1. Home
 2. Duurzame energie
 3. Geef gas op groen
 4. Groen gas, een natuurlijk alternatief

Groen gas, een natuurlijk alternatief

Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas. Groen gas wordt gemaakt van natuurlijk afval zoals mest, gft-afval of maaisel van bermgras. En het raakt nooit op. Te mooi om waar te zijn? We vertellen je hoe het zit.

Van groen gras naar groen gas

 1. Natuurlijk afval zoals mest en gft-afval gaat de vergister in: een soort ketel (silo) die luchtdicht is afgesloten.

 2. Bacteriën zetten het natuurlijke afval om tot biogas: 38 graden is de ideale temperatuur voor de bacteriën in het afval.

 3. Het biogas wordt schoongemaakt, gedroogd en bewerkt tot groen gas: nu heeft het dezelfde kwaliteit als aardgas, maar dan duurzaam

 4. Groen gas gaat het Nederlandse gasnet in: er stroomt dus een mix van groen gas en aardgas door het Nederlandse gasnet

 5. Je gebruikt groen gas voor koken en verwarmen: je bent supergoed bezig. Je vervangt gegarandeerd een bepaalde hoeveelheid aardgas in ons gasnet door groen gas.

Hoe groen wil je 't hebben?

Met groen gas kun je koken en verwarmen zoals je gewend bent. Je kunt bij ons kiezen tussen PuurGroen Gas en MixGroen Gas. Met PuurGroen Gas maak je de groenste stap op weg naar fossielvrij verwarmen. Met MixGroen Gas zet je een eerste duurzame stap.

 • 100% duurzaam

  PuurGroen Gas

  Vrouw voor huis met zonnepanelen

  De groenste keuze

  Gemaakt van 100% groen gas: de grootste stap op weg naar fossielvrij koken en verwarmen.

  Ontdek PuurGroen Gas
 • Meest gekozen

  MixGroen Gas

  Man bij gasfornuis

  Een tikkeltje groener

  Bevat 10% groen gas: een mooie stap op weg naar fossielvrij koken en verwarmen.

  Ontdek MixGroen Gas

"Hoe mijn Rika22 jouw huis verwarmt"

Boer Evert is al zijn hele leven melkveehouder. Tegenwoordig doet Evert meer: hij zit ook in de energie. Alle mest van zijn koeien gaat de vergister in en wordt omgezet in puur groen gas. Het goede nieuws is: daarmee kun je je huis duurzaam verwarmen.

Zo geeft boer Evert gas op groen

Zoveel CO2-uitstoot bespaar je

Met groen gas zet je een stap op weg naar fossielvrij leven. Je bepaalt zelf hoe groot die stap is. Je kunt namelijk kiezen uit twee soorten groen gas. MixGroen Gas, gemaakt van 10% groen gas en aangevuld met aardgas. Of PuurGroen Gas, gemaakt van 100% groen gas.

PuurGroen Gas is CO2-neutraal in gebruik. Als je kookt of verwarmt met PuurGroen Gas komt er wel CO2 vrij. Maar: die hoeveelheid CO2 is eerder door de grondstoffen van groen gas uit de lucht gehaald. Daarom mag je stellen dat PuurGroen Gas CO2-neutraal is in gebruik.

CO2-uitstoot: de cijfers
Stel, je vormt een 'gemiddeld Nederlands huishouden'. Dan gebruik je ongeveer 1200 m2 aardgas per jaar. Als je overstapt op PuurGroen Gas bespaar je jaarlijks ruim 1300 kilo CO2 -uitstoot. Als je één jaar PuurGroen Gas gebruikt staat dit ongeveer gelijk aan:

 • een jaar lang vegetarisch eten (460 kg CO2) plus
 • je gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen (120 kg CO2) plus
 • een jaar lang 1x per week met de trein naar je werk (Utrecht-Amsterdam 700 kg CO2)

Bij elkaar opgeteld is dit een besparing van 1280 kg CO2.*

* Bron: www.co2emissiefactoren.nl

Vragen en antwoorden over groen gas

In de meeste huizen stroomt een mix van aardgas en groen gas door de gasleiding. Het principe is hetzelfde als met groene stoom en het elektriciteitsnet. Als je PuurGroen Gas of MixGroen Gas gebruikt, vervang je een bepaalde hoeveelheid aardgas in ons gasnet door groen gas.

Je merkt thuis ook geen verschil tussen aardgas en groen gas. Je blauwe gas wordt niet ineens groen. En de twee soorten gas ruiken hetzelfde. Eigenlijk is gas geurloos. De ‘gaslucht’ is een geurstof die is toegevoegd. Dat wordt gedaan voor de veiligheid. Zo ruik je wanneer je het gas aan hebt laten staan.

Je kunt bij ons kiezen tussen PuurGroen Gas en MixGroen Gas. Met PuurGroen Gas maak je de groenste stap op weg naar fossielvrij verwarmen. Met MixGroen Gas zet je een eerste duurzame stap.

We willen zorgen dat er voor iedereen een groene keuze is die past. Letterlijk, bij het huis waarin je woont. Maar ook financieel. Ook maken we je stappen op weg naar een fossielvrije energievoorziening overzichtelijk. Je bepaalt zelf welke stappen je zet en hoe groot ze zijn. Zo nemen we zoveel mogelijk mensen mee op onze weg naar een fossielvrij leven binnen één generatie.

Je kunt meteen duurzamer gaan verwarmen met groen gas. Zonder ingrijpende investeringen. Cv-ketel, cv-installatie, fornuis, radiatoren: alles kan blijven zoals het is.

Vergelijk onze groene gasproducten goed met die van andere leveranciers. Je zult ontdekken dat veel leveranciers hun gas groen noemen, terwijl dit niet het geval is. Bijvoorbeeld door biogas met CO2-gecompenseerd gas te mengen en daar het etiket '100% groen gas' op te plakken. Lees er meer over in ons artikel Duurzaam gas vergelijken.

CO2-neutraal in gebruik betekent dat er geen extra CO2 in omloop komt. Je stoot wel CO2 uit als je groen gas gebruikt. Maar deze hoeveelheid is eerder opgenomen door de grondstoffen. De planten en struiken die je afvoert als gft-afval bijvoorbeeld, hebben CO2 opgenomen. Dit geldt ook voor mest, slib en alle andere natuurlijke grondstoffen van groen gas. De hoeveelheid CO2 die vrijkomt als je groen gas gebruikt, is daardoor gelijk aan de hoeveelheid CO2 die is opgenomen.

Bij de productie van groen gas komt inderdaad CO2 vrij. Als je alles bij elkaar optelt, stoot je met PuurGroen Gas gemiddeld 60% minder CO2 uit dan met gewoon aardgas. We werken hard aan meer duurzame energie, zodat we groen gas ook duurzaam kunnen produceren.

 

Als je afval en mest gewoon laat liggen, komt er óók CO2 vrij in de lucht. Dat is een natuurlijk proces. Nu doen we nog iets nuttigs met het afval: we maken er groen gas van waarmee je je huis verwarmt.

Lees meer over groen gas