Energiebespaartips voor je salon

In je salon is een goede verlichting belangrijk. Om goed te kunnen werken en om bijvoorbeeld een kleuring te beoordelen.  Ook goede ventilatie is belangrijk. De lucht in de salon wisselt, door binnenkomende klanten en het wassen en drogen. Deze 4 tips van onze technisch adviseurs helpen om energie te besparen in je salon.

Energiebespaartips

1. Beperk je warmteverlies bij wasbakken

Veel salons gebruiken wasbakken. Door de wasbakken efficiënt in te richten bespaar je veel op het verwarmen van water. Zo verminder je meteen je gasgebruik. Als je ook water wilt besparen, zet dan thermostaatkranen op je wasbakken. Daardoor heb je sneller warm water en verspil je dus minder water.

Zorg ervoor dat je de cv-ketel of boiler zo dicht mogelijk bij de wasbakken plaatst, zodat je warmteverlies via leidingen beperkt.

2. Gebruik een warmtepompdroger voor het drogen van je was

In een salon was je veel: bedrijfskleding, handdoeken, schorten, badjassen, etc. Als je een elektrische droger gebruikt, overweeg dan een warmtepompdroger. Die drogers hebben een veel hoger rendement, omdat ze de warme lucht hergebruiken. Zo gebruik je minder stroom dan bij een conventionele condensdroger. De terugverdientijd is interessant, omdat je de droger vaak gebruikt. (Bron: Milieu Centraal)

Vergeet ook je wasmachine niet aan te sluiten op het warmwatercircuit als je water door gas wordt verwarmd.

3. Kies voor zuinige lampen met een goede kleur

Goede verlichting is belangrijk in een salon. Niet alleen om je klanten in de juiste stemming te krijgen. Licht speelt ook een belangrijke rol bij het beoordelen van je producten en diensten.

Als je halogeen of gloeilampen gebruikt, overweeg dan led-verlichting. Een ledlamp verbruikt namelijk 85% minder stroom dan een halogeenlamp, en zelfs 90% minder stroom dan een gloeilamp. (Bron: Milieu Centraal)
En heb je dimbare LED verlichting, dan kun je spelen met de helderheid van lampen. 

4. Ventileer minder of niet buiten openingstijden

Voor veel salons is een goede ventilatie belangrijk. In kapsalons wordt bijvoorbeeld met allerlei haarproducten en -verven gewerkt. De geuren en stoffen daarvan wil je niet te lang in de salon hebben hangen.

Maar ventileren kost stroom. En het is niet altijd nodig om de ventilatie voluit te laten draaien. Hou daar rekening mee. Zet de ventilatie lager als het rustig is en helemaal uit als je dicht bent.

Er zijn ook energiezuinige ventilators. Deze zijn energiebesparend. En komen met een automatische regeling in aanmerking voor de Energieinvesteringsaftrek

Meer energie besparen?