Tips voor een goed werkend luchtgordijn

Een luchtgordijn is een slimme maatregel in de winkel. Het zorgt voor een vermindering van het warmteverlies naar buiten. Het gordijn verwarmt de koude binnenkomende lucht. Een goede afstelling van blaassnelheid, blaasrichting en warmte is belangrijk. Max de energieadviseur geeft de ondernemer een paar goede tips.

Een luchtgordijn is een goede investering

Met een luchtgordijn bespaar je tot 60% per maand op je gasrekening. Het gordijn verwarmt de koude binnenkomende lucht. Je klanten ervaren de binnenkomende lucht in je ruimte niet als tocht. Het luchtgordijn is een investering en heeft onderhoud nodig. Laat je informeren door de onderhoudsmonteur.  

Tip 1: Plaats de thermostaat op een goede plek 

In de Utrechtse kledingwinkel stuurt de thermostaat in de winkel het luchtgordijn bij de voordeur van de kledingzaak aan. Maar de thermostaat hangt aan een muur onder een raam en wordt beïnvloed door de koude lucht die langs het glas komt. Het hangt ook in de koude luchtstroom van een nabij geplaatste airco. De thermostaat meet daardoor altijd een lagere luchttemperatuur en vraagt warmte. Het gevolg: het luchtgordijn geeft warmte af en de airco moet deze warme lucht weer koelen. Dit probleem is gemakkelijk te verhelpen door de thermostaat te verplaatsen. 

Tip 2: Kies de juiste luchtsnelheid

Het luchtgordijn in de winkel maakt behoorlijk veel lawaai. Dit komt door de luchtsnelheid van het luchtgordijnAls de eigenaar de luchtsnelheid van het gordijn aanpast, maakt het minder lawaai en werkt het nog steeds goed. 

Besparing en een beter winkelcomfort

Met deze twee kleine aanpassingen bespaart de winkeleigenaar flink op zijn elektriciteitsverbruik. Het luchtgordijn werkt goed, maakt minder lawaai en produceert alleen warmte op momenten dat het nodig is. Tegelijkertijd hoeft de airco nu niet meer onnodig de warme lucht van het luchtgordijn weg te koelen. Dankzij deze simpele tips hoeft de eigenaar zich niet meer te ergeren aan zijn luchtgordijn en hebben de klanten een beter winkelcomfort.

Lees ook onze tips over energiebesparing met een bewust deurbeleid

Deel deze pagina

We denken graag met je mee

Vragen over je overstap? Of wil je advies van onze adviseurs over het aanbod dat het best past bij je bedrijf? We hebben op al je energievragen een antwoord. Bel ons gerust op werkdagen tussen 08.00 tot 15.00 op 020 89 20 255. Of bezoek de pagina van onze Ondernemersdesk