1. MKB
  2. Energie besparen voor bedrijven
  3. Energiezuinige verlichting

Zuinig licht in donkere dagen: profiteer van deze bespaartips

Als de dagen korter worden, merk je dat aan je energienota. Tenzij je maatregelen neemt. Met relatief simpele aanpassingen valt er flink te besparen, terwijl je in je bedrijf of winkel toch een warme uitstraling houdt. Investeren in energie-efficiënte verlichting is absoluut de moeite waard. Zeker met de Energie Investeringsaftrek, een fiscale regeling waarmee je een groot deel van de kosten van je fiscale winst aftrekt.

Besparen op tl-verlichting

In de meeste bedrijven en winkels zijn ze vervangen, maar je komt de klassieke tl-buis nog steeds tegen. Vervang de tl-buizen voor andere opties, bijvoorbeeld ledverlichting en je bespaart 50% tot zelfs 65% per jaar op je energiekosten.

Spiegels op je tl-lamp

Speciaal voor tl-buizen bestaan er spiegels die het licht in een gewenste richting sturen, bijvoorbeeld werkplekken of een strategisch belangrijk deel van je winkel. De tl-lampen leveren zo meer licht op. Omdat je minder lampen hoeft aan te zetten, scheelt het al snel de helft in de energiekosten. De spiegels bevestig je met een opkliksysteem aan de armaturen. De kosten verschillen per soort lamp en tl-bak tussen de € 15 en € 30 per stuk. Deze investering heb je er uiterlijk in twee jaar uit.

Hoogfrequente tl-buizen

Een andere bespaarmogelijkheid is overstappen op dunnere, hoogfrequente tl-buizen. Deze gebruiken geen 12, maar 4 watt. Dat scheelt al zo’n 20% tot 65% op je energiekosten per jaar in het gebruik. Maar er zijn meer voordelen:

  • De lampen gaan twee keer zo lang mee
  • Ze worden minder warm
  • Ze springen sneller aan dan gewone buizen

Vervang je tl-bakken

Je gewone tl-bakken vervangen door hoogfrequente is een investering, maar levert het meeste op. Wanneer je verbouwplannen hebt of als je oude lampen aan vervanging toe zijn, dan is het een goede optie. Zeker als je in aanmerking komt voor Energie Investeringsaftrek. Hiermee kun je 41,5% van de kosten die je investeert in energie-efficiënte verlichting aftrekken van je fiscale winst.

Bouw je oude verlichting om

In plaats van al je tl-bakken te vervangen, kun je op de bestaande tl-behuizing ook een energiezuinig elektronisch voorschakelapparaat (EVSA) aansluiten. Dit vervangt de oude, elektromagnetische variant en zorgt voor een besparing van zo’n 40% per jaar op je energierekening.

Daglichtsensor

Als je al hoogfrequente tl-verlichting hebt, kan je deze nog energiezuiniger maken door middel van een daglichtsensor. Hiermee loopt de lichtintensiteit stapsgewijs terug bij voldoende daglicht. Dit systeem is ook geschikt voor gewone tl-buizen, maar dan vervalt de dimfunctie. Bij voldoende daglicht gaan de lampen helemaal uit.

Overstappen op led

Ook ledlampen zijn een goed alternatief voor tl-verlichting. In 2013 werden in Nederland twee keer zo veel ledlampen verkocht als in 2012. Hiermee lijkt led het van de spaarlamp te winnen.

92% rendement

Ledverlichting verbruikt minder energie dankzij een lager aansluitvermogen, maar het lichtrendement is met 92% stukken hoger. Ter vergelijking: het rendement van een gloeilamp is 5% en een tl-buis komt niet boven de 40% uit. De rest verdwijnt als warmte.

Led brandt ruim 11 jaar langer

Sommige ledproducten hebben tot wel 100.000 meer branduren, waarbij de lichtsterkte nauwelijks afneemt. Ledlampen hebben bijna geen tot geen onderhoud nodig en de vervangkosten zijn relatief laag. Ook zijn veel armaturen geschikt voor slimme toepassingen, zoals een bewegingsmelder. Het licht brandt dan alleen als er iemand is.

Fiscaal voordeel

Ook als je in led investeert, kom je in aanmerking voor Energie Investeringsaftrek. Dat kan heel aantrekkelijk zijn, dus voordat je begint: controleer eerst in deze lijst welke vormen van ledverlichting onder de regeling vallen.

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Deel deze pagina