Schoolkinderen in de gang

School - energiebespaartips

We geven je 5 tips voor jouw branche om energie te besparen.

Ga slim om met warm water

In schoolgebouwen zitten vaak meerdere warm/koud waterkranen. Deze systemen worden meestal niet veel gebruikt. Wij raden je aan om de warmwaterbereider (bijvoorbeeld boiler of cv ketel) op korte afstand van de spreekkamer te monteren. Het liefst binnen 3 meter van het tappunt. Door de aanvoerleidingen zo kort mogelijk te houden, voorkom je warmteverlies. 

Beperk je leerkrachten in de bediening van thermostaatkranen

De ene leraar is de andere niet. Zeker als het gaat om de temperatuur binnen een lokaal. Thermostaatkranen in algemene ruimten worden vaak door verschillende mensen tegelijkertijd bediend (helemaal open of juist dicht). Dit leidt tot een minder comfortabel klimaat en tot een hoger energieverbruik. Je kunt thermostaatkramen (gedeeltelijk) blokkeren, zodat deze altijd min of meer in de juiste stand blijven staan.

Schakel tijdens de vakanties zoveel mogelijk apparatuur uit

Schakel verwarmingsinstallatie, ventilatie (indien mogelijk) en warmwaterapparatuur helemaal uit tijdens de (zomer)vakantie. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar we komen vaak in schoolgebouwen waar dit wordt vergeten. Net als het aanpassen van de zomer/wintertijd in de tijdregeling van je verwarming. Het zijn kleine aandachtspunten die bij elkaar opgeteld het verschil kunnen maken op je energierekening.

Met een luchtgordijn houd je de warmte binnen

Op een gemiddelde schooldag gebruiken grote groepen leerlingen vaak de ingang/uitgang. Je kunt overwegen om een luchtgordijn te plaatsen, dat automatisch gaat werken als beide deuren opengaan. Daarmee voorkom je een deel van het warmteverlies. Een luchtgordijn blaast warme lucht naar beneden, waardoor er een afscheiding komt tussen de warme binnenlucht en koude buitenlucht.

Met aanwezigheidsdetectie blijft je verlichting niet onnodig branden

Een schoolgebouw heeft veel verschillende ruimtes die wisselend worden gebruikt. Breng aanwezigheidsdetectie aan, om te voorkomen dat er tijdens een lesdag onnodig licht brandt in een van de leslokalen, garderobes of toiletruimten. Zo schakelt je verlichting zichzelf automatisch uit als er niemand (meer) is. Die investering heb je over het algemeen snel terugverdiend.

Interessant artikel?