1. Home
  2. Kennis
  3. Energielabel wasmachine

Energielabel wasmachine

Bespaar op je energiekosten met een energiezuinige wasmachine. Je koopt een wasmachine tegenwoordig standaard met een vooraf toegekend energielabel. Deze zit meestal op de voorkant van de wasmachine geplakt. Steeds vaker staan er één of meerdere plusjes achter dit label. 

Voordeel van een wasmachine met zuinig energielabel

Met een wasmachine met een zuinig energielabel ben je minder aan energiekosten kwijt. Een zuinige wasmachine verbruikt minder stroom.

Het jaarlijks verschil in energiekosten voor wasmachines met verschillende energielabels:

  • Met een energielabel A+ wasmachine ben je ongeveer €51 euro per jaar kwijt aan energiekosten.
  • Met een energielabel A++ wasmachine ben je ongeveer €44 euro per jaar kwijt aan energiekosten.
  • Met een energielabel A+++ wasmachine ben je ongeveer €33 euro per jaar kwijt aan energiekosten.

Deze kosten aan energieverbruik voor wasmachines is gebaseerd op 220 wasbeurten per jaar (ongeveer 4 wasbeurten per week) met een vulgewicht van 7 kilogram volgens prijspeil 2018 (Bron: Coolblue).

Energielabel wasmachine: welke energielabels zijn er?

De Europese Unie maakt voor wasmachines onderscheidt tussen energielabel D tot en met A+++. Dit is anders dan de energielabels die de overheid toekent op de huizenmarkt. De afgelopen jaren is de techniek die in wasmachines zit verwerkt verbeterd.

De Europese Unie onderscheidt de energiezuinigheid van wasmachines binnen de klasse A+++. Om die reden hanteren sommige webshops en vergelijkingssites binnen de klasse A+++ een extra indeling, namelijk: 10%, 20%, 30%, 40% en 50%. 10% houdt dan in dat de wasmachine 10% zuiniger is dan een wasmachine met energielabel A+++.

Een wasmachine met enkel een energielabel A of B vind je steeds minder terug in de winkels. Nieuwe wasmachines moeten namelijk minimaal energielabel A+ toegekend krijgen.

Zo gebruik je je energielabel wasmachine het voordeligst

Een wasmachine met een zuinig energielabel kan je alsnog onzuinig gebruiken. Dan profiteer je nog steeds niet van de voordelen van een energiezuinige wasmachine.

Het energielabel van je wasmachine is gebaseerd op het verbruik van je wasmachine tijdens eco-programma’s van 40 en 60 graden. Draai jouw wasjes op eco-programma’s en verbruik tot wel 40% minder energie. Dat kan op jaarbasis flink oplopen in de kosten.

Lees de volgende was-tips

  • Zorg dat de trommelinhoud (capaciteit) van jouw wasmachine past bij jouw was-gedrag.
  • Het natuurlijk laten drogen van je was is de meest zuinige optie om je was te drogen. Wil je toch gebruik maken van een droger? Schaf dan in plaats van een combinatie-apparaat liever een wasmachine en losse droger aan.
  • Centrifugeer een was die je erna in de droger doet op de hoogste stand. Zo is de was droger wanneer deze uit de wasmachine komt en hoeft je droger minder hard te werken.
  • Was zoveel mogelijk met een volle wastrommel. Doordat je minder vaak wast, verbruik je per kilo wasgoed minder energie.
  • Was zoveel mogelijk op 30 graden. Doordat het water minder warm hoeft te worden, verbruik je minder energie. Draai je een wasje dat goed schoon moet worden? Gebruik dan waspoeder voor witte was. Hier zit bleekmiddel in.

Deel deze pagina

Lees meer over energie