1. Grootzakelijk
  2. Energiekenners
  3. Business bibliotheek
  4. Stadskoude: interessant voor uw bedrijfspand?

Stadskoude: interessant voor uw bedrijfspand?

Naast warmtenetten bevinden zich in Nederland ook koudenetten. Sommige bestaan al tien jaar. En toch is stadskoude bij veel mensen nog onbekend. Stadskoude is de koele variant van stadswarmte. Het zorgt er onder andere voor dat u aangenaam kunt werken in een koel kantoor.

Wat is stadskoude?

Met stadskoude koelt u uw gebouw met koud water uit het meer of de recreatieplas bij u in de buurt. Dat is maatschappelijk gezien bijzonder én goed voor het milieu: zo hoeft u geen gebruik te maken van energievretende airco’s en klimaatinstallaties. Zelfs koelkasten kunnen met stadskoude worden gekoeld.

Een goedwerkend, rendabel koudenetwerk voldoet aan minstens twee randvoorwaarden:

  • Er moet een diep meer of een diepe plas in de buurt van de bebouwing zijn, met een minimale diepte van dertig meter
  • Er moet voldoende (potentiële) afname van koude zijn

Stadskoude is hot

Voor de koeling van kantoorgebouwen en datacenters wordt steeds vaker gebruik gemaakt van water uit de omgeving. Een mooi voorbeeld zijn de kantoren bij de Amsterdamse Zuidas; die worden gekoeld met water uit het nabijgelegen Nieuwe Meer. Sinds 2010 is er een tweede koudenet in Amsterdam in gebruik, in Zuidoost. Hiervoor wordt koude gewonnen uit de Ouderkerkerplas. Onder meer het AMC, VUmc, ABN AMRO, KPN en Amsterdam ArenA maken gebruik van de duurzame koude.

Hoe werkt stadskoude?

We weten nu wat stadskoude doet, maar hoe werkt het precies? IJskoud water wordt opgediept uit een diepe plas of meer. Dit koude water wordt gebracht naar een zogeheten koudecentrale. Daar wordt ervoor gezorgd dat het koude water zijn temperatuur afgeeft aan het koudenetwerk, waarmee het interne koelsysteem van kantoren wordt gekoeld. Het opgewarmde water wordt weer teruggepompt in de warmere bovenlaag van de plas, die zich in zijn natuurlijke staat herstelt. Een vrij unieke manier om uw gebouw te koelen. En milieuvriendelijk!

Voordelen van stadskoude

  • kant-en-klare koeling die ook nog eens ruimtebesparend is
  • de voordelen van een constante koudevoorziening
  • duurzaam: tot wel 75% CO2-reductie ten opzichte van koelmachines

Opslaan van koude

Voor de opslag van warmte en koude wordt ook wel gebruikgemaakt van een Warmte Koude Opslag- installatie (WKO). Dit werkt anders dan stadskoude via koude- en warmtenetten. De WKO-installatie wordt gebruikt als buffer en zorgt ervoor dat in de winter koud water in de koude bron wordt opgeslagen en ’s zomers opgewarmd water. In de zomer kan een gebouw gekoeld worden door het koude water op te pompen. ’s Winters wordt een gebouw verwarmd door het warme water op te pompen.

Wij helpen onze klanten hun klimaatdoelstellingen te bereiken

Om onze klanten te helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen, hebben wij ons product- en dienstenaanbod flink uitgebreid. We doen er alles aan om het voor onze klanten eenvoudig en betaalbaar te maken om klimaatslimmer te kunnen leven.

Dit zou u ook kunnen interesseren