1. MKB
 2. Klantenservice
 3. Energiemarkt 2

Het laatste nieuws

Op deze pagina houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen in de energiemarkt. Lees hier het laatste nieuws en wat dit voor jou betekent. 

 

Laatste update: 11 oktober 2022 

Prijsplafond: zo gaat het eruit zien

Per 1 januari 2023 komt er een prijsplafond. Dit houdt in dat je over je basisverbruik een vast tarief betaalt. Verbruik je meer dan het basisverbruik, dan betaal je daarvoor het markttarief. Het prijsplafond zorgt er zo voor dat het basisverbruik voor veel mensen betaalbaarder wordt. 

Wat houdt een prijsplafond in?

Bij dit prijsplafond geldt een maximumtarief voor stroom en gas. Over het eerste gedeelte van je verbruik betaal je niet meer dan dit tarief. Dit eerste gedeelte van je verbruik noemen we het basisverbruik. Verbruik je meer dan het basisverbruik, dan betaal je daarvoor het tarief bij je leverancier.

Verbruik 

Tarief

t/m 2.900 kWh stroom

Maximaal 0,40 euro per kWh

Boven 2.900 kWh stroom

Tarief bij je leverancier

t/m 1.200 m3 gas

Maximaal 1,45 euro per m3

Boven 1.200 m3 gas

Tarief bij je leverancier

 • Deze tarieven zijn inclusief overheidsheffingen en btw.
 • In onze adviezen houden we nog geen rekening met het prijsplafond. Je ontvangt van ons nog een persoonlijk advies over je termijnbedrag.

 

Kan ik mijn termijnbedrag nu al verlagen?

We adviseren je daarmee te wachten. Je ontvangt van ons nog een persoonlijk bericht over je termijnbedrag. Daarin houden we rekening met het prijsplafond, de nieuwe overheidsheffingen en je verbruik tot nu toe. 

Lukt het je nu niet om je huidige maandbedrag te betalen? Laat het ons weten dan zoeken we samen naar een oplossing. Kijk hier voor de mogelijkheden

Wanneer gaat het prijsplafond in?

Het prijsplafond gaat per 1 januari 2023 in. De tarieven en verbruiken zijn inmiddels bekend. We werken er nu hard aan om alles goed in onze systemen te krijgen. Op dit moment houden we in onze adviezen nog geen rekening met het prijsplafond. Je ontvangt nog een persoonlijk bericht over je termijnbedrag.

 

Wat is een basisverbruik en hoe wordt het vastgesteld?

Een basisverbruik kan je zien als een verbruiksbundel. Voor het verbruik binnen de bundel betaal je een lager tarief. Verbruik je energie buiten de bundel dan is dat duurder. Op die manier wordt de energie die we sowieso nodig hebben beter betaalbaar. Terwijl we tegelijkertijd gestimuleerd worden om energie te besparen.

Het basisverbruik is door het kabinet nu voorgesteld op 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas. Dit basisverbruik geldt voor iedereen. Het maakt dus niet uit hoe groot je huis(houden) of bedrijf is.

Wil je jouw jaarverbruik weten? Bekijk dan je laatste jaarafrekening in Mijn Vattenfall of in de Energie-app, onder berichten. Download de PDF, open het bestand en bekijk je jaarverbruik stroom en gas. 

Waar vind ik mijn jaarverbruik?

Je jaarverbruik vind je terug op de jaarafrekening:

 • Ga naar Mijn Vattenfall, of open de Energie-app en kijk onder 'Berichten'.
 • Download de PDF, open het bestand en bekijk je jaarverbruik stroom en gas.
Welk tarief ga ik betalen met het prijsplafond?

Het prijsplafond geldt voor je basisverbruik. Dat is vastgesteld op 2.900 kWh stroom per jaar en 1.200 m3 gas. Over dit basisverbruik betaal je dus maximaal het prijsplafondtarief.

