Lees hier alles over de stijgende energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne en de crisis met Rusland zorgen voor ongekend hoge prijzen op de energiemarkt. We houden je graag zo goed mogelijk op de hoogte van alle ontwikkelingen en leggen uit wat ze betekenen voor je energierekening. Ook adviseren we je wat de slimste keuzes zijn in jouw situatie.

- laatste update op de pagina 11 maart 2022 - 

Samen in actie voor Oekraïne

Onze gedachten gaan uit naar de mensen in Oekraïne die nu worden getroffen door het geweld. En naar onze klanten die familie of vrienden in Oekraïne hebben. We dragen graag ons steentje bij. Daarom verdubbelen we alle donaties aan Giro555 die onze medewerkers doen via de Vattenfall Foundation.

Is er voldoende gas?

Ja. Er is op dit moment in Nederland genoeg gas op voorraad voor de komende maanden. Tijdens de zomer gebruiken we sowieso veel minder gas, omdat we dan de verwarming niet gebruiken. 

Maar de gasvoorraad wordt normaal ook weer aangevuld. Als dit niet lukt, heeft de Nederlandse overheid een plan klaarliggen. Dit plan is er om Nederlandse consumenten en bedrijven te beschermen. Mocht het zover komen, dan heeft de energiesector hierover contact met de overheid.

Lees hier het bescherm- en herstelplan

Ons contractadvies per situatie

We geven je een contractadvies dat past bij jouw situatie. Weet je niet wat voor contract je hebt? Kijk in Mijn Vattenfall bij contractduur. Staat daar een looptijd, zoals 1 jaar, dan heb je een vast contract. Staat er onbepaalde tijd, dan heb je een variabel contract. 

Je hebt een vast contract dat binnenkort afloopt

Loopt je contract binnenkort af, dan ga je automatisch over op een variabel contract. We doen je nu geen aanbod voor een nieuw vast contract. Gezien de huidige situatie in Oekraïne liggen onze vaste prijzen vele malen hoger dan onze variabele tarieven. Een variabel contract is op dit moment onze beste optie. 

Je hebt een variabel contract | contract voor onbepaalde tijd

Op dit moment is onze variabele prijs een stuk lager dan de vaste prijzen die worden aangeboden. Een variabel contract is daarom op dit moment de beste optie. 

Je wilt overstappen naar Vattenfall

Wanneer je naar ons wilt overstappen, kunnen we je ons modelcontract aanbieden. Dit is een variabel contract. Bekijk ons aanbod

Je wilt overstappen op een vast contract

Op dit moment is ons variabele tarief een stuk lager dan de vaste tarieven die worden aangeboden. Met een variabel contract ben je daarom nu het beste uit. Daarnaast bieden we nu gezien de huidige situatie in Oekraine alleen variabele contracten aan. 

Ik wil geen Russisch gas, kan dat?

Dit kunnen we helaas niet garanderen. We hebben zelf namelijk geen langetermijncontracten met Russische leveranciers, maar kopen ons gas op de Nederlandse groothandelsmarkt. Daar betrekken we gas van ongeveer 150 verschillende aanbieders. Dit gas is een internationale mix afkomstig uit verschillende bronnen. Daar zit voorlopig ook nog Russisch gas in. 

Van het gas dat van groothandelsmarkt in ons gas net komt, is de herkomst  niet meer te achterhalen. We weten wel dat zo'n 15 tot 20 % van het gas dat wij inkopen Russisch is. Maar we weten niet waar dit precies in de mix zit. We kunnen dus niet garanderen dat jij geen Russisch gas gebruikt. 

Welke impact heeft de situatie op energieprijs?

Wat zien we in de markt gebeuren?

De oorlog brengt onzekerheid in de energiemarkt. Afgelopen jaar zijn de energieprijzen al sterk gestegen. De dreiging van een conflict speelde daar al een rol in. Direct na de invasie stegen de prijzen weer. We weten niet hoe het conflict zich verder ontwikkelt. Wat de invloed ervan op de energiemarkt is weten we dus ook niet. We verwachten in elk geval dat de situatie de komende tijd zorgt voor grote prijsschommelingen in de energiemarkt. 

Dit heeft ook impact op de prijzen voor de consumenten en bedrijven. Wij kopen onze energie namelijk in op de groothandelsmarkt. Door slim en gespreid in te kopen proberen wij de prijzen voor onze klanten natuurlijk zo goed mogelijk te houden. 

Je hebt een vast contract dat nog een tijdje loopt

Met dit contract merk je nu niets van de prijsstijgingen. Je blijft de vaste prijs betalen die we met je hebben afgesproken.

Je hebt een vast contract dat binnenkort afloopt

Loopt je contract binnenkort af, dan ga je automatisch over op een variabel contract. We doen je nu geen aanbod voor een nieuw vast contract. Gezien de huidige situatie in Oekraïne liggen onze vaste prijzen vele malen hoger dan onze variabele tarieven. Een variabel contract is op dit moment onze beste optie. Wel ga je met de variabele tarieven van nu meer betalen dan je nu betaalt. Na afloop van je contract gaan je energiekosten dus omhoog. 

