1. Home
  2. Kennis
  3. Zelf jouw verwarming ontluchten

Zelf je verwarming ontluchten

Tik, tik, tik… tikkende verwarming, voor velen is het een bekend geluid. Grote kans dat er lucht in je cv-installatie zit. Niet alleen hinderlijk, maar ook energieverspillend. In 6 stappen zelf je verwarming ontluchten.

Zo gedaan: de radiator ontluchten

In de winter als de verwarming weer aangaat, komt het regelmatig voor dat je vreemde borrelende of tikkende geluiden in je leidingen hoort. Dit komt door luchtbellen in de leidingen. De verwarming warmt dan niet meer goed op en je verwarming ontluchten is de oplossing. Je radiatoren ontluchten is heel eenvoudig.

Ook als je stadsverwarming hebt, is het ontluchten van je verwarming aan te raden. Hiervoor hebben wij een apart stappenplan.

In zeven stappen af van een tikkende verwarming

  1. Zet eerst de verwarming minstens 10 minuten aan. Daardoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Houd vast een doekje en een ontluchtingssleuteltje bij de hand. Volg de volgende stappen en je hebt geen tikkende verwarming meer.

  2. Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk.

  3. Begin bij de radiator op het laagste punt in je huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt.

  4. Sluit de kraan van de radiator die je wilt ontluchten.

  5. Houd een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai hem open met het ontluchtingssleuteltje. Zodra er water uit komt, draai je hem weer dicht.

  6. Heb je alle radiatorkranen gehad? Draai dan de radiatorkranen weer open en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.

  7. Controleer of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Dat is het geval als de wijzer van de drukmeter in het groene gedeelte staat, tussen 1,5 en 2 bar. Staat de wijzer in het rode gedeelte, dan is het nodig je cv-ketel bij te vullen. Bekijk de tips: cv-ketel bijvullen.

Cv-ketel ontluchten kan vaker nodig zijn. Wij helpen je als je nadenkt over de aanschaf of huur van een nieuwe cv-ketel.

Nieuwe CV ketel kopen of huren

Aanschaf of huur van een nieuwe cv-ketel

Blijf je last houden van een tikkende verwarming?

Als dit niet helpt en je last blijft houden van een tikkende verwarming probeer dan op te sporen waar het tikken vandaan komt.

Draai alle radiatorkranen dicht en zet de verwarming uit. Zodra de radiatoren helemaal zijn afgekoeld zet je de verwarming weer aan en draai alleen de eerste radiator open. Pas als deze warm is, de volgende totdat je bij de laatste bent. Zo hoor je bij welke radiator het tikken begint. Draai bij deze radiator de beugel wat losser.

Deel deze pagina

Meer over verwarming