Verbruik

Tarief

t/m 2.900 kWh stroom

Maximaal 0,40 euro per kWh

Boven 2.900 kWh stroom

Tarief bij je leverancier

t/m 1.200 m3 gas

Maximaal 1,45 euro per m3

Boven 1.200 m3 gas

Tarief bij je leverancier

 

 • Deze tarieven zijn inclusief overheidsheffingen en btw.
 • In onze adviezen houden we nog geen rekening met het prijsplafond. Je ontvangt van ons nog een persoonlijk bericht over je termijnbedrag
Het voordeel van het prijsplafond verschilt per leverancier. Hoe kan dat?

Hoeveel voordeel je hebt van het prijsplafond verschilt per leverancier. Dat lijkt oneerlijk, maar dat is het niet. We leggen het uit.

Bij het bepalen van het tarief voor het prijsplafond wordt gekeken naar de tarieven bij alle energieleveranciers. Ook wordt al rekening gehouden met een verdere stijging van de energieprijzen. Huishoudens en bedrijven die al een erg hoog tarief betaalden, gaan door het prijsplafond straks minder betalen.

Maar het kan ook zijn dat je tarief nu al lager ligt dan het prijsplafond. Dit komt doordat we de prijsstijging steeds voor je hebben weten te beperken. Omdat je in verhouding al een laag tarief betaalde heb je dus minder voordeel van het prijsplafond. Onder de streep ben je natuurlijk wel voordeliger uit.

In het NOS-artikel: Grote verschillen in sterk stijgende energietarieven per 1 oktober ( 21 sept 22) zie je het prijsverschil zien tussen de verschillende energieleveranciers. 

 

Goed om te weten:

 • De prijsstijging is niet voor iedereen hetzelfde.
 • Het tarief dat je betaalt hangt onder meer af van het moment dat je klant werd, je contract en of je bijvoorbeeld een vasteklantenkorting krijgt.
 • De tarieven voor nieuwe klanten liggen hoger.
 • De vergelijking is gebaseerd op de data die prijsvergelijkers Independer en Gaslicht.com met de NOS hebben gedeeld.
Voor wie geldt het prijsplafond?

Het prijsplafond geldt per 1 januari 2023 voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting.   

Goed om te weten: Het prijsplafond geldt alleen als je tarief hoger is dan de vastgestelde prijs van het prijsplafond. 

Ik heb een zakelijk contract, geldt het prijsplafond ook voor mij?

Ja, het prijsplafond geldt straks voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting.

Goed om te weten: 

 • Een kleinverbruikaansluiting voor stroom is maximaal 3×80 ampère. Bij een gasaansluiting ligt die grens op G40.
 • Betaal je elke maand een voorschotbedrag en krijg je een keer per jaar een eindafrekening? Dan kun je ervan uitgaan dat je een kleinverbruikaansluiting hebt. 
 • Het prijsplafond geldt alleen als je tarief hoger is dan de vastgestelde prijs van het prijsplafond. Je gaat dus niet meer betalen door het prijsplafond.
Kan ik gebruikmaken van de compensatieregeling voor energie-intensieve bedrijven?

Het laatste nieuws over de Tegemoetkoming voor energie-intensieve bedrijven vind je hier.

Geldt het prijsplafond ook voor stadswarmte?

Ja, het prijsplafond geldt vanaf 1 januari ook voor stadswarmte. Tot aan de verbruiksgrens van 37 GJ per jaar betaal je dan maximaal € 47,38 per GJ. Voor het verbruik daarboven betaal je het contracttarief. Meer informatie vind je op de tarievenpagina van stadswarmte.

Wat gebeurt er met de energiebelasting en de btw?

Per 1 januari 2023 gaan de energiebelasting weer omhoog. Ook de btw gaat terug van 9% naar 21%. Dit waren tijdelijke maatregelen om energie betaalbaar te houden. Het voordeel van een prijsplafond is dat het beter beschermt tegen verdere prijsstijgingen.

Maken jullie straks extra winst door het prijsplafond?

Nee, we ontvangen alleen een vergoeding voor de korting die je straks via ons ontvangt. We maken dus geen extra winst door het prijsplafond.