Zonnedak levert warmte in Buiksloterham

Op de Noordelijke IJ-oever in Amsterdam ligt een groot zonnedak. De zonnecollectoren zorgen voor verwarming en warm water in de wijk Buiksloterham. Het dak ligt op een parkeergarage midden in een gebied voor wonen en werken.

Circulair Buiksloterham

Ooit was Buiksloterham een gebied met één van de meest vervuilende industrieën van Amsterdam. Nu is het een living lab met experimenten, onderzoeken en innovatieve projecten. De wijk koos voor een lokale, circulaire aanpak van materialen, afval en energie.

Zonnedak in de nieuwe woonbuurt City Plot

Braakliggende kavels en oude industrie maken plaats voor zo’n 4.500 woningen en werkruimten. Op het dak van een parkeergarage in de nieuwe woonbuurt City Plot heeft Westpoort Warmte (een samenwerking tussen afvalenergiebedrijf AEB Amsterdam en energiebedrijf Vattenfall) 1.680 zonnecollectoren geplaatst. Met een totale oppervlakte van 300 m2 leveren de collectoren warmte die bestemd is voor de 550 woningen van De Alliantie.

De zonnecollectoren vangen de warmte van de zon op voor het warmtenet. In een stedelijke omgeving is een dak met zo'n groot oppervlak aan zonnecollectoren best bijzonder.

Stefan Klingler, Technisch projectmanager, Vattenfall

De werking van zonnecollectoren

Zonnecollectoren die warmte leveren, werken op een andere manier dan de zonnepanelen die we op veel daken in Nederland zien liggen. Stefan Klingler, technisch projectmanager bij Vattenfall legt het uit. "De zonnecollectoren vangen de warmte van de zon op, waarmee een vloeistof wordt opgewarmd. De warmte wordt vervolgens overgedragen aan het warmtenet." De verwachte opbrengst van het zonnedak in Buiksloterham ligt rond de 450 gigajoule per jaar, wat neerkomt op het volledige warmteverbruik van twintig huishoudens.

Meer weten over onze warmtebronnen?

Lees hoe we onze warmtenetten verduurzamen.

Kerngegevens

Samenwerking

  • Afvalenergiebedrijf AEB Amsterdam
  • Energiebedrijf Vattenfall
  • Woningcorporatie De Alliantie

Kerngetallen

  • 1.680 zonnecollectoren
  • Totale oppervlakte dak 300 m²
  • Verwachte opbrengst 450 GJ per jaar 

Gemeente Amsterdam wil in 2040 aardgasvrij zijn

De gemeente wil in totaal 240.000 woningen op het warmtenet aansluiten. Het zonnedak is een voorbeeld van een bron dat is aangesloten op het net. Projectmanager Sven Hillecamp van de Alliantie is één van de ondertekenaars van het manifest ‘Circulair Buiksloterham’. Hij verwacht dat lokale zonnewarmte de komende jaren een verdere vlucht neemt. 

Innovatieve projecten zoals het circulaire zonnedak zijn nodig om de ambities van onze woningcorporatie en de gemeente Amsterdam te behalen.

Sven Hillecamp, Projectmanager van de Alliantie

Visie met ambitie

Een van de ambities uit het manifest is dat Buiksloterham zelfvoorzienend is op energiegebied en gebruik maakt van hernieuwbare energie. 

De ambitie, de middelen en de manier van organiseren van de transformaties in de Buiksloterham krijgen betekenis als ze deel uitmaken van een wenkend perspectief. We werken aan plannen voor de Buiksloterham omdat we bouwen aan een duurzame toekomst voor de stad. 

Manifest Buiksloterham

Zonnedak met 1.680 zonnecollectoren

Deel deze pagina