1. Thuis
  2. Nieuws
  3. Verbruiksplafond

Verbruiksplafond: tot dit verbruik geldt het prijsplafond

Het prijsplafond geldt tot een bepaald verbruik. Dit noemen we het verbruiksplafonden dit verschilt per maand. Blijf je hieronder, dan neem je het verbruik wat overblijft automatisch mee naar de volgende maand. Totdat je de jaarafrekening krijgt. Bekijk hier hoe het precies werkt.

Wat houdt het verbruiksplafond in?

Het prijsplafond geldt tot een bepaald verbruik. Dit noemen we het verbruiksplafond. Voor alles wat je verbruikt boven dit plafond, betaal je het tarief van je contract. Dit zijn de verbruiksplafonds per product:

  • Stroom : 2.900 kWh stroom,
  • Gas: 1.200 m³
  • Warmte: 37 GJ

 

 

Elke maand heeft z’n eigen verbruiksplafond

Het prijsplafond geldt voor heel 2023. Maar waarschijnlijk ontvang je jouw jaarafrekening ergens tijdens het jaar. Om de jaarafrekening te kunnen maken, is het verbruiksplafond verdeeld over de maanden van het jaar. 

Iedere maand heeft z’n eigen verbruiksplafond. Dit is niet voor elke maand hetzelfde. In de wintermaanden verbruik je namelijk meer energie dan in zomermaanden. Het verbruiksplafond voor de wintermaanden is daarom hoger.

Verbruiksplafond per dag

Goed om te weten: het verbruiksplafond per maand is de optelsom van de verbruikplafonds per dag. Die vind je hier

Zo is het verbruiksplafond verdeeld

Grafiek met verbruik van gas over het jaar voor de verdeling van het prijsplafond

Grafiek met verbruik per maand van stroom voor het prijsplafond

Goed om te weten: het maandelijkse verbruiksplafond voor stroom is gebaseerd op het verbruiksplafond per dag. Door de verdeling over twaalf maanden ontstaat een afrondingsverschil van 3 kWh. Je merkt hier niets van op de jaarafrekening. Daarin rekenen we namelijk tot op de dag precies af.

Tegoed neem je mee naar de volgende maand

Blijf je onder het verbruiksplafond van die maand? Dan neem je wat overblijft automatisch mee naar de volgende maand. Dat geldt ook voor het tegoed dat je overhield in eerdere maanden. Je kunt dus extra zuinig doen, zodat je daarna iets meer kunt verbruiken. En andersom kan het ook. Stel je komt in januari boven het verbruiksplafond. Dit maak je dan goed door extra zuinig te zijn in de maanden erna.

Bij de jaarafrekening maken we de balans op

Bij de jaarafrekening kijken we hoeveel energie je verbruikt hebt. Dan zien we ook of je onder het verbruiksplafond bent gebleven. Dit rekenen we uit door de dagplafonds bij elkaar op te tellen. 

Voor de energie die je boven het verbruiksplafond verbruikt, betaal je het tarief uit je contract.

Het tegoed wat je nog had, kan je niet meenemen naar de periode na de jaarafrekening. Dan begint weer een nieuwe periode, die duurt t/m 31 december: de einddatum van het prijsplafond. Is je verbruik op je jaarafrekening tot en met 15 mei afgerekend, dan start op 16 mei een nieuwe verbruiksperiode. Hierbij tellen we vanaf 16 mei opnieuw alle dagplafonds bij elkaar op.

Bij stadswarmte werkt het net iets anders. Lees meer over ons verbruiksadvies.

In het voorbeeld hieronder heb je na de jaarafrekening dus nog 434 m³ gas. Dit is je verbruiksplafond voor de rest van 2023.

Grafiek met verbruik van gas in het laatste kwartaal van 2024 voor het prijsplafond

Achtergrond van het prijsplafond

Met het prijsplafond voor energie ga je tot een bepaald verbruik een plafondtarief betalen. Dit is een maatregel van de overheid.

Bekijk wat het voor jou betekent

Prijsplafond op je jaarafrekening

In 2023 is er een prijsplafond voor energie. Op je jaarafrekening zie je wat dit voor jou betekent. Wil je weten hoe we de vergoeding van het prijsplafond precies hebben berekend? We leggen je het graag in detail uit.

Bekijk de uitleg

Altijd en overal inzicht in je verbruik

In Mijn Vattenfall en onze Energie-app heb je altijd inzicht in je verbruik. Dankzij het handige verbruikslijntje zie je precies of je deze maand onder of boven het prijsplafond zit.

Altijd en overal inzicht

Vragen over het verbruiksplafond

Hoe werkt het met het verbruiksplafond als ik tijdens het jaar overstap of verhuis?

Dan maken we een eindafrekening. Hierop wordt je verbruik in 2023 tot je einddatum opgeteld. Als dit onder het verbruiksplafond voor die periode blijft betaal je niet meer dan het prijsplafond.


Heb je meer energie verbruikt dan het verbruiksplafond? Dan betaal je daarvoor het tarief van je contract.


Na deze eindafrekening begint een nieuwe verrekenperiode. Die duurt t/m 31 december 2023: de einddatum van het prijsplafond.

Wanneer krijg ik mijn jaarafrekening?

Dat hangt af van je situatie. Log in op Mijn Vattenfall om te zien wanneer je je jaarafrekening krijgt.

Naar Mijn Vattenfall

Hoe werkt het verbruiksplafond met zonnepanelen?

Het prijsplafond geldt voor je verbruik ná saldering. Heb je bij de jaarafrekening meer stroom verbruikt dan teruggeleverd? Dan kijken we welk deel daarvan valt in de periode van 1 januari tot aan je jaarafrekening. Blijft dit onder het verbruiksplafond dan betaal je hiervoor het plafondtarief.   

Waar vind ik het verbruiksplafond per dag?

Het verbruiksplafond per dag voor stroom en gas vind je hier.

Hoe zie ik het prijsplafond op m'n jaarafrekening?

Je ziet het prijsplafond op je jaarafrekening als ‘Vergoeding prijsplafond’. Hoe hoog je vergoeding is, hangt af van je verbruik en je tarieven.

  • Je ontvangt een vergoeding als je gemiddelde tarief hoger was dat het tarief van het prijsplafond. 
  • De vergoeding geldt tot een bepaald verbruik: het verbruiksplafond.

Hoe het precies werkt, zie je hier

Bekijk ook