Eenvoudig zelf je verwarming ontluchten

Zelf jouw verwarming ontluchten

Tik, tik, tik… tikkende verwarming, voor velen is het een bekend geluid. Grote kans dat er lucht in je cv-installatie zit. Niet alleen hinderlijk, maar ook energieverspillend. En dat is zonde. Want je kunt heel eenvoudig in 6 stappen zelf de verwarming ontluchten.

Zo gedaan: de radiator ontluchten

Hoor je wel eens vreemde borrelende of tikkende geluiden in jouw leidingen? In de winter als de verwarming weer aangaat, komt dit regelmatig voor. Dit kan komen doordat er luchtbellen in de leidingen zitten, waardoor de verwarming ook niet meer goed opwarmt. De verwarming ontluchten kan de oplossing zijn. We laten zien dat een radiator ontluchten heel eenvoudig is.

Heb je thuis geen cv-ketel, maar stadsverwarming? Ook dan is het goed om soms jouw verwarming te ontluchten. Hiervoor hebben wij een apart stappenplan.

In zes stappen af van een tikkende verwarming

Zet eerst de verwarming minstens 10 minuten aan. Daardoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Houd een doekje en een ontluchtingssleuteltje bij de hand. Volg deze stappen en je hebt geen tikkende verwarming meer. Wel zo fijn.

  1. Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk.
  2. Begin bij de radiator op het laagste punt in je huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt.
  3. Sluit de kraan van de radiator die je wilt ontluchten.
  4. Houd een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai hem open met het ontluchtingssleuteltje. Zodra er water uit komt, draai je hem weer dicht.
  5. Heb je alle radiatorkranen gehad? Draai dan de radiatorkranen weer open en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
  6. Controleer of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Dat is het geval als de wijzer van de drukmeter in het groene gedeelte staat, tussen 1,5 en 2 bar. Staat de wijzer in het rode gedeelte, dan is het nodig jouw cv-ketel bij te vullen. Bekijk de tips of het filmpje: cv-ketel bijvullen.

Gelukt? Cv-ketel ontluchten kan vaker nodig zijn. Maar je weet nu hoe het moet. Overweeg je aanschaf of huur van een nieuwe cv-ketel? Ook daar helpen we je graag bij.

Blijf je last houden van een tikkende verwarming?

Als dit niet helpt en je last blijft houden van een tikkende verwarming probeer dan op te sporen waar het tikken vandaan komt. 

Dit kan door alle radiatorkranen dicht te draaien en de verwarming uit te zetten. Zodra de radiatoren helemaal zijn afgekoeld zet je de verwarming weer aan en draai alleen de eerste radiator open. Pas als deze warm is, de volgende totdat je bij de laatste bent. Zo kun je horen bij welke radiator het tikken begint. Bij deze radiator kun je dan de beugel wat losser draaien.


Vrouw en monteur bij CV-ketel | Vattenfall energie | Laat je cv-ketel onderhoud aan experts over

Laat jouw cv-ketel onderhoud gerust aan experts over

Onderdelen van je cv-ketel kunnen verroesten, verslijten of verkeerd ingesteld zijn. Dit zorgt vaak voor onnodig gasverbruik of een storing. Met regelmatig onderhoud aan je cv-ketel voorkom je dat.

Interessant artikel?