Energie besparen met een luchtgordijn

Met een luchtgordijn in je zaak blijft de temperatuur prettig en stabiel volgens onze technische adviseurs Rob van der Plas en Max Nuyens. Ook als de voordeur open staat. Een warmtegordijn scheidt namelijk de lucht binnen en buiten je zaak. In de winter blijft de koude lucht buiten en in de zomer juist de warme. Onze technische adviseurs leggen het uit en geven je tips. 

Wat is een luchtgordijn?

Een luchtgordijn hangt boven de entree van je zaak. Het blaast lucht naar beneden en scheidt zo de lucht buiten en binnen. Als het gordijn warme lucht blaast, dan houdt het kou buiten. Het omgekeerde kan ook. Met koele lucht zorgt een gordijn dat warmte niet binnenkomt. Je creëert met deze oplossing een fijne, stabiele temperatuur in je zaak. Dat geeft klanten een welkom gevoel.

Luchtgordijn of warmtegordijn?

Kom je soms het woord ‘warmtegordijn’ tegen en vraag je je af wat dat is? Het is heel eenvoudig: een luchtgordijn en warmtegordijn zijn precies hetzelfde. Negen van de tien keer blaast een luchtgordijn warme lucht. Daarom noemen we het soms een warmtegordijn.

Wat is een elektrisch luchtgordijn?

Het elektrische luchtgordijn is een soort luchtgordijn dat je in je zaak kan plaatsen. Het grote verschil met een normaal luchtgordijn zit in de werking. De elektrische variant heeft krachtstroom nodig om lucht te blazen. Krachtstroom is een aansluiting met meer vermogen dan die voor bijvoorbeeld je verlichting. Naast dit soort bestaat ook het warmwater luchtgordijn. Die laat je niet aansluiten op elektriciteit, maar op je cv-installatie. Er zijn ook nog koude luchtgordijnen, die maken lucht koel met ventilatoren.

De voordelen van een luchtgordijn

Met een luchtgordijn creëer je een fijne temperatuur. Het grootste voordeel van een warmtegordijn bij de deur van je zaak is dat het in de winter warme lucht binnenhoudt en in zomer juist buiten.

Een luchtgordijn vermindert energieverlies als de buitendeur open gaat. Hoeveel je bespaart hangt af van hoe vaak dit gebeurt.

Het luchtgordijn is eventueel ook toepasbaar met ingebouwde bewegingssensor, deze activeert het luchtgordijn alleen wanneer dat nodig is.

Zo gebruik je jouw luchtgordijn het beste

Tip 1: Plaats de thermostaat op een goede plek

Je thermostaat stuurt je luchtgordijn aan. Als je thermostaat dicht bij een raam of de airco hangt, meet hij een lage temperatuur. Het warmtegordijn geeft dan meer warmte af dan nodig is. Dat is niet de bedoeling. Je voorkomt dit door de thermostaat op een plek te hangen waar niets hem beïnvloedt.

Tip 2: Kies de juiste luchtsnelheid

Luchtgordijnen maken soms veel lawaai. Dat komt door hun luchtsnelheid. Door die snelheid aan te passen, heb je minder last van lawaai en werkt het gordijn nog steeds goed.

Tip 3: Kies een luchtgordijn dat past bij jouw deuropening

Zorg ervoor dat je luchtgordijn goed past bij het formaat van je deuropening. Als dat niet zo is, komt de lucht van buiten toch nog naar binnen. Het is dan ook moeilijk voor je gordijn om de lucht op de juiste temperatuur te brengen.

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Meer praktische bespaartips