Maximus Brouwerij enthousiast over praktische energie bespaartips

De Utrechtse Maximus Brouwerij brouwt met stoom ambachtelijke bieren. Zo’n proces vraagt veel energie. Nu de energieprijzen omhoog gaan, vindt eigenaar Ewald Visser het hoog tijd een goede slag te maken in duurzaamheid. Hij heeft al wat kleine maatregelen genomen, maar hoe nu verder?

Als ondernemer heeft Ewald iedere dag zijn handen vol aan de dagelijkse zaken. In duurzaamheid loopt hij daardoor achter de feiten aan. Ledverlichting op enkele plekken en het isoleren van een aantal leidingen, zo ver is hij gekomen. Hij wil nu grotere stappen zetten. Om de juiste keuzes te maken, heeft hij de hulp ingeroepen van Vattenfall.

Tips centrale verwarming

Energieadviseur Henri komt langs om advies te geven. Bij het bezoeken van de brouwzaal valt hem op dat de brouwketels veel warmte produceren. Hij adviseert Ewald die warmte te benutten. Dit kan door alle ruimtes in de brouwerij te verwarmen met zoneregeling. Dat geeft de mogelijkheid de verwarming uit te schakelen in de ruimtes die al zijn opgewarmd door de ketels.

Daarnaast kan Ewald een mooie stap maken door over te stappen op een elektrische cv-ketel. “Om bier te brouwen heb je veel energie nodig. We willen daarom graag van het gas af”, zegt hij. De brouwerij kan dan nog meer op energie besparen, door de stroom zelf te gaan opwekken met zonnepanelen.

Jouw Zaak. Jouw Toekomst

Als ondernemer wil je vooruit. Je bent altijd bezig met morgen. Bij Vattenfall helpen we jou als ondernemer stappen te maken. Klein én groot. Zoals met een persoonlijk energieadvies. Is jouw zaak al klaar voor de toekomst?

Leidingen isoleren en repareren

Henri’s oog valt ook op de verwarmingsleidingen die door de ruimte lopen. Leidingen die Ewald nog niet had laten isoleren. Henri’s tip: Als je verwarmingsleidingen door ruimtes lopen die niet verwarmd hoeven te worden, zorg dan dat je de leidingen daar goed isoleert. De warmte die daar vrijkomt, kan daar niet nuttig worden gebruikt. Met klasse 3-isolatie kan Ewald besparen op het verbruik van de verwarming.

Nog een tip. De brouwerij maakt gebruik van een compressor voor perslucht. Zo’n compressor verbruikt veel energie. Henri constateert dat de leidingen van de compressor lek zijn, waardoor de compressor onnodig vaak aanslaat. De leidingen laten repareren levert ook een besparing op het energieverbruik op.

Ik wist niet dat je met enkele praktische maatregelen al zo veel energie kan besparen.

Laadpalen plaatsen

In een brouwerij mag een proeflokaal natuurlijk niet ontbreken. De brouwerij heeft een gezellig café met groot terras en organiseert door het jaar heen diverse evenementen waar veel mensen op afkomen. Zij kunnen parkeren op het terrein van Maximus Brouwerij. Het advies van Henri: Bied je gasten extra service door je parkeerterrein te voorzien van laadpalen. Naast het duurzaamheidsaspect vergroot Ewald daarmee de gastvrijheid. Bovendien kan het de brouwerij extra klandizie opleveren.

Ondernemer Ewald.jpg

Warmte omlaag brengen

Na een kijkje binnen in het café volgt nog een laatste waardevolle tip. In de winter stijgt alle gestookte warmte daar op naar het hoge plafond, waardoor veel warmte verloren gaat. Dat kan verholpen worden met duwers, ventilatoren die de warme lucht naar beneden drukken. Henri wijst aan waar Ewald die ventilatoren kan bevestigen. Een simpele maatregel die veel verschil kan maken.

Ewald weet aan het eind van Henri’s bezoek goed wat hem te doen staat. Enthousiast neemt hij de adviezen in ontvangst. Nu stap voor stap op weg naar meer energiebesparing!

Plan een persoonlijk energieadvies in

Wil jij ook weten of jouw zaak klaar is voor de toekomst? Onze energieadviseurs helpen je graag. We bellen je om een afspraak te maken met onze energieadviseur. Ga samen met ons op weg naar fossielvrij leven. 

Maak een afspraak

Je bedrijf toekomstproof maken, hoe begin je eraan?

Ontvang gratis onze MKB energiegids. Boordevol handige bespaartips, praktische adviezen. Plus exclusieve deals om jou op weg te helpen.

Lees meer verhalen van ondernemers