1. Grootzakelijk
  2. Energiekenners
  3. Business bibliotheek
  4. Welke energie-inkoopstrategie past het best bij uw bedrijf?

Welke energie-inkoopstrategie past bij uw bedrijf?

Door verschillende factoren kan de prijs van energie van dag tot dag verschillen. Hoe kunt u daar van profiteren? Door gespreid in te kopen. We leggen uit hoe dat werkt.

Welke factoren beïnvloeden de energieprijzen?

Schommelingen in de grondstofprijzen of veranderende weersomstandigheden kunnen de prijs van energie dagelijks met enkele procenten goedkoper of duurder maken. Andere externe factoren, zoals bijvoorbeeld een forse aardbeving in Groningen, kunnen zelfs een sterker effect hebben. Maar ook een orkaan die de bevoorrading van steenkool uit Australië tot stilstand doet komen of een explosie bij een gasleiding in Europa.

“Zonder de juiste informatiebronnen is het lastig om een holistisch beeld te krijgen van de mondiale energiemarkt”, vertelt Tobias Frankema, marktanalist bij de Markt Expertise Desk van Vattenfall Zakelijke Markt. ''En zonder een volledig beeld van de markt wordt het moeilijk om de juiste beslissingen te nemen.

 

De Markt Expertise Desk houdt alles in de gaten

De Markt Expertise Desk houdt alle relevante factoren voor de energieprijs in de gaten. 'Wij hebben een goed beeld van wat er speelt. En we maken scenario’s op basis van wat we zien. Daarbij maken we onderscheid tussen factoren die kortstondig invloed hebben op de prijzen en factoren die langdurig effect hebben. Zodoende kunnen we paniekaankopen voorkomen en de risico’s beter managen.

Lage temperaturen en stakingen hebben bijvoorbeeld een effect op de korte termijn terwijl politiek beleid, zoals een nationale minimumprijs voor CO2-uitstoot of het uitfaseren van kernenergie in Duitsland, op de lange termijn effecten sorteert.

Profiteer van de prijsverschillen

Doordat de prijzen voor energie van dag-tot-dag en maand-tot-maand flink kunnen verschillen, loont het om energie slim in te kopen. Een eenvoudige manier om dit te doen is door energie gespreid in te kopen. Door gespreid in te kopen, spreidt u het inkooprisico over verschillende momenten en kunt u profiteren van periodes met lage marktprijzen.

De energiemarkt is altijd in beweging

Omdat we begrijpen dat u niet constant tijd hebt om de laatste prijsontwikkelingen van elektriciteit en gas bij te houden, houden we u graag op de hoogte via ons MarktRapport.

Wij geven u een seintje

Kies uit 3 verschillende strategieën

1. GemiddeldeMarktprijs-strategie

Bij deze strategie betaalt u de gemiddelde marktprijs. U bepaalt zelf het percentage en de periode waarvoor u wilt inkopen. Vervolgens zorgt Vattenfall dat er elke handelsdag automatisch een evenredig deel wordt ingekocht tegen de marktprijs van dat moment.

2. GelimiteerdeMarktprijs-strategie

Bij deze strategie bepaalt u zelf hoeveel u maximaal voor uw energie wilt betalen. U kunt zowel een bovengrens als een ondergrens instellen voor uw energieprijs. Bereikt de marktprijs één van deze grenzen? Dan krijgt u van Vattenfall een seintje. U kunt dan zelf uw energieprijs vastzetten voor het percentage dat u wilt inkopen.

3. FlexibeleMarktprijs-strategie

Met deze strategie optimaliseert u uw energieprijs en profiteert u zodra de prijzen dalen. U stelt een bovengrens in voor uw inkoopprijs. Als de energieprijs daalt, daalt uw bovengrens mee. Stijgt de marktprijs vervolgens en raakt het de bovengrens? Dan krijgt u van Vattenfall een seintje. Zo profiteert u van een dalende markt en wordt u op tijd geïnformeerd bij een stijging.

Gespreid inkopen met SplitOnline

Met ons SplitOnline product regelt u zelf uw zakelijke energie-inkoop. Eenvoudig, veilig en overzichtelijk via het online HandelsPlatform. Inkopen doet u tegen marktprijzen, op basis van inkoopblokken. Dit kan een jaarblok, een kwartaalblok of een maandblok zijn.

Met het online HandelsPlatform heeft u realtime inzicht in uw handelsposities en in de actuele marktprijzen. U kunt zelf gas en elektriciteit in- en verkopen en u heeft altijd de beschikking over ondersteuning van onze experts van de Markt Expertise Desk.

Regie over uw zakelijke energie-inkoop

Zelf de regie over uw zakelijke energie-inkoop

In deze whitepaper leest u welke drie inkoopstrategieën er zijn, waarom het slim is om gespreid in te kopen en hoe andere bedrijven daar voordeel uit halen.

Dit zou u ook kunnen interesseren