1. Thuis
 2. Groen gas
 3. Groen gas vergelijken

Groen gas vergelijken doe je zo

Gas vergelijken is niet eenvoudig. Helemaal niet als je groen gas vergelijkt. Groen gas. Biogas. CO2-neutraal gas. CO2-gecompenseerd gas. Waar moet je op letten? Deze tips maken de keuze tussen alle soorten gas een stuk makkelijker.

Gas vergelijken op 3 manieren

Hoe vergelijk je verschillende soorten gas? Het ene groene gas is namelijk het andere niet. Kijk daarom goed wat voor gas je krijgt wanneer je termen als 'duurzaam' of '100% groen' tegenkomt. Want als je even iets verder kijkt, dan kan dat wel eens tegenvallen. Vergelijk je soorten gas, let dan in ieder geval op de volgende drie punten:

1. Gas vergelijken op samenstelling

Je hebt gas dat van zichzelf groen is, en gecompenseerd gas - deze termen worden nog weleens door elkaar gebruikt. Dit is natuurlijk verwarrend. CO2-gecompenseerd gas is gewoon aardgas. Er worden alleen ergens in de wereld projecten gestart om de CO2-uitstoot van dit aardgas te compenseren

Met groen gas bedoelen we gas dat is gemaakt van 100% biogas. En geen aardgas dat wordt gecompenseerd met een CO2-certificaat. Ons groene gas noemen we daarom PuurGroen Gas. We hebben ook MixGroen Gas. De naam zegt het al: een mix van verschillende soorten gas. MixGroen Gas bestaat uit 10% groen gas, aangevuld met aardgas. We winden daar dus geen doekjes om: we zijn graag open en eerlijk over duurzaamheid.

2. Gas vergelijken op kwaliteit

Het is belangrijk om te weten dat groen gas niet uit de grond komt, zoals aardgas. Groen gas moeten we maken. Dit gaat via 'vergisting', een proces waarbij bacteriën natuurlijke grondstoffen omzetten tot biogas. Denk bijvoorbeeld aan mest, slib, of gft-afval.

Groen gas is gecertificeerd 
Met groen gas maak je het Nederlandse gasnet groener. Om dit te garanderen, werken we met certificaten: de zogenaamde Garanties van Oorsprong van VertiCer. Deze garanderen onder andere dit over ons groene gas:

 • Het is gemaakt van hernieuwbare energiebronnen.
 • Het gas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas.
 • Het gaat gegarandeerd het Nederlandse gasnet in.

Wij garanderen daarnaast dat de biogrondstoffen die we voor ons groen gas gebruiken voldoen aan de duurzaamheidseisen van de Nederlandse overheid voor de subsidie van duurzame energie (SDE++). 

3. Gas vergelijken op prijs

Gewoon aardgas en CO2-gecompenseerd gas zijn goedkoper dan groen gas gemaakt van biogas. Dat komt omdat je bij groen gas ook betaalt voor de certificaten (Garanties van Oorsprong), die bewijzen dat het groen gas uit hernieuwbare energiebronnen is geproduceerd en is toegevoegd aan het gasnet.

Over duurzaam gas en certificaten

Met PuurGroen Gas of MixGroen Gas vervang je een bepaalde hoeveelheid aardgas in ons gasnet door groen gas. Door de Garanties van Oorsprong (GvO) weet je zeker dat de hoeveelheid gas die je gebruikt ook werkelijk als groen gas het gasnet ingaat.

Dat werkt zo: stel je kiest voor PuurGroen Gas en je verbruikt jaarlijks 1.500 kubieke meter gas. GvO-certificaten garanderen dat exact die hoeveelheid groen gas het Nederlandse gasnet ingaat. Op die manier vervang je dus 1.500 kubieke meter aardgas door groen gas.

Hoe groen wil je 't hebben?

Met groen gas kook en verwarm je zoals je gewend bent. Met PuurGroen Gas maak je een mooie stap op weg naar fossielvrij verwarmen. Met MixGroen Gas zet je een eerste duurzame stap.

 • PuurGroen Gas

  Vergroen je gasverbruik

  Gemaakt van 100% groen gas: een mooie stap op weg naar fossielvrij koken en verwarmen.

  Ontdek PuurGroen Gas
 • MixGroen Gas

  Een tikkeltje groener

  Bevat 10% groen gas, aangevuld met aardgas: een eerste stap op weg naar fossielvrij koken en verwarmen.

  Ontdek MixGroen Gas

"Hoe mijn Rika22 jouw huis verwarmt"

Boer Evert is al zijn hele leven melkveehouder. Tegenwoordig doet Evert meer: hij zit ook in de energie. Alle mest van zijn koeien gaat de vergister in en wordt omgezet in puur groen gas. Het goede nieuws is: daarmee kun je je huis duurzamer verwarmen.

Zo geeft boer Evert gas op groen

Lees meer over groen gas