Vast of variabel contract?
Twijfel je om een vast contract te kiezen, nu het prijsplafond is stopt? Dan helpt onze Vast Variabel Check je op weg. Hiermee vind je informatie om zelf de beste keuze te maken.
Van 1 januari tot en met 31 december 2023 gold er een prijsplafond voor energie. In die periode betaalde je tot een bepaald verbruik maximaal het plafondtarief. Wat gebeurt er nu deze overheidsmaatregel is afgelopen?
Laatste update: 2 januari 2024
Het prijsplafond liep van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. Deze overheidsmaatregel bood huishoudens en bedrijven meer zekerheid over de energierekening. Je betaalde niet meer voor je energie dan het plafondtarief voor een maximum verbruik: het verbruiksplafond.
Waarschijnlijk merk je er niks van dat het prijsplafond stopt. Dit komt omdat de tarieven niet zo hoog meer zijn als eind 2022, toen de overheid besloot een jaar lang een prijsplafond in te voeren.
Twijfel je om een vast contract te kiezen, nu het prijsplafond is stopt? Dan helpt onze Vast Variabel Check je op weg. Hiermee vind je informatie om zelf de beste keuze te maken.
Bij je jaarafrekening in 2024 kan het zijn dat je het prijsplafond terugziet. Bekijk de video om te zien hoe dat precies werkt.
Voor veel mensen zijn energiekosten hoog. Daarom zijn we in 2023 samen met andere energiebedrijven en de overheid een tijdelijk Noodfonds gestart. Hiermee helpen we mensen die energierekeningen niet meer kunnen betalen. Het Noodfonds blijft ook in 2024.
Het prijsplafond geldt tot een bepaald verbruik: het verbruiksplafond. Dit verschilt per maand. Blijf je hieronder, dan neem je het verbruik wat overblijft automatisch mee naar de volgende maand. Totdat je de jaarafrekening krijgt.
Je ziet het prijsplafond op je jaarafrekening als ‘Vergoeding prijsplafond’. Hoe hoog je vergoeding is, hangt af van je verbruik en je tarieven.
Hoe het precies werkt, zie je hier.
Met het prijsplafond betaalde je in 2023 maximaal:
Deze plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. Verbruikte je in 2023 meer dan het verbruiksplafond? Dan betaalde je hiervoor het tarief van je energiecontract.
Je contracttarief is je leveringstarief min je Blijven Loont-korting.
Voorbeelden
Bij je jaarafrekening berekenen we één (gewogen) gemiddeld contracttarief. Ook als je ons daltarief hebt. Als je gemiddelde contracttarief hoger is dan het prijsplafond, krijg je het verschil vergoed.
Een rekenvoorbeeld:
Geef ons op 31 december je meterstanden door. Zo weten we je beginstand voor het prijsplafond. Een paar dagen ervoor of erna kan ook. Dan kunnen we je meterstanden per 1 januari nauwkeurig schatten. Voor je de jaarafrekening krijgt, vragen we je opnieuw je meterstanden door te geven. Geef je ons geen meterstanden door, dan schatten we ze.
Dit geldt ook als je ons geen toestemming hebt gegeven om je meterstanden uit te lezen.
Je kunt je meterstanden doorgeven in Mijn Vattenfall bij Termijnbedrag.
Goed om te weten: heeft je slimme meter een storing dan kun je meterstanden niet doorgeven. Neem in dat geval contact op met je netbeheerder om de storing op te lossen.
Het prijsplafond geldt voor je verbruik ná saldering. Heb je bij de jaarafrekening meer stroom verbruikt dan teruggeleverd? Dan kijken we welk deel daarvan valt in de periode van 1 januari tot aan je jaarafrekening. Blijft dit onder het verbruiksplafond dan betaal je hiervoor het plafondtarief.
Besparen op je energieverbruik helpt je om onder het verbruiksplafond te blijven. Maak daarom gebruik van onze gratis persoonlijke bespaaradviezen. Zo vind je de besparing die bij jouw situatie past.
In de voorbeelden hieronder berekenen we de kosten voor gas. Voor stroom werkt de berekening hetzelfde.
Dit is een rekenvoorbeeld voor je gaskosten
Berekening:
Goed om te weten: aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend. Door afronding kunnen er kleine verschillen ontstaan.
Dit is een rekenvoorbeeld voor je gaskosten
Rekenvoorbeeld
Goed om te weten: aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend.