Betaalbaar verduurzamen? Skatepark Burnside ziet dat het kan.

In het Havenkwartier van Deventer vind je skateparadijs Burnside. Wat begon in een klein winkeltje in de binnenstad is uitgegroeid tot een groot indoor skatepark inclusief winkel aan de rand van de stad. Hoewel eigenaar Herm Golbach zelf zijn werk aan het afbouwen is, wil hij dat zijn zaak nog lang meegaat. Energieadviseur Bas laat zien hoe hij zijn zaak betaalbaar kan verduurzamen.

Laagdrempelige bespaartips

Als ondernemer kun je niet oneindig investeren, vindt Herm. “Mensen denken vaak heel groot. Ze kijken bijvoorbeeld naar warmtepompen, vloerverwarming en zonne-energie. Vaak zien ze niet dat kleine maatregelen al enorme voordelen bieden.” Zelf is hij juist nieuwsgierig naar de kleinere stappen. Bijvoorbeeld voor het skatecafé dat nog in aanbouw is. Hoe kan je daar zorgen voor duurzame sfeervolle verlichting?

Een rondleiding door de zaak geeft Bas een goede indruk van de wensen en mogelijkheden. Een duidelijke wens is dat de maatregelen betaalbaar zijn. Bas komt daarom eerst met twee laagdrempelige tips. Door tochtstrips te plaatsen bij de deur kan Herm de warmte in zijn winkel binnenhouden, wat betekent dat hij minder hoeft te stoken. En ook door zijn oude koelkast te vervangen kan hij energie besparen. Een koelinstallatie met energielabel A kan hem wel 50% reductie opleveren.

Dubbel glas en HR++-isolatieglas

Tijdens de rondleiding valt Bas op dat Burnside nog ramen met enkel glas heeft. Daar ziet hij direct een mooie besparingsmogelijkheid. Door deze ramen te vervangen door dubbel glas of HR++-glas kan Herm tot 7% op energie besparen. Deze glassoorten isoleren namelijk beter dan enkel glas. Ze zorgen voor meer warmte en comfort, waardoor Herm minder hoeft te stoken.

Ledverlichting

Dan de verlichting. Sfeervolle verlichting voor het café is een wens, maar Bas brengt Herm nog op een ander idee. “Al die mooie skateboards en andere items in je shop kan je mooi uitlichten met ledverlichting.” Een maatregel die wat meer voorbereiding vergt, maar waar Vattenfall graag bij helpt. “Onze partner LuxImprove kan daar een mooi lichtplan voor maken”, vertelt Bas. Hij wijst Herm op het grote voordeel van ledverlichting: het levert een energiebesparing op van 60-70%.

Mensen denken vaak heel groot. Vaak zien ze niet dat kleine maatregelen al enorme voordelen bieden.

Betaalbare zonne-energie

De grootste bespaarwinst kan Burnside behalen met zonnepanelen. Het skatepark heeft al een begin gemaakt met 20 zonnepanelen. Struikelblok: om echt impact te realiseren, zijn wel extra panelen nodig. “Dat is een kostenplaatje waarmee wij geen rekening hebben gehouden”, zegt Herm. Advies van Bas: “Kijk eens naar onze mogelijkheid om tegen een vast maandbedrag zonnepanelen te huren. Dan hoef je niet zelf de investering in panelen te doen, maar kun je wel gebruikmaken van de elektriciteit die met de panelen wordt opgewekt.” Herm neemt dat advies ter harte. Enthousiast gaat hij aan de slag met alle tips, zodat hij Burnside nog een mooie toekomst kan bezorgen.

Ondernemer Herm.jpg

Plan een persoonlijk energieadvies in

Wil jij ook weten of jouw zaak klaar is voor de toekomst? Onze energieadviseurs helpen je graag. We bellen je om een afspraak te maken met onze energieadviseur. Ga samen met ons op weg naar fossielvrij leven. 

Maak een afspraak
Foto van een bierbrouwerij ketel

Je bedrijf toekomstproof maken, hoe begin je eraan?

Ontvang gratis onze MKB energiegids. Boordevol handige bespaartips, praktische adviezen. Plus exclusieve deals om jou op weg te helpen.

Lees meer verhalen van ondernemers