Zo bespaar je energie met een luchtgordijn

Met een luchtgordijn blijft de temperatuur in je winkel prettig en stabiel. Ook als de voordeur open staat. Luchtgordijnen scheiden namelijk de lucht binnen en buiten je winkel. In de winter blijft de koude lucht buiten en in de zomer juist de warme. Met deze oplossing bespaar je energie en draag je bij aan een beter klimaat.

Wat is een luchtgordijn?

Een luchtgordijn hangt boven de entree van je winkel. Het blaast lucht naar beneden en scheidt zo de lucht buiten en binnen. Als het gordijn warme lucht blaast, dan houdt het kou buiten. Het omgekeerde kan ook. Met koele lucht zorgt een gordijn dat warmte niet binnenkomt. Je creëert met deze oplossing een fijne, stabiele temperatuur in je zaak. Dat geeft klanten een welkom gevoel en maakt winkelen prettig voor ze. En jij geeft minder geld uit aan energie. Iedereen wint.

Luchtgordijn of warmtegordijn?

Kom je soms het woord ‘warmtegordijn’ tegen en vraag je je af wat dat is? Het is heel eenvoudig: een luchtgordijn en warmtegordijn zijn precies hetzelfde. Negen van de tien keer blaast een luchtgordijn warme lucht. Daarom noemen we het soms een warmtegordijn.

Wat is een elektrisch luchtgordijn?

We kennen verschillende soorten luchtgordijnen. Het elektrische luchtgordijn is daar één van. Dat type heeft krachtstroom nodig om lucht te blazen. Krachtstroom is een aansluiting met meer vermogen dan die voor bijvoorbeeld je verlichting. We kennen nog een soort, het warmwater luchtgordijn. Die laat je aansluiten op je cv-installatie. Er zijn ook nog koude luchtgordijnen, de maken lucht koel met ventilatoren.

De voordelen van een luchtgordijn

Met een luchtgordijn creëer je een fijne temperatuur in je winkel. Door de luchtstroom die het blaast komen minder vliegen en andere insecten je winkel in. Dat is natuurlijk fijn voor je klanten én jou. Het grootste voordeel van een luchtgordijn is dat het je energieverbruik verlaagt. Vergeleken met een openstaande deur zonder luchtgordijn bespaar je zo’n 70% tot 80% aan energie. Ook breng je ons dichter bij onze missie: fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie.

Zo gebruik je jouw luchtgordijn het beste

Tip 1: Plaats de thermostaat op een goede plek

Je thermostaat stuurt je luchtgordijn aan. Als je thermostaat dicht bij een raam of de airco hangt, meet hij een lage temperatuur. Het luchtgordijn geeft dan meer warmte af dan nodig is. Dat is niet wat we willen. Je voorkomt dit door de thermostaat op een plek te hangen waar niets hem beïnvloedt.

Tip 2: Kies de juiste luchtsnelheid

Luchtgordijnen maken soms veel lawaai. Dat komt door hun luchtsnelheid. Door die snelheid aan te passen, heb je minder last van lawaai en werkt het gordijn nog steeds goed.

Tip 3: Kies een luchtgordijn dat past bij jouw deuropening

Zorg ervoor dat je luchtgordijn goed past bij het formaat van je deuropening. Als dat niet zo is, komt de lucht van buiten toch nog naar binnen. Het is dan ook moeilijk voor je gordijn om de lucht op de juiste temperatuur te brengen.

Deel deze pagina

We denken graag met je mee

De experts van onze Ondernemersdesk zitten voor je klaar. Ze beantwoorden graag je energievragen. Bel ons gerust op werkdagen tussen 08.00 tot 15.00 op 020 89 20 255. Of bezoek de pagina van onze Ondernemersdesk.