Maximus Brouwerij enthousiast over praktische energie bespaartips

De Utrechtse Maximus Brouwerij brouwt met stoom ambachtelijke bieren. Zo’n proces vraagt veel energie. Eigenaar Ewald Visser vindt het hoog tijd een goede slag te maken in duurzaamheid. Hij heeft al wat kleine maatregelen genomen, maar hoe nu verder?

Als ondernemer heeft Ewald iedere dag zijn handen vol aan de dagelijkse zaken. In duurzaamheid loopt hij daardoor achter de feiten aan. Ledverlichting op enkele plekken en het isoleren van een aantal leidingen, zo ver is hij gekomen. Hij wil nu grotere stappen zetten. Om de juiste keuzes te maken, heeft hij de hulp ingeroepen van Vattenfall.

Tips centrale verwarming

Energieadviseur Henri komt langs om advies te geven. Bij het bezoeken van de brouwzaal valt hem op dat de brouwketels veel warmte produceren. Hij adviseert Ewald die warmte te benutten. Dit kan door alle ruimtes in de brouwerij te verwarmen met zoneregeling. Dat geeft de mogelijkheid de verwarming uit te schakelen in de ruimtes die al zijn opgewarmd door de ketels.

Leidingen isoleren en repareren

Henri’s oog valt ook op de verwarmingsleidingen die door de ruimte lopen. Leidingen die Ewald nog niet had laten isoleren. Henri’s tip: Als je verwarmingsleidingen door ruimtes lopen die niet verwarmd hoeven te worden, zorg dan dat je de leidingen daar goed isoleert. 

Nog een tip. De brouwerij maakt gebruik van een compressor voor perslucht. Henri constateert dat de leidingen van de compressor lek zijn, waardoor de compressor onnodig vaak aanslaat. Goed gerepareerde leidingen zouden dan een besparing op het energieverbruik kunnen opleveren.

Ik wist niet dat je met enkele praktische maatregelen energie kan besparen.

Warmte omlaag brengen

Na een kijkje binnen in het café volgt nog een laatste waardevolle tip. In de winter stijgt alle gestookte warmte daar op naar het hoge plafond, waardoor veel warmte verloren gaat. Dat kan verholpen worden met duwers, ventilatoren die de warme lucht naar beneden drukken. Henri wijst aan waar Ewald die ventilatoren kan bevestigen. Een simpele maatregel die veel verschil kan maken.

Ewald weet aan het eind van Henri’s bezoek goed wat hem te doen staat. Enthousiast neemt hij de adviezen in ontvangst. Nu stap voor stap op weg naar meer energiebesparing!

Ondernemer Ewald.jpg

Plan een persoonlijk energieadvies in

Wil jij ook weten of jouw zaak klaar is voor de toekomst? Onze energieadviseurs helpen je graag. We bellen je om een afspraak te maken met onze energieadviseur.

Maak een afspraak

Handige tips om energie te besparen

Ontvang gratis onze MKB energiegids. Boordevol handige bespaartips, praktische adviezen. Plus exclusieve deals om jou op weg te helpen.

Lees meer verhalen van ondernemers