Hoe koopt uw energieleverancier in?

Energieleveranciers kopen hun gas en elektriciteit in op de groothandelsmarkten. Zo wordt gas in Nederland verhandeld op de Title Transfer Facility (TTF) en elektriciteit op de EPEX. We geven u een overzicht van de belangrijkste markten in Nederland.

Spotmarkt en forwardmarkt

Via groothandelsmarkten spot- en forwardmarkt zijn verschillende soorten energiecontracten te koop. Het gaat om contracten waarbij energie wordt afgenomen voor verschillende termijnen en tijdstippen. De markten bestaan uit deelmarkten die gekenmerkt worden door het type contract dat wordt aangeboden. 

We maken onderscheid tussen:

 1. Spotmarkt: hier worden contracten gesloten voor energie die dezelfde of de volgende dag geleverd wordt. Dit noemen we ook wel de dagmarkt.
 2. Forwardmarkt: hier worden contracten gesloten tussen twee partijen voor de levering van elektriciteit of gas in de toekomst. De prijs wordt vooraf afgesproken. Dit zijn zogenaamde future-contracten. Dit noemen we de termijnmarkt.

Kies de strategie die past bij uw bedrijf

Als grootverbruiker kunt u zelf uw energie inkopen, op de manier die past bij uw wensen en behoeften. Maar welke energie-inkoop strategie past het best bij uw bedrijf? Wij helpen u daar graag bij.

Kies de juiste inkoopstrategie

De belangrijkste energie groothandelsmarkten

Spotmarkten

 • LEBA: TTF day-ahead-markt voor gas. Op deze markt wordt gaslevering voor de volgende dag verhandeld tegen day-ahead-prijzen.
 • EPEX: beurs voor elektriciteit. Op deze markt wordt elektriciteit verhandeld voor elk uur van de volgende dag tegen day-ahead-prijzen.

Markten in forwardcontracten

 • ICE ENDEX: dit is in Nederland de marktplaats voor future-contracten voor elektriciteit. Hier worden prijzen voor vaste termijnen (maand/kwartaal/jaar) verhandeld.
 • ICE ENDEX TTF: dit is in Nederland de marktplaats voor future-contracten voor aardgas die zijn aangewezen door het ministerie van Economische Zaken. Hier worden prijzen voor vaste termijnen (maand/kwartaal/jaar) verhandeld.

De energiemarkt is altijd in beweging

Omdat we begrijpen dat u niet constant tijd hebt om de laatste prijsontwikkelingen van elektriciteit en gas bij te houden, houden we u graag op de hoogte via ons MarktRapport.

Wij geven u een seintje

Welke markten kennen we nog meer?

 • OTC: dit staat voor 'Over The Counter'. Dit zijn transacties in elektriciteit en gas die niet via de beurs gaan. Het is handel tussen professionele handelaren onderling, waaronder energieleveranciers.
 • Onbalansmarkt: een elektriciteitsmarkt waar tekorten en overschotten aan elektriciteit in balans gebracht worden. De prijs wordt door TenneT vastgesteld op basis van vraag en aanbod gedurende de dag zelf.
Stel zelf online uw offerte samen

Profiteer van de ontwikkelingen op de energiemarkt

Wist u dat u dagelijks kunt profiteren van de energiemarkt? Wij gebruiken namelijk altijd de actuele prijzen op de groothandelsmarkt. Zo krijgt u altijd de scherpste prijs voor uw energie. Uw voordelen:

 • U stelt zelf uw offerte samen
 • U ontvangt vrijblijvend een aanbod per e-mail
 • U tekent uw contract direct online

Dit zou u ook kunnen interesseren