Kapper knipt haar van een man

Salon - energiebespaartips

We geven je 5 tips voor jouw branche om energie te besparen.

Beperk warmteverlies bij wasbakken

Veel salons gebruiken wasbakken. Door de wasbakken efficiënt in te richten bespaar je veel op het verwarmen van water en verminder je direct je gasverbruik. Wij raden je aan om thermostaatkramen te zetten op de wasbakken. Hierdoor is de juiste temperatuur snel bereikt en verspil je minder (warm)water. Zorg ervoor dat de warmwaterbereiders (boilers, doorstroomapparatuur) zo dicht mogelijk bij de wasbakken zijn geplaatst. Hierdoor wordt warmteverlies via leidingen beperkt.

Gebruik een warmtepompdroger voor het drogen van je was

In een salon gaan er veel wassen doorheen. Bedrijfskleding, handdoeken, schorten, badjassen, etc. Gebruik je een elektrische droger? Overweeg dan een warmtepompdroger. Deze drogers hebben een veel hoger rendement omdat ze de warme lucht hergebruiken. Daarmee verbruiken ze minder energie dan een conventionele condensdroger. De terugverdientijden zijn erg interessant, omdat de droger vaak wordt gebruikt. Vergeet ook niet je wasmachine aan te sluiten op het warmwatercircuit (als je water door gas wordt verwarmd).

Neem lampen met hoog rendement en goede kleurherkenning

Een goede verlichting is belangrijk in een salon. Niet alleen om je klanten in de juiste stemming te krijgen. Licht speelt ook een belangrijke rol bij het beoordelen van je producten en diensten.  Gebruik je halogeen of gloeilampen in verband met kleurherkenning? Overweeg dan om bij vervanging over te gaan naar halogeen metaaldamplampen. Deze lampen hebben een zeer hoog rendement met een uitstekende kleurherkenning.

Gebruik gas voor het opwarmen van water

Het totale rendement van een gasgestookt toestel is namelijk aanmerkelijk hoger dan een elektrisch toestel (verliezen in een elektrisch toestel bedragen vaak meer dan 50%).  Elektrische warmtepompen hebben wel een zeer hoog rendement, maar zijn over het algemeen minder geschikt voor warmwater vanwege de hoge temperatuur.

Ventilatie is belangrijk, maar niet buiten bedrijfstijden of als het rustig is

Voor veel salons is een goede ventilatie belangrijk. In kapsalons wordt bijvoorbeeld met allerlei haarproducten en -verven gewerkt. De geuren en stoffen hiervan wil je liever niet te lang in de salon hebben hangen. Maar ventileren kost stroom. En het is niet altijd nodig om de ventilatie voluit te laten draaien. Hou daar rekening mee. Zet de ventilatie lager als het rustig is en helemaal uit als de salon is gesloten.

Interessant artikel?