1. Home
  2. Kennis
  3. Kleine windmolen

Zelf windenergie opwekken met de kleine windmolen: stand van zaken

De energietransitie: de overgang naar groene, duurzame energievoorziening, houdt ons allemaal bezig. Als Vattenfall willen wij fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. Wij hebben al een aantal mooie stappen gezet richting dit doel. Zo bouwen wij bijvoorbeeld het eerste subsidievrije windmolenpark ter wereld: Hollandse Kust Zuid 1, 2, 3 en 4. Met dit windpark leveren wij uiteindelijk genoeg groene stroom voor zo’n 3 miljoen huishoudens. 

 

Maar wist je dat er ook kleine windmolens voor particulieren bestaan? Deze compacte windmolens zijn 2 tot maximaal 15 meter hoog en zet je in de tuin of op het dak. Zo’n kleine windmolen wekt energie op uit wind en zet dit om in groene stroom voor je huis. Een beetje hetzelfde idee als zonnepanelen, maar dan natuurlijk met wind- in plaats van zonne-energie. In dit artikel vertellen we je alles over de kleine windmolen voor thuis.

Handige informatie over de kleine windmolen voor thuis

Om zo’n kleine windmolen thuis te gebruiken, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Wij gaan in op de vergunningen, kosten, opbrengsten en andere vereisten. Is een kleine windturbine niet haalbaar voor jou? Wij hebben genoeg duurzame energie-oplossingen die jou een stap dichterbij fossielvrij leven brengen. Van zonnepanelen tot 100% groene stroom opgewekt in Nederland. Daarover lees je meer in het einde van dit artikel.

Vergunning voor de kleine windmolen voor particulieren

Voor het plaatsen van een kleine windturbine op het dak of in de tuin heb je een omgevingsvergunning nodig. Deze vraag je aan bij de gemeente. De gemeente kijkt daarna of de windmolen wel past bij de omgeving. Een belangrijke vraag hierbij is of de windmolen geen overlast geeft. Zo is het bijvoorbeeld makkelijker om toestemming te krijgen in een plattelandsgebied dan in een drukke omgeving in de stad. Voordat je een kleine windmolen aanschaft is het dus handig om eerst de vergunning binnen te hebben.

De beste plek voor een kleine windturbine

Ook moet je goed nadenken over de beste plek voor zo’n kleine windturbine. Deze komt namelijk het beste tot zijn recht op een plek waar veel wind is. Zo vangt de windmolen het meeste wind en kan er meer duurzame energie worden opgewekt. Woon je in een kust- of plattelandsgebied, dan is de kans groter dat er voldoende wind en/of ruimte is voor een kleine windturbine voor thuis. Als je in de stad woont is dit wat lastiger. Er is namelijk meer kans op overlast en ook is er over het algemeen minder wind.

Een goede plek voor een kleine windmolen in de stad is bijvoorbeeld het dak van een hoog flatgebouw dat uitsteekt boven de bebouwde omgeving. Wil je een kleine windturbine op het dak laten plaatsen? Laat dan ook onderzoeken of het dak hiervoor geschikt is door middel van een bouwtechnisch onderzoek.

Zoveel kost een kleine windmolen

Een windmolen voor particulieren heb je al voor onder de € 1000 voor een klein model met een vermogen van ongeveer 0,5 kW. Voor de grotere modellen met een hoger vermogen van rond de 6 kW kun je tot wel tienduizenden euro’s kwijt zijn. Hoewel je voor onder de € 1000 al een klein model hebt, wekken deze bij lange na niet genoeg energie op om een heel huishouden te voorzien van stroom. Want deze windturbines zijn door hun grootte ook niet krachtig genoeg om veel windenergie op te wekken.

De terugverdientijd

Een ander belangrijk punt is de terugverdientijd. Kleine windmolens hebben een gemiddelde levensduur van 20 jaar. Maar in de praktijk blijkt het langer dan deze 20 jaar te duren om de investering in een kleine windmolen terug te verdienen. Ook als zo’n windmolen de maximale hoeveelheid stroom levert. Daarbovenop komen ook nog de kosten voor de vergunning, een eventueel bouwtechnisch onderzoek, installatie en aansluiting op het elektriciteitsnet. Een kleine windturbine is voor veel huishoudens op het moment dus nog niet erg winstgevend. 

Kortom: als je zelf groene energie voor thuis op wilt wekken, zijn er voorlopig betere opties. Je moet namelijk veel voorbereiden, onderzoeken en regelen voordat je zo’n kleine windmolen koopt. Ook kosten kleine windmolens over het algemeen meer dan ze opbrengen.

Goede alternatieven: zonnepanelen en 100% groene stroom uit Nederland

Er kunnen veel redenen zijn waardoor een kleine windmolen voor thuis niet haalbaar is. En dat is helemaal niet erg. Want gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om alsnog groene stroom in huis te halen. Wij stellen er graag verschillende aan je voor. 

Zo zijn zonnepanelen een heel goed en praktisch alternatief voor de kleine windmolen. In de meeste gevallen is hier namelijk geen vergunning voor nodig. Met zonnepanelen op het dak wek je jouw eigen groene energie op. De panelen zetten vervolgens de energie om in groene stroom voor je huis. Zonnepanelen zijn daarnaast minder duur in de aanschaf en wekken meer groene energie op dan een kleine windmolen. Bekijk bijvoorbeeld onze pagina kosten zonnepanelen voor een kostenberekening per kWh. Zijn zonnepanelen voor jou geen optie? Bij ons kun je ook groene stroom voor thuis inkopen. Deze groene stroom komt van duurzame energiebronnen zoals wind-, water- en zonne-energie. 100% groen dus, en opgewekt in Nederland.

Deel deze pagina