Je hebt een variabel contract | contract voor onbepaalde tijd

Met een variabel contract wijzigt je tarief meestal op 1 januari en 1 juli. In uitzonderlijke situaties kunnen we een tarief ook tussentijds aanpassen. Op dit moment zitten we in een uitzonderlijke situatie. Het kan dus zijn dat je tarief al voor 1 juli omhoog gaat. In dat geval informeren we je persoonlijk.  

Hoe weet ik of ik een vaste of variabele prijs heb?

Bekijk welk contract je hebt in Mijn Vattenfall bij contractduur. Staat daar een looptijd, zoals 1 jaar, dan heb je een vast contract met een vaste prijs. Staat er onbepaalde tijd, dan heb je een variabel contract met een variabele prijs

Vattenfall staat achter Oekraïne

Wat is de reactie van Vattenfall op de inval van Rusland in Oekraïne?

Het is een duidelijke schending van het internationaal recht en Europa wordt nu geconfronteerd met de ergste geopolitieke crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Net als de meeste anderen hoopte ik dat de crisis die zich de afgelopen maanden opgebouwd heeft niet tot dit punt zou escaleren. Het is een verschrikkelijke tragedie dat we nu getuige zijn van een oorlog op Europees grondgebied en ik kan me geen voorstelling maken van de angst en het leed waarmee de mensen in Oekraïne nu geconfronteerd worden. Wij staan achter hen op dit moeilijke moment.

Velen in ons bedrijf hebben nauwe banden met Oekraïne en hebben er zelfs familie, ik denk in het bijzonder aan hen.

Lees het volledige persbericht.

Wat doet Vattenfall nu?

Het is moeilijk te voorspellen hoe dit conflict zich zal ontwikkelen. We volgen de situatie zo nauwgezet mogelijk en evalueren voortdurend de gevolgen voor ons bedrijf en onze klanten. Er zijn zowel zakelijke als veiligheidsaspecten die we zeer serieus nemen en op een gestructureerde manier aanpakken en wij nemen maatregelen en evalueren risico's wanneer het gaat om de beveiliging van onze energieproductie, distributieactiviteiten en IT-beveiliging.

Stopt Vattenfall met zaken doen met Russische bedrijven?

Wij hebben zakelijke relaties met een aantal Russische tegenpartijen van wie wij brandstoffen betrekken of waarmee wij handelen op energiegroothandelsmarkten. Wat nucleaire brandstoffen betreft, heeft Vattenfall besloten dat er tot nader order geen geplande leveringen uit Rusland aan onze kerncentrales zullen plaatsvinden en dat we ook geen nieuwe bestellingen zullen plaatsen. In plaats daarvan hebben we gezorgd voor alternatieve leveringen en daarmee stellen we ook de stroomproductie in onze kerncentrales veilig. Voor steenkool nemen we maatregelen om onze bevoorradingsportefeuille verder te diversifiëren.

Vattenfall heeft geen langetermijngascontracten met Russische tegenpartijen. We kopen aardgas op de afzonderlijke handelsknooppunten in Europa. 40 procent van het aardgas dat in Europa wordt verkocht, komt uit Rusland en wij kopen daar een marktaandeel van. Andere belangrijke leverende landen zijn Noorwegen en Nederland, en een toenemend aantal lng-transporten naar Europa. 

We zullen uiteraard alle bijkomende sancties volgen die aan Rusland worden opgelegd en een impact hebben op Vattenfall.

Wat zijn de belangrijkste bedrijfsrisico's waarmee Vattenfall geconfronteerd wordt als gevolg van de oorlog?

In het algemeen is de onzekerheid en onvoorspelbaarheid die dit wereldwijd veroorzaakt natuurlijk niet goed en we weten niet waar dit zal eindigen. Daarom bereiden wij ons nu voor op verschillende scenario's in alle onderdelen van ons bedrijf, waar ik het eerder ook al over had. Het risico bestaat dat de energieprijzen stijgen. Met onze optimalisatie- en handelsactiviteiten proberen we dit risico te beperken.

Ten tweede moeten we rekening houden met het vervangingsrisico. Als de gasleveringen uit Rusland de Europese markt niet langer zouden bereiken, moeten we andere bronnen gebruiken om genoeg gas in Europa veilig te stellen. Dit geldt ook voor andere brandstoffen, zoals steenkool.

Ten derde is er het tegenpartijrisico. Het is momenteel niet mogelijk om het effect op de tegenpartijen waarmee Vattenfall zaken doet te bepalen en we houden dit nauwlettend in de gaten.

Hoe zal de oorlog de energieprijzen op de groothandelsmarkt beïnvloeden en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

De Russische invasie brengt onzekerheid op de grondstoffenmarkten en we zijn sinds de inval getuige geweest van een aanzienlijke prijsstijging voor bijna alle gascontracten. We kunnen een volatiele markt verwachten. Dit zal ook afhangen van de aangekondigde sancties tegen Rusland.

Lees het volledige persbericht.

In markten zoals Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn miljoenen klanten afhankelijk van gas om hun huizen te verwarmen. Zullen de gasvoorraden volstaan?

Gezien de huidige weersvoorspellingen is er voldoende gas in de Europese voorraden om aan de wintervraag te voldoen. Europa zal op een bepaald moment de voorraden in de zomer moeten aanvullen, wat moeilijker kan worden als er geen oplossing gevonden wordt.

Lees het volledige persbericht.