1. Home
  2. Kennis
  3. Windmolens Nederland

Windmolens op land in Nederland: zo staan we ervoor

We gaan in Nederland steeds meer over op groen en duurzaam. Zo is één van de doelstellingen van de Rijksoverheid dat vanaf 2020 14% van alle energie uit duurzame bronnen zoals wind komt. Dit betekent dat er ook steeds meer windmolens in Nederland komen. En dat is hartstikke slim, want in ons land waait het hard en vaak. De ideale plek voor windmolens.

Steeds meer windmolens op land

We krijgen er steeds meer windmolens op land bij in Nederland. Zo waren er in 2017 welgeteld 1981 windmolens, terwijl de teller alweer op 2029 stond aan het einde van 2018. Dit blijkt uit de meest recente cijfers windenergie op land van het CBS. Deze hoeveelheid windmolens past nog niet binnen de doelstelling windenergie op land van de Rijksoverheid, maar we zijn hard op weg. Einde 2018 stond er namelijk voor 3382 MW (MegaWatt) vermogen windmolens aan land. Voor 2020 is het doel dat er voor 6000 MW aan vermogen windmolens op land moet staan. Om deze doelstelling te behalen, zullen er nog ongeveer 750 nieuwe windmolens moeten komen.

Wij voorzien steeds meer huishoudens van groene stroom

Ook bij Vattenfall nemen wij onze verantwoordelijkheid. Fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken, dat is onze ambitie. Dit betekent onder andere dat we steeds minder gebruik maken van fossiele energiebronnen zoals aardgas en kolen voor onze stroom. In plaats daarvan investeren we volop in duurzame activiteiten, zoals de aanleg van nieuwe windparken op land. Zo kunnen we steeds meer huishoudens voorzien van groene stroom uit windenergie.

Investeren in een duurzame toekomst met windpark Wieringermeer

Met de bouw van Windpark Wieringermeer leveren wij een grote bijdrage aan de doelstelling windenergie op land. Dit park is namelijk het grootste windpark op land in Nederland. Het windpark heeft 99 windmolens. 82 daarvan zijn van Vattenfall. In de loop van 2020 is het windpark klaar. Vanaf dit moment levert Windpark Wieringermeer genoeg groene stroom voor zo’n 370.000 huishoudens. Een mooie stap richting een fossielvrije toekomst.

Windenergie Nederland: zoveel energie uit wind verbruiken we

We zijn in Nederland goed op weg met de overgang naar groen en duurzaam. Maar als we naar het aandeel windenergie kijken, is er nog meer dan genoeg ruimte voor groei. Want op dit moment komt er nog maar een klein deel van onze totale energieverbruik uit windenergie. Van het totale energieverbruik in Nederland, kwam het aandeel energieverbruik uit duurzame energiebronnen (wind, zon, biomassa) eind 2018 uit op 7.4%. Van deze 7.4% kwam 1.64% uit windenergie, zoals blijkt uit de cijfers “aandeel hernieuwbare energie naar 7.4%” van het CBS. Door de aanleg van steeds meer nieuwe windparken zal het aandeel windenergie in de komende jaren alleen maar toenemen. Natuurlijk is het nu ook al mogelijk om thuis gebruik te maken van groene stroom uit duurzame energiebronnen zoals windenergie. Hierover vind je meer informatie op onze groene stroom-pagina.

De Haliade-X: de hoogste windmolen in Nederland én ter wereld

Niet alleen komen er steeds meer windmolens bij in Nederland, ze worden ook steeds hoger. De hoogste windmolen in Nederland is op dit moment ook de hoogste en krachtigste windturbine ter wereld. Met een hoogte van 260 meter is de Haliade-X op de Rotterdamse Maasvlakte bijna even hoog als de Eiffeltoren. De Haliade-X is geplaatst om de komende 5 jaar te proefdraaien. Hoewel dit prototype op land staat, is het uiteindelijk de bedoeling dat het model op zee komt als onderdeel van grote windparken. Daar is meer ruimte en waait het harder en constanter. De Haliade-X heeft een vermogen van 12 MW. Ter vergelijking: een standaard model windmolen heeft gemiddeld een vermogen van 3 MW. De Haliade-X heeft genoeg vermogen om ruim 16.000 huishoudens van groene stroom te voorzien.

Deel deze pagina