Een was-droogcombinatie of losse apparaten: de voor- en nadelen op een rij

Was-droogcombinaties lijken heel handig, maar ze staan bekend als relatief onzuinig. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal adviseert daarom een afzonderlijke wasmachine en droger te kopen. 

Een was-droogcombinatie met warmtepomp is wél zuinig

Er is tegenwoordig een was-droogcombinatie met een energiezuinige warmtepomp. Fabrikant AEG heeft als eerste zo'n apparaat ontwikkeld. Eerdere pogingen mislukten; de warmtepomptechniek was nog te duur of de machine werd te groot. Met een