1. Home
  2. Kennis
  3. Kleine windmolen

Zelf windenergie opwekken met de kleine windmolen: stand van zaken

De overgang naar groene, duurzame energievoorziening houdt ons allemaal bezig. Onze ambitie is fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. Zo bouwen we bijvoorbeeld het eerste subsidievrije windpark ter wereld: Hollandse Kust Zuid 1, 2, 3 en 4. Als particulier kun je eventueel een kleine windmolen voor thuis kopen. In dit artikel vertellen we je er graag meer over.

Handige informatie over de kleine windmolen voor thuis

Compacte windmolens voor particulieren zijn 2 tot maximaal 15 meter hoog. Je zet de windmolen in je tuin of op het dak. De windmolen wekt energie op uit wind en zet dit om in groene stroom voor je huis. Een beetje hetzelfde idee als zonnepanelen. Maar dan natuurlijk met windenergie in plaats van zonne-energie.

Om zo’n kleine windmolen thuis te gebruiken, moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan vergunningen en andere vereisten. Dat betekent dus eerst veel voorbereiden, onderzoeken en regelen. Ook kosten kleine windmolens over het algemeen meer dan ze opbrengen. Is een kleine windturbine niet haalbaar voor je? Dan hebben we genoeg duurzame energie-oplossingen die je een stap dichter bij fossielvrij leven brengen. Van zonnepanelen tot 100% groene stroom opgewekt in Nederland.

We breiden de hoeveelheid Nederlandse windenergie flink uit

Op dit moment bouwen we Hollandse Kust Zuid, één van de grootste windparken ter wereld. Dat doen we zonder subsidie. We bouwen het op zee, voor de Nederlandse kust. In 2023 levert dit windpark per jaar een hoeveelheid fossielvrije stroom die vergelijkbaar is met het verbruik van 2 miljoen huishoudens. De komende tijd zullen we vooral bouwen, veel bouwen. In een flink tempo.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Vergunning voor de kleine windmolen voor particulieren

Voor het plaatsen van een kleine windturbine op het dak of in de tuin heb je een omgevingsvergunning nodig. Voordat je een kleine windmolen aanschaft, is het dus handig om eerst de vergunning binnen te hebben. Deze vraag je aan bij de gemeente. De gemeente kijkt daarna of de windmolen wel past bij de omgeving. Een belangrijke vraag hierbij is of de windmolen geen overlast geeft voor de leefomgeving. Op het platteland is het makkelijker om toestemming te krijgen dan in een stad.

De beste plek voor een kleine windturbine

De kleine windturbine komt het beste tot zijn recht op een plek waar veel wind is. Zo wekt de windmolen meer duurzame energie op. Woon je in een kust- of plattelandsgebied? Dan is de kans groter dat er voldoende wind en/of ruimte is. Als je in de stad woont is dit wat lastiger. Met meer kans op overlast en vaak minder wind. In de stad is daarom het dak van een flatgebouw een goede plek voor een kleine windturbine. Omdat die boven de rest van de bebouwing uitsteekt en zo meer wind 'vangt'. Laat vooraf een bouwtechnisch onderzoek doen. Dan weet je zeker dat het dak geschikt is.

Zoveel kost een kleine windmolen

Een kleine windmolen voor particulieren heb je al voor onder de € 1000. Zo'n klein model levert een vermogen van ongeveer 0,5 kW. Deze wekt alleen bij lange na niet genoeg stroom op voor een heel huishouden. Door het kleinere formaat zijn ze niet krachtig genoeg om veel windenergie op te wekken. Grotere modellen hebben een hoger vermogen van rond de 6 kW. Maar die kunnen tot wel tienduizenden euro’s kosten.

De terugverdientijd

Een ander belangrijk punt is de terugverdientijd. Kleine windmolens hebben een gemiddelde levensduur van 20 jaar. In de praktijk duurt het terugverdienen van de investering langer dan die 20 jaar. Ook als zo’n windmolen de maximale hoeveelheid stroom levert. Daar komen ook nog de kosten bij voor de vergunning, een eventueel bouwtechnisch onderzoek, installatie en aansluiting op het stroomnet. Kortom, een kleine windturbine is voor veel huishoudens op het moment nog niet winstgevend. We adviseren om voorlopig naar betere opties te kijken.

Voordelen zonnepanelen

Het grootste voordeel van zonnepanelen is natuurlijk de besparing op je energierekening. Andere voordelen van zonnepanelen zijn:

  • Je eigen zonnestroom is goedkoper dan stroom van je energiebedrijf.
  • De zon is een onuitputtelijke bron van energie.
  • Zonne-energie is schone energie.
3x waarom zonnepanelen

Goede alternatieven: zonnepanelen en 100% groene stroom uit Nederland

Er kunnen veel redenen zijn waardoor een kleine windmolen voor thuis niet haalbaar is. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om alsnog groene stroom in huis te halen. We stellen er graag verschillende aan je voor.

Zo zijn zonnepanelen een heel goed en praktisch alternatief voor de kleine windmolen. In de meeste gevallen is hier namelijk geen vergunning voor nodig. Met zonnepanelen op het dak wek je je eigen groene stroom op voor thuis. Zonnepanelen zijn daarnaast minder duur in aanschaf en wekken meer fossielvrije stroom op dan een kleine windmolen. Bekijk bijvoorbeeld onze pagina kosten zonnepanelen voor een kostenberekening per kWh.

Zijn zonnepanelen geen optie voor je? We zorgen ervoor dat je ook groene stroom voor thuis kunt inkopen. Deze groene stroom komt van duurzame energiebronnen zoals wind-, water- en zonne-energie. 100% groen dus, en opgewekt in Nederland.

Deel deze pagina