1. MKB
  2. Service voor jou
  3. Factcheck duurzame energie

Factcheck: 7 feiten en fabels over duurzame energie op een rij

Als groene energieleverancier zorgen we ervoor dat je energie steeds groener wordt. Hier hoef je zelf niets voor te doen. Toch bestaan er nog veel misvattingen over het produceren van duurzame energie met behulp van zonnepanelen of windmolens. Wanneer is groene energie écht groen? We hebben de grootse fabels en feiten op een rij gezet, zodat je precies weet hoe de wind waait.

1. Als je kiest voor groene stroom, kan er tóch grijze stroom uit het stopcontact komen

Dat is waar. Groene en grijze stroom komen door elkaar in het elektriciteitsnet terecht. Het is dus niet zo dat je een ander soort stroom geleverd krijgt als je kiest voor groene stroom. Heeft het dan wel nut om groene stroom te kopen? Jazeker. Als afnemer van groene stroom zorg je ervoor dat de totale stroomproductie steeds duurzamer wordt. Je keuze voor groene stroom levert méér duurzame stroomproductie op voor het elektriciteitsnet. Dus hoe meer mensen kiezen voor groene stroom, des te groter wordt het aandeel van groene stroom op het totale verbruik.

2. Windmolens zorgen voor meer sterfte bij vogels en vissen

Fabel. Bij windparken op land en op zee komen minder dan 1% van de vogels om. De vogels komen namelijk niet in de buurt van de turbines. Voor vissen heeft de windmolen turbine juist nut, omdat rondom windmolenparken geen boten mogen varen en kunnen de vissen vredig leven. Juist bij windmolenparken zien we meer en nieuw onderwaterleven ontstaan.

3. Zonnepanelen kosten veel onderhoud

Fabel. Zonnepanelen hebben bijna geen onderhoud nodig. Heb je veel last van een stoffige omgeving? Dan is het afspoelen met water al voldoende. 

4. Groene energie is tijdloos en voor altijd

Dat klopt. Energie uit zon, wind en water zijn onuitputtelijke energiebronnen en worden daarom duurzame energie genoemd. Helaas is er in Nederland nog niet genoeg capaciteit om het hele land van eigen groene energie te voorzien. We investeren daarom ook in duurzame energie en zullen dit in de toekomst steeds meer gaan doen.

5. Windmolens staan vaak stil

Fabel. Dit is misschien wel de grootste fabel van allemaal, want een windmolen in Nederland draait minstens 95% van de tijd. Wat wel meespeelt is dat windmolens op het land minder energie vangen dan windmolens op zee. Op zee kunnen windmolens tot wel 40% meer energie opwekken dan op het vaste land.

6. Het bouwen van windmolens kost onwijs veel energie.

Dat is juist. Het bouwen van een windmolen kost veel energie. Gelukkig niet zo veel als dat het oplevert. Binnen 11 maanden is de verbruikte energie voor de bouw alweer opgewekt door de windmolen. En een windmolen kan minimaal 20 jaar groene stroom opwekken voor ons Nederlanders, super groen en winstgevend.

7. Biomassa bestaat alleen uit resthout 

Ook dit is een fabel. Biomassa omvat alles wat je op een duurzame manier kan hergebruiken voor het opwekken van energie. We praten dan over restanten uit de landbouw, graslanden en dus ook resthout. Wel moet deze biomassa voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria. Uiteindelijk kan biomassa omgezet worden in bijvoorbeeld bio ethanol en aardgas.

 

 

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?