Man ruimt wasmachine uit | Vattenfall energie

Was/droogcombi of toch losse apparaten?

Was/droogcombinaties lijken heel handig, maar ze staan bekend als relatief energie-onzuinig. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal adviseert dan ook om een afzonderlijke wasmachine en droger aan te schaffen in plaats van een was/droogcombi. Is er werkelijk geen duurzaam antwoord voor mensen die met 1 machine willen wassen én drogen?

was/droogcombinatie met een energiezuinige warmtepomp

Laten we gelijk met het goede nieuws beginnen: er is tegenwoordig een was/droogcombinatie met een energiezuinige warmtepomp. Fabrikant AEG wist dit als eerste te realiseren. Eerdere pogingen mislukten; de warmtepomptechniek was nog te duur of de machine werd te groot. Met een op maat gemaakte warmtepomp lukte het uiteindelijk wel. Hoeveel energiezuiniger is deze warmtepomp-variant?

Schoon én droog

Het is handig om eerst kort de kenmerken van gangbare was/droogcombinaties te benoemen. Zo’n ‘klassieke’ was/droogcombi is in principe een wasmachine waarin een condensdroger is geïntegreerd. Het grote voordeel is natuurlijk dat je de was niet hoeft over te laden; de vuile was wordt schoon én droog. Bovendien neemt 1 apparaat natuurlijk minder ruimte in dan 2. Dankzij die voordelen neemt de vraag naar was/droogcombinaties daarom ook voorzichtig toe.

Maar het hogere energieverbruik is een issue. Het onzuinige verwarmingselement maakt het droogproces relatief duur. Bovendien hebben was/droogcombinaties minder laadcapaciteit dan afzonderlijke drogers. En een minder grote trommel kan moeilijker vocht kwijt, zodat de droogfunctie harder moet werken.

Ook het waterverbruik ligt bij combi-apparaten doorgaans hoger dan bij afzonderlijke wasdrogers. Jeroen van der Laan van AEG: ‘Het vocht uit wasgoed moet condenseren aan de trommelwand met koelwater. Pas dan kun je het afvoeren. Dat zorgt voor een hoger waterverbruik.’

Warmtepomp-variant

De warmtepomp-variant van AEG is zo’n € 300 duurder in aanschaf dan andere combi-apparaten met energielabel A. Maar ook zo’n 40 procent energie-efficiënter, beaamt technisch adviseur Max Nuyens van Vattenfall: ‘De warmtepomp maakt het zuiniger.’ Een snelle rekensom leert dat een consument per jaar ruim € 100 aan energie- en waterbesparing mag verwachten. En dat compenseert de hogere aanschafwaarde binnen 3 jaar.

Maar hoe presteert de was/droogcombinatie met warmtepomp ten opzichte van afzonderlijke wasmachines en drogers? Wie dat exact wil uitzoeken, stuit op een probleem. Voor deze was/droog-combi’s hanteert de EU het oude energielabel (van G t/m A). En omdat dat oude energielabel heel andere uitgangswaarden heeft dan het nieuwe label, zet een vergelijking op jaarbasis consumenten op het verkeerde been.

Zo kan de warmtepomp-variant bijvoorbeeld een katoenwas van 10 kilogram op 60 graden minstens zo energie-efficiënt wassen als een losstaande wasmachine met het nieuwe label A+++. Maar voor een goede vergelijking is het zinvol om ook te kijken naar allerlei andere wasprogramma’s en beladingen. Hoe presteert het AEG-apparaat bij diezelfde katoenwas op 40 graden of bij een fijne was op 30 graden? Wie dit wil uitzoeken zal flink moeten doorrekenen en kan nu nog niet terugvallen op een vergelijking van energielabels.

Daarnaast vraagt ook de droogfunctie nog om een beoordeling. Volgens de fabrikant is de AEG-warmtepompcombi zuiniger dan een gemiddelde condensdroger, maar niet veel zuiniger dan een afzonderlijke warmtepompdroger. Uitgaande van de specificaties lijkt die claim aannemelijk, maar vooralsnog is het wachten op een rekenmethode die in 1 oogopslag laat zien, hoe het verbruik van de verschillende apparaten zich exact tot elkaar verhoudt.

Conclusie

Een energiezuinige wasmachine en afzonderlijke warmtepompdroger is de meest energie-efficiënte aanschaf. Neig je toch naar de voordelen van een was/droogcombinatie? Zoek er dan één met geïntegreerde warmtepomp.

Interesse in deze bijzondere was/droogcombinatie met warmtepomp van AEG?

Deel deze pagina