Ons doel
Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.
Heb je last van een tikkende verwarming? Grote kans dat er dan lucht in je cv-installatie zit. Dat is niet alleen hinderlijk, maar ook energieverspillend. In 7 stappen kun je gemakkelijk zelf je verwarming ontluchten.
In de herfst of winter zet je na lange tijd de verwarming weer aan. Dan hoor je soms vreemde, borrelende of tikkende geluiden. Meestal komt dat door luchtbellen in de leiding van je verwarming. De oplossing is je verwarming ontluchten. Als er geen lucht in je verwarming zit, is je verwarming sneller warm en je gebruikt minder gas. Voor hetzelfde comfort heb je dus minder energie nodig. En het ontluchten van je radiatoren is een fluitje van een cent. Dus doe dit standaard ieder jaar aan het begin van het stookseizoen.
We hebben nog meer tips voor je om energie te besparen bij het verwarmen van je huis. Zoals het aanbrengen van radiatorfolie en het plaatsen van radiatorventilatoren. Zo zetten we samen stappen richting onze ambitie om fossielvrij leven binnen een generatie mogelijk te maken.
Zet eerst de verwarming minstens 10 minuten aan. Daardoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Houd vast een doekje en een ontluchtingssleuteltje bij de hand. Volg de volgende stappen en je hebt geen tikkende verwarming meer.
Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk en wacht tot de ketel uit is gegaan.
Begin bij de radiator op het laagste punt in je huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt.
*Lucht verzamelt zich vaak op het hoogste punt van de cv-installatie. Als je cv op zolder hangt, is het ontluchtingspunt van de ketel zelf het belangrijkste.
Sluit de kraan van de radiator die je wilt ontluchten.
Houd een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai hem open met het ontluchtingssleuteltje. Zodra er water uit komt, draai je hem weer dicht.
Heb je alle radiatorkranen gehad? Draai dan de radiatorkranen weer open en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
Controleer of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Dat is het geval als de wijzer van de drukmeter in het groene gedeelte staat, tussen 1,5 en 2 bar. Staat de wijzer in het rode gedeelte, dan is het nodig je cv-ketel bij te vullen. Bekijk de tips: cv-ketel bijvullen.
Helpt het ontluchten niet en blijf je last houden van een tikkende verwarming? Dan adviseren we op te sporen bij welke radiator het precies tikt. Dat doe je zo:
Draai alle radiatorkranen dicht.
Zet de verwarming uit.
Zodra de radiatoren helemaal zijn afgekoeld zet je de verwarming weer aan en draai je alleen de eerste radiator open.
Pas als deze warm is, zet je de volgende open. Totdat je bij de laatste bent. Zo hoor je bij welke radiator het tikken begint.
Draai bij deze radiator de beugel, waarmee de leiding of radiator vastzit, wat losser.
Voor meer informatie, kijk ook op deze pagina van de Feenstra-experts.
Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.
Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.
Je verwarming ontluchten is letterlijk luchtbellen uit je verwarmingsbuizen en radiatoren laten ontsnappen. Dat zit zo. Je cv-ketel pompt heet water via verwarmingsbuizen door de radiatoren in je huis. Door dit warme water worden je radiatoren én je huis lekker warm. Soms ontstaan er luchtbellen in je verwarmingsbuizen. Dan wordt het minder snel warm in huis. En je hebt meestal last van een tikkend geluid als je de verwarming aan zet. Dat is een goed moment om je verwarming te ontluchten. We helpen je dit eenvoudig zelf te doen met ons stappenplan.
Meestal één keer per jaar je verwarming ontluchten wel voldoende.
Je verwarming ontluchten doe je door op het juiste moment met een ontluchtingssleuteltje je radiator iets open te zetten. Dan kunnen de luchtbellen ontsnappen. Volg de 7 stappen in ons stappenplan, dan is het zo geregeld.
Je verwarming bijvullen is letterlijk water toevoegen aan je centrale verwarming. Dat zit zo. Je cv-ketel pompt heet water via verwarmingsbuizen door de radiatoren in je huis. Door dit warme water worden je radiatoren én je huis lekker warm. Maar heel langzaam verdampt het water in je cv-ketel. Dus stroomt er steeds minder water door je verwarmingsbuizen naar je radiatoren. Dan wordt het minder lekker warm in huis of blijft het water van de douche koud. Tijd om je verwarming bij te vullen. Aan de waterdrukmeter lees je af wanneer er voldoende water in zit.
Lees meer over hoe je verwarming bijvullen precies werkt