Kostenbesparing voor kweker Maarel Orchids

Kostenbesparing voor kweker Maarel Orchids

Met drie warmtekrachtkoppelingen wekt Maarel Orchids sinds 2007 zelf energie op. Met de vrijkomende warmte worden de orchideekassen verwarmd, terwijl de elektriciteit gebruikt wordt voor koeling en belichting. Wat Maarel Orchids niet zelf gebruikt, levert het bedrijf terug aan het net. Efficiënt én kostenbesparend.

In- en verkopen van elektriciteit

De totale jaarlijkse elektriciteitsproductie bij Maarel Orchids bedraagt circa 45.000 MWh. Veel van deze opgewekte energie gebruikt de kweker zelf; het overschot levert Maarel Orchids terug aan het net. Om zo slim mogelijk terug te kunnen leveren én zelf energie te verhandelen, heeft het bedrijf gekozen voor ons HandelsPlatform. Met deze slimme online oplossing heeft Maarel Orchids direct toegang heeft tot de APX en LEBA markt. Zo kan het makkelijk en veilig zelf energie in- en verkopen. 

Advies over de energie voor uw glastuinbouwbedrijf?

Onze marktexperts gaan graag met u in gesprek en zijn er voor al uw vragen op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur. Bel ons op 088 098 56 50.

Maarel Orchids logo

Maarel Orchids kweekt meer dan 200 variëteiten van de Phalaenopsis orchidee, verdeeld over twee locaties in Maasdijk en De Lier. Deze zijn samen 13 hectare groot, waarmee het een van de grootste orchideeënkwekerijen van Europa is. Het bedrijf met ruim 100 werknemers produceert zo’n zes miljoen orchideeën per jaar.

Scherp inkopen en overschotten terugleveren

Een orchidee is een tropische plant die langzaam groeit. Bij Maarel Orchids worden het hele jaar door orchideeën gekweekt en dus start de teeltcyclus de ene keer in de zomer, de andere keer in de winter. Het eerste half jaar heeft de plant 30ºC nodig, gevolgd door zes weken van 20ºC, waarna de orchidee de laatste 14 weken het best gedijt bij kamertemperatuur.

Hoe houdt Maarel Orchids de kosten laag?

Het is duidelijk dat de kostprijs van een orchidee in grote mate bepaald wordt door de energierekening. Zo laag mogelijke energiekosten zijn dan ook de reden dat energiemanager Alphons Alsemgeest samen met Vattenfall het energiebeleid heeft veranderd om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie.

In de winter heeft de kwekerij veel warmte nodig om de kassen op temperatuur te houden. In de zomer is er juist koeling nodig. Het is spannend om dit goed te beheren.

Alphons Alsemgeest
Energiemanager bij Maarel Orchids

Kerncijfers Maarel Orchids

  • 13 hectare productiekassen
  • 3 WKK’s met een gezamenlijk vermogen van 9 MW
  • 13,6 MCM verbruik per jaar
  • 1,5 GWh verbruik per jaar
  • 22 GWh Teruglevering per jaar

Doelstellingen

  • Energiekosten zo laag mogelijk houden
  • Gas zo scherp mogelijk inkopen
  • Elektriciteit zo gunstig mogelijk verhandelen

Resultaten

  • De mogelijkheid om stroomoverschotten te verhandelen
  • Lagere energiekosten

Ook kosten besparen door zelf energie te verhandelen?

Met ons handelsplatform krijgt u automatisch toegang tot de actuele marktprijzen en ontvangt u heldere rapportages.

Ambitie van Maarel Orchids: zo scherp mogelijk inkopen en verhandelen

Als de drie WKK-systemen van Maarel Orchids voluit werken, verbruiken ze 2.400 m3 gas per uur. Heeft Alphons Alsemgeest gas op het juiste moment ingekocht waardoor hij € 0,01 per m3 goedkoper uit is dan het reguliere tarief, dan geeft het bedrijf € 24 per uur minder uit. Op jaarbasis heb je het dan bij 5.000 draaiuren per WKK over een kostenbesparing van € 120.000,-.

Alphons Alsemgeest: "De ambitie van het bedrijf op energiegebied is om zo scherp mogelijk gas in te kopen en om elektriciteit die we over hebben zo gunstig mogelijk te verhandelen."

Interessant artikel?