Roots Premium Gym wil verduurzamen, maar hoe?

Roots Premium Gym in Utrecht vindt duurzaamheid belangrijk, maar wil graag tips en advies over welke stappen slim zijn. En hoe ze het kunnen aanpakken. Met een persoonlijk advies van Vattenfall kunnen ze gericht actie ondernemen. Door de verlichting aan te pakken bijvoorbeeld.

Advies voor de toekomst

In de sportschool Roots Premium Gym is het een komen en gaan van mensen die willen werken aan een fit en gezond lijf. In een ruimte van 650 m² worden diverse fitnesslessen gegeven in kleine en grote groepen. Eigenaar Jacob van Bladeren is trots op zijn zaak en vertelt dat duurzaamheid in zijn sportschool vanaf de start een rol heeft gespeeld. Zo is de enorme sportzaal al in zijn geheel voorzien van ledverlichting. Maar veel is ook nog niet gebeurd. Hij wil graag nog meer stappen zetten, maar vraagt zich af welke maatregelen hij het best kan nemen. “We missen de kennis.” Reden om de hulp in te schakelen van Vattenfall. Adviseur Revelinho komt langs en geeft hem een uitgebreid advies, met deze drie eerste tips kan hij meteen aan de slag.

Een slim lichtplan

Met de ledverlichting in de sportzaal bespaart Roots Premium Gym al energie ten opzichte van tl-buizen of gloeilampen (bron: Milieu Centraal). Maar adviseur Revelinho valt bij de ledverlichting gelijk iets op. Bij binnenkomst in de hal, en ook in andere ruimtes, vallen de tl-buizen in het oog. Zijn advies: laat een lichtplan opstellen door LuxImprove. Het gaat daarbij niet alleen om de manier waarop je energie kan besparen, benadrukt hij. “De lichtspecialisten van onze partner LuxImprove kijken ook op welke manier licht kan bijdragen aan de functie die je voor een ruimte nodig hebt.” Denk bijvoorbeeld aan goed verlichte opslagruimtes waarin je meteen kunt vinden wat je zoekt, en aan gezellige sfeerverlichting in het horecagedeelte.

Nog een tip: Als de kleedkamers leeg zijn, brandt daar tijdens de openingsuren ook het licht. Revelinho adviseert Jacob in die ruimtes gebruik te maken van verlichting met aanwezigheid- en lichtdetectie. Sensoren zorgen dan dat de lampen alleen branden als er iemand in de ruimte is en er te weinig daglicht is.

We missen de kennis. Reden om de hulp in te schakelen van Vattenfall.

Warmtekussens: besparen én verwarmen

Van sporten krijg je dorst. In het horecagedeelte van Roots Premium Gym kunnen de sporters na de inspanning nog even gezellig wat met elkaar drinken. Er is echter één probleem. In de winter is het er soms koud. De sportschool heeft namelijk geen gasaansluiting voor verwarming. Eigenaar Jacob voorziet zijn horecagasten in koude tijden van een fleecedeken, maar vindt dat geen ideale oplossing. Energieadviseur Revelinho adviseert de aanschaf van warmtekussens. “Het voordeel is dat ze plaatselijk verwarmen, alleen daar waar het nodig is.” Nog een voordeel: “Ze gaan automatisch aan als je gaat zitten en ook automatisch uit als je opstaat.” Comfortabel en energiezuinig. 

Ondernemer Jacob.jpg

Constante koeling

Tot slot nog een heel praktisch advies voor de sportschool. Jacob dacht energie te besparen door de koelkasten met koude drankjes bij het weggaan in de avond uit te zetten, maar dat is niet het geval. “Als je de koelingen aan laat, verbruik je de minste stroom”, tipt Revelinho. “Nog een nuttige tip die we meteen kunnen toepassen”, constateert Jacob enthousiast.

Plan een persoonlijk energieadvies in

Wil jij ook weten of jouw zaak klaar is voor de toekomst? Onze energieadviseurs helpen je graag. We bellen je om een afspraak te maken met onze energieadviseur.

Maak een afspraak

Handige tips om energie te besparen

Ontvang gratis onze MKB energiegids. Boordevol handige bespaartips, praktische adviezen. Plus exclusieve deals om jou op weg te helpen.

Lees meer verhalen van ondernemers