Hoe koopt uw energieleverancier in?

Hoe koopt uw energieleverancier in?

Energieleveranciers kopen hun gas en elektriciteit in op de groothandelsmarkten. Zo wordt gas in Nederland verhandeld op de Title Transfer Facility (TTF) en elektriciteit op de APX. We geven u een overzicht van de belangrijkste markten in Nederland.

Spotmarkt en forwardmarkt

Via groothandelsmarkten spot- en forwardmarkt zijn verschillende soorten energiecontracten te koop. Het gaat om contracten waarbij energie wordt afgenomen voor verschillende termijnen en tijdstippen. De markten bestaan uit deelmarkten die gekenmerkt worden door het type contract dat wordt aangeboden.

We maken onderscheid tussen:

  • Spotmarkt: hier worden contracten gesloten voor energie die dezelfde of de volgende dag geleverd wordt. Dit noemen we ook wel de dagmarkt.
  • Forwardmarkt: hier worden contracten gesloten tussen twee partijen voor de levering van elektriciteit of gas in de toekomst. De prijs wordt vooraf afgesproken. Dit zijn zogenaamde future-contracten. Dit noemen we de termijnmarkt.

Zelf energie inkopen?

Als grootverbruiker kunt u zelf uw energie inkopen, op de manier die past bij uw wensen en behoeften.

Op de hoogte blijven van de energiemarkt ontwikkelingen?

Onze marktexperts volgen dagelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt in Nederland en ook internationaal. Ze weten daardoor precies wat er speelt. Deze kennis delen ze graag met u.

Volg de ontwikkelingen

Belangrijkste groothandelsmarkten voor energie

Spotmarkten

  • LEBA: TTF day-ahead-markt voor gas. Op deze markt wordt gaslevering voor de volgende dag verhandeld tegen day-ahead-prijzen.
  • APX: beurs voor elektriciteit. Op deze markt wordt elektriciteit verhandeld voor elk uur van de volgende dag tegen day-ahead-prijzen.

Markten in forwardcontracten

  • ICE ENDEX: dit is in Nederland de marktplaats voor future-contracten voor elektriciteit. Hier worden prijzen voor vaste termijnen (maand/kwartaal/jaar) verhandeld.
  • ICE ENDEX TTF: dit is in Nederland de marktplaats voor future-contracten voor aardgas die zijn aangewezen door het ministerie van Economische Zaken. Hier worden prijzen voor vaste termijnen (maand/kwartaal/jaar) verhandeld.

Lees ook het artikel 'De belangrijkste Europese gasmarkten'

Advies over uw zakelijke energie?

We geven graag antwoord op al uw vragen. U kunt ons altijd bellen op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

bel 020 892 00 75

Ik wil graag dat een energieadviseur mij belt

Welke markten kennen we nog meer?

  • OTC: dit staat voor 'Over The Counter'. Dit zijn transacties in elektriciteit en gas die niet via de beurs gaan. Het is handel tussen professionele handelaren onderling, waaronder energieleveranciers.
  • Onbalansmarkt: een elektriciteitsmarkt waar tekorten en overschotten aan elektriciteit in balans gebracht worden. De prijs wordt door TenneT vastgesteld op basis van vraag en aanbod gedurende de dag zelf.

Lees ook het artikel 'Hoe zit het Nederlandse elektriciteitsnetwerk in elkaar?'

De energiemarkt is altijd in beweging

Omdat we begrijpen dat u niet constant tijd hebt om de laatste prijsontwikkelingen van energie bij te houden, houden we u graag op de hoogte via onze marktupdates.

Interessant artikel?