Niet vergeten: de schoorsteen schoonmaken

Als je een houtkachel, open haard of oude gaskachel hebt, laat dan één keer per jaar jouw schoorsteen schoonmaken. De schoorsteen is onderdeel van jouw verwarmingssysteem, en een goed onderhouden systeem stookt veilig en zuinig. Laat de schoorsteenveger dus ieder jaar langskomen.

Verklein de kans op een schoorsteenbrand

Bij een houtkachel, open haard of oude gaskachel laat je één keer per jaar de schoorsteen schoonmaken. Er zijn verschillende soorten schoorsteenkanalen: gemetseld of van staal. De schoorsteen van houtkachels en haarden bepaalt in grote mate of het stoken veilig, gezond en milieuvriendelijk verloopt. Een schone schoorsteen voert rookgassen sneller af. Dat stookt zuiniger, is beter voor de gezondheid en verkleint de kans op een schoorsteenbrand.

Handig: bij een hr-ketel hoeft het niet

Bij een moderne hr-ketel hoef je het schoorsteenkanaal niet te reinigen, omdat gas geen roet achterlaat. De ketel moet je wel één keer in de twee jaar na laten kijken door een specialist. Zo weet je zeker dat alles optimaal blijft afgesteld, er geen lekkage optreedt of dat de onderdelen (bochten en rechte stukken) van het schoorsteenkanaal los gaan zitten.

Mechanische systemen: scheiding van lucht en vuil

In veel huizen scheiden mechanische systemen (niet te verwarren met mechanische luchtventilatiesystemen) automatisch de lucht en het vuil. Deze systemen zijn vaak geïntegreerd in de cv-installatie. Je kunt apart een extra lucht/vuilafscheider aanschaffen voor een nog betere werking van jouw installatie. Deze 'haalt het vuil op', wat de kans op gebreken kleiner maakt. Het levert je een betrouwbare cv-installatie op die bovendien minder geluid maakt.

Vrouw en monteur bij CV-ketel | Vattenfall energie | Laat je cv-ketel onderhoud aan experts over

Laat jouw cv-ketel onderhoud gerust aan experts over

Onderdelen van je cv-ketel kunnen verroesten, verslijten of verkeerd ingesteld zijn. Dit zorgt vaak voor onnodig gasverbruik of een storing. Met regelmatig onderhoud aan je cv-ketel voorkom je dat.

Interessant artikel?