1. Grootzakelijk
  2. Hoge temperatuur warmtepomp
  • Hoge temperatuur warmtepomp: het duurzame alter­natief voor de cv-ketel

  • Duurzaam advies op maat

    Vattenfall heeft een hoge temperatuur warmtepomp ontwikkeld die de cv-ketel kan vervangen in bestaande woningen zonder dat er kostbare voorbereidende maatregelen nodig zijn. Wilt u hier meer informatie over of een gesprek met een expert? Maak dan een afspraak.

De voordelen van de hoge temperatuur warmtepomp

Het hoge temperatuur warmtepompsysteem is ontwikkeld als een één-op-één vervanging voor cv-ketels in de bestaande woningbouw en is bij uitstek geschikt voor individuele grondgebonden woningen. De drie belangrijkste uitgangspunten daarbij:

Aardgasvrij

Het warmtepompsysteem vervangt de cv-ketel volledig en levert ruimteverwarming én warm tapwater.

Bestaande woningen

Geschikt voor bestaande woningbouw en toepasbaar in woningen die zijn (na)geïsoleerd met traditionele maatregelen en een afgiftesysteem met radiatoren hebben.

Energiekosten neutraal

De maandelijkse energiekosten voor bewoners blijven gelijk of kunnen zelfs dalen.

Hoe werkt het systeem?

Werking hoge temperatuur warmtepomp

Typerend voor de hoge temperatuur warmtepomp is dat het systeem vergelijkbare aanvoer- en retourtemperaturen heeft als de cv-ketel. Het afgiftevermogen van de radiatoren blijft hierdoor voldoende. Het systeem is daarmee eenvoudig toe te passen op een bestaand en naar behoren functionerend afgiftesysteem.

Buffer als warmtebatterij

Een ander belangrijk kenmerk is de inzet van een buffer. Het door de warmtepomp geleverde vermogen wordt hierin opgeslagen en kan daarmee voor zowel ruimteverwarming als voor tapwaterbereiding worden gebruikt. Het belangrijkste van deze buffer is dat deze fungeert als een warmtebatterij, waarmee tijdelijk extra vermogen aan de woning kan worden geleverd. Dit maakt dat het systeem ook toepasbaar is in woningen die alleen met traditionele maatregelen zijn (na)geïsoleerd.

Systeemoverzicht

Het systeem bestaat uit een binnen- en een buitendeel:

Systeemoverzicht

Het buitendeel is een in Japan geproduceerde warmtepomp met het klimaatvriendelijke natuurlijke koudemiddel CO2. Het binnendeel is een, in Duitsland geproduceerd, gelaagd buffervat met in de behuizing ook alle pompen en regelelektronica. De regeling van het systeem is ontwikkeld door Vattenfall en Feenstra en afgestemd op de karakteristieken van Nederlandse eengezinswoningen.

Meestgestelde vragen over onze hoge temperatuur warmtepomp

Naar aanleiding van de vele artikelen in de media over onze hoge temperatuur warmtepomp, hebben we veel vragen ontvangen. In het onderstaande overzicht vindt u de antwoorden op de meestgestelde vragen.

Bekijk onze antwoorden op de meestgestelde vragen:

Kan ik mij alvast aanmelden?

Het hoge temperatuur warmtepompsysteem is vanaf 1 juli 2023 breed beschikbaar. We plaatsen het systeem vooralsnog exclusief in samenwerking met onze dochteronderneming Feenstra en alleen op projectbasis, veelal bij woningbouwcorporaties. Dit doen wij omwille van het zo effectief mogelijk kunnen opleiden van onze vaklieden. Heeft u een project van 10 of meer systemen? Neem dan contact met ons op via dit aanvraagformulier

Wat kost de hoge temperatuur warmtepomp? 

We streven ernaar de hoge temperatuur warmtepomp te kunnen leveren voor een prijs die vergelijkbaar is met die van een traditionele warmtepomp van een gerenommeerd merk. Vanzelfsprekend hebben we ook de stappen genomen die nodig zijn om ISDE subsidie op het systeem te krijgen. Het exacte subsidiebedrag is op dit moment nog niet bekend.

Hoe groot is de hoge temperatuur warmtepomp?

De warmtepomp buitenunit is kleiner dan de meeste buitenunits van traditionele warmtepompen, en weegt ongeveer 40 kg. De buitenunit kan worden geplaatst in de tuin, op een stevig plat dak of aan de gevel. De gekoppelde buffer van 230 liter met daarin tevens de pompgroep, het tapwaterstation en de regelcomputer is omvangrijk en vergt een vloeroppervlak van ongeveer 1,50 meter x 1 meter en is ongeveer 1,40 meter hoog.

De buffer zelf is kleiner dan het hier opgegeven vloeroppervlak, dit is rekening houdende met ruimte om te installeren en onderhouden. Het totaalgewicht van de buffer bedraagt ruim 300 kilo, waardoor een stevige vloer vereist is.

De exacte afmetingen zijn:

  • Binneninstallatie: 146 x 114 x 64cm (hxdxb)
  • Buiteninstallatie:  69 x 37 x 90 cm (hxdxb)
Maakt de hoge temperatuur warmtepomp veel geluid?

De hoge temperatuur warmtepomp kan normaliter worden geplaatst met inachtneming van - en binnen de grenzen van - de geldende regelgeving voor geluid van warmtepomp en airconditioner buitendelen. De binneninstallatie is nagenoeg geluidloos (zeker vergeleken met de cv-ketel).

Kan de hoge temperatuur warmtepomp de hete lucht verwarming vervangen?

Nee. Onze hoge temperatuur warmtepomp dient gekoppeld te worden aan een watergedragen afgiftesysteem met radiatoren, convectoren of vloerverwarming. Een hete luchtverwarmingstoestel verwarmt de woning met hete lucht en kan niet worden vervangen door een hogetemperatuur warmtepomp.

Heb ik hiervoor een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig?

Zowel de warmtepomp als de systeembuffer hebben een 1-fase aansluiting nodig en kunnen elk maximaal 3.000W vermogen vragen. Voor beide componenten wordt een aparte groep aangelegd in de groepenkast. Het systeem functioneert goed op een 1x35A of 1x40A hoofdaansluiting. Bij gebruik van een inductie kookplaat of andere grootverbruikers zou de capaciteit van de hoofdaansluiting onvoldoende kunnen zijn. Daarom adviseren we een standaard 3x25A hoofdaansluiting.

De aanvraag voor een meterverzwaring kan aangevraagd worden via www.mijnaansluiting.nl. Vastrechtkosten veranderen niet bij deze verzwaring.

Subsidie voor investeringen in duurzame energie

Er zijn verschillende manieren om uw woning te verduurzamen door energie te besparen. Voor woningeigenaren is er de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Hiermee vraagt u subsidie aan voor bijvoorbeeld isolatiemaatregelen of een warmtepomp.

Voor verhuurders, woningcorporaties en VvE’s zijn er andere mogelijkheden. Ontdek hoe u als zakelijke gebruiker financiering kunt krijgen, waar u aan moet voldoen en waar u meer advies kunt krijgen.

Samen op weg naar een fossielvrij leven

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze Markt Expertise Desk helpt u graag met al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop, e-mobility, zonne-energie, windenergie en warmte. Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is ons doel.

groepsfoto-med-vattenfall-laag.jpg

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering