Vrouw vult wasmachine | Vattenfall energie

10 droge feiten over wasdrogers

Uit zo’n enorm aanbod van witgoedapparaten lijkt het vast lastig om jouw wasdroger te kiezen. Maar eigenlijk is het dat niet. En energiezuinig gebruik is ook niet zo moeilijk. Lees even mee.

1. Kies een warmtepompdroger

In principe zijn er 4 soorten wasdrogers:

  • Luchtafvoerdrogers; met zo’n flinke slang die je ergens naar buiten hangt.
  • Condensdrogers; aangesloten op een waterafvoer, óf met een wateropvangreservoir dat je zelf moet legen.
  • Was-droogcombinaties; 2 technieken in 1.
  • Warmtepompdrogers; condensdrogers met een energiezuinige techniek.

Luchtafvoerdrogers en condensdrogers zijn géén optimale keuze, claimen Consumentenbond en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal: een gemiddelde condensdroger van 5 jaar oud verbruikt per jaar 40 euro meer dan een nieuwe warmtepompdroger met label A++. Vooral luchtafvoerdrogers scoren slecht in de testresultaten van de Consumentenbond. Fabrikant Siemens laat weten dat dit type droger ook al bijna niet meer wordt verkocht.

Was-droogcombinaties winnen wél aan populariteit. En inderdaad, wassen met zo’n combi-apparaat is in principe even duur als met een reguliere wasmachine, vertelt Marsha Vis van Electrolux. En met nieuwe technologieën, zoals de warmtepomp, verbetert ook de droogfunctie. Toch verbruikt een was-droogcombinatie nog altijd meer water en stroom dan een afzonderlijk droogapparaat.

Warmtepompdrogers verbruiken maar liefst 60% minder energie dan luchtafvoer- en condensdrogers, vertelt Ad Verheijen van Miele. ‘Deze drogers maken gebruik van een andere techniek. De lucht wordt niet verwarmd door een verwarmingselement dat veel stroom verbruikt, maar door een gas samen te persen in een compressor.’

2. Laat je niet verrassen door een warmtepompdroger

Warmtepompdrogers zijn je beste keuze, maar kennen ook enkele nadelen. Ten eerste zijn ze duurder in aanschaf. Deins daar niet direct van terug. In veel gevallen verdient de investering zich terug via de lagere energierekening, zo staat voorgerekend op de website van Milieu Centraal.

Ten tweede hebben ze een langere droogduur, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt. Maar ook dat kent een positieve keerzijde, laat Electrolux weten: ‘Door de lagere temperatuur wordt het risico op slijtage en krimp een stuk minder.’ Een nadeel is wel dat warmtepompdrogers relatief ingewikkelde apparaten zijn, bijvoorbeeld ten opzichte van luchtafvoerdrogers. Ze bevatten dus meer onderdelen die kapot kunnen gaan. Én niet alle warmtepompdrogers zijn stil in gebruik.

3. Kies een formaat dat groot genoeg is

Tot kort geleden gold altijd de tip dat je een ‘passend formaat’ moest kiezen bij je wasdroger. En daarbij kreeg je het advies om de droger zo vol mogelijk te stouwen. Maar dat is achterhaald. Vrijwel alle drogers zijn sensor-gestuurd. Marsha Vis (Electrolux): ‘De sensoren voelen de vochtigheid van de kleding en zullen de machine automatisch stoppen wanneer de gewenste droogtegraad is bereikt. Met een minder volle trommel zal de machine ook eerder stoppen.’

4. Vergeet de buitenlucht niet

Wasgoed dat je buiten uithangt, ruikt frisser dan wasgoed uit de droger. Bovendien vermijdt je kosten. Zonlicht maakt de was schoner. De uv-straling doodt bacteriën die zich in onze was kunnen ophopen. En de wind houdt kreuken uit je was, zodat je minder strijkwerk hebt. Drogen in de volle zon heeft nog een voordeel: wit wasgoed wordt nog witter. Het uv-licht werkt als een natuurlijk bleekmiddel, dat kleurstof in vlekken afbreekt. Maar overdrijf het niet. Uiteindelijk zorgt uv-licht namelijk ook voor zwakkere vezels in de stof. De was mag dus naar binnen zodra hij droog is.

Maar let op: witte kleren van wol en zijde kunnen gelig worden van zonlicht en bonte was kan erdoor verbleken. Droog gekleurde kleding dus liever binnenstebuiten. Handdoeken aan de lijn worden vaak zo stijf als een plank. Doe die eerst 10 minuten in de droger en hang handdoeken daarna pas buiten op.

Vrouw kijkt in wastrommel | Vattenfall energie

5. Minder kreuken, krimpen en slijten kan

Warmtepompdrogers weten kreuken, krimpen en slijten beter te voorkomen dan modellen die met hogere temperaturen werken. Soms hebben wasdrogers ook extra antikreukfuncties. Die laten wasgoed doordraaien na een droogcyclus, draaien het wasgoed 2 kanten op óf zorgen zelfs voor een optimale luchtstroom.

6. Centrifugeer je wasgoed goed

Dit kost minder energie. Dus centrifugeer eerst op een zo hoog mogelijk toerental, voordat het in de droger gaat. Dan hoeft je droger minder hard te werken.

7. Onderhoud kan eenvoudiger

In een warmtepompdroger zit een condensor, die je om energieverbruik te beperken, schoon moet houden. Maar veel nieuwere wasdrogers hebben een toepassing die dit automatisch voor jou doet. Ook hoor je het pluizenfilter na elke droogbeurt schoon te maken. Zo werkt de droger beter, voorkom je brandgevaar en onnodige reparaties. Maar ook dit wordt eenvoudiger. Binnenkort komt Siemens met een nieuw systeem dat 20 droogbeurten lang pluizen voor jou verzamelt.

8. Vervang je oude wasdroger

Een warmtepompdroger is een betere keuze voor het milieu. Maar in sommige gevallen is het ook financieel aantrekkelijk om je wasdroger vroegtijdig te vervangen. Of dit echt voordelig is, hangt af van de prijs van de nieuwe droger, het moment en het verwachte gebruik.

9. Sorteer je wasgoed

Als dunne, dikke en meerlaagse stoffen tegelijkertijd worden gedroogd, zullen ze in verschillende mate drogen. Om alles even droog te krijgen, kun je doorgaans beter materialen van hetzelfde type stof en structuur combineren.

10. Let op leuke innovaties

Was drogen kan steeds comfortabeler en zuiniger. Er komen steeds meer ultrazuinige drogers met energielabel A+++ label op de markt. En ook drogers die je op het Wifi-netwerk kunt aansluiten. Nog in april 2018 komt Siemens met een nieuw filterreinigingssysteem dat pluizen opvangt in een speciale lade. Die lade hoeft pas te worden geleegd na 20 droogbeurten. En Elektrolux kwam onlangs met een systeem om synthetisch materiaal en katoen tegelijk te drogen.

Deel deze pagina