Hoe vergelijk je verschillende soorten gas? Het ene duurzame gas is namelijk het andere niet. Veel leveranciers noemen hun gas 'duurzaam' of '100% groen'. Maar als je even iets verder kijkt, valt dat vaak behoorlijk tegen. Vergelijk je soorten gas, let dan op de volgende drie punten:

Duurzaam gas vergelijken doe je zo
Gas vergelijken is niet eenvoudig. Helemaal niet als je duurzaam gas vergelijkt. Groen gas. Biogas. CO2-neutraal gas. CO2-gecompenseerd gas. Waar moet je op letten? Deze tips maken de keuze tussen alle soorten gas een stuk makkelijker
1. Gas vergelijken op samenstelling
Veel leveranciers hebben het over 100% groen gas terwijl er CO2-gecompenseerd gas doorheen zit. Dit is natuurlijk verwarrend. CO2-gecompenseerd gas is gewoon aardgas. Er worden alleen ergens in de wereld bomen geplant om de CO2-uitstoot van dit aardgas te compenseren.
Als wij zeggen groen gas, bedoelen we ook écht groen gas
Als wij het hebben over groen gas, bedoelen we gas dat is gemaakt van 100% biogas. Dit groene gas noemen wij PuurGroen Gas. We hebben ook MixGroen Gas. De naam zegt het al: een mix van verschillende soorten gas. MixGroen Gas bestaat uit 10% groen gas, aangevuld met aardgas. We winden daar dus geen doekjes om: we zijn graag open en eerlijk over duurzaamheid.

Ons groene gas is groener dan groen
Als we 't hebben over groen gas, bedoelen we écht groen gas. Gemaakt van biogrondstoffen die voldoen aan strenge duurzaamheidseisen
2. Gas vergelijken op kwaliteit
Het is belangrijk om te beseffen dat we groen gas moeten maken. Dit gaat via 'vergisting', een proces waarbij bacteriën natuurlijk afval omzetten tot biogas. Denk bijvoorbeeld aan mest, slib, gft-afval of maaisel van bermgras.
Onze grondstoffen voldoen aan strenge duurzaamheidseisen
Het natuurlijk afval dat we gebruiken voor ons groene gas voldoet aan strenge eisen. Ons groene gas heeft het zogenaamde NTA 8080 duurzaamheidscertificaat. Andere aanbieders verkopen vaak groen gas zonder deze duurzame garanties.
3. Gas vergelijken op prijs
Gewoon aardgas en CO2-gecompenseerd gas zijn een stuk goedkoper dan groen gas gemaakt van biogas. Bovendien hebben niet alle soorten groen gas het duurzaamheidscertificaat NTA 8080. Daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan.
Over duurzaam gas en certificaten
Met PuurGroen Gas of MixGroen Gas vervang je een bepaalde hoeveelheid aardgas in ons gasnet door groen gas. Daarvoor heeft groen gas nóg een certificaat: het Vertogas certificaat van de Nederlandse overheid. Dit is een garantie dat de kubieke meters gas die jij gebruikt ook werkelijk als groen gas het gasnet ingaan.
Vertogas certificaten zeggen dus niet zoveel over de duurzaamheid van grondstoffen die zijn gebruikt voor het groene gas. Daarvoor is een aanvullend certificaat nodig.

"Hoe mijn Rika22 jouw huis verwarmt"
Boer Evert is al zijn hele leven melkveehouder. Tegenwoordig doet Evert meer: hij zit ook in de energie. Alle mest van zijn koeien gaat de vergister in en wordt omgezet in puur groen gas. Het goede nieuws is: daarmee kun je je huis duurzaam verwarmen.