is. 

Altijd en overal inzicht

Vragen over het verbruiksplafond

Hoe werkt het met het verbruiksplafond als ik tijdens het jaar overstap of verhuis?

Dan maken we een eindafrekening. Hierin wordt jouw verbruik in 2023 tot en met je einddatum opgeteld, en tegen het opgetelde verbruik van het prijsplafond afgezet. Iedere maand heeft een eigen verbruiksplafond, zodat deze afrekening gemaakt kan worden.

Voorbeeld:

Stel, je verhuist op 15 juli. Dan kijken we op je eindafrekening of je tussen 1 januari t/m 15 juli onder het verbruiksplafond bent gebleven dat hoort bij die periode.

Ben je eronder gebleven? Dan geldt voor je volledige verbruik het prijsplafond.
Heb je meer energie verbruikt dan het prijsplafond? Dan betaal je daarvoor het tarief van je contract.
Na deze eindafrekening begint een nieuwe verrekenperiode. Die duurt t/m 31 december 2023: de einddatum van het prijsplafond.

Wanneer krijg ik mijn jaarafrekening?

Dat hangt af van je situatie. Log in op Mijn Vattenfall om te zien wanneer je je jaarafrekening krijgt.

Naar Mijn Vattenfall

Hoe werkt het verbruiksplafond met zonnepanelen?

Het prijsplafond geldt voor je verbruik ná saldering. Heb je bij de jaarafrekening meer stroom verbruikt dan teruggeleverd? Dan kijken we welk deel daarvan valt in de periode van 1 januari tot aan je jaarafrekening. Blijft dit onder het verbruiksplafond dan betaal je hiervoor het plafondtarief.   

Bekijk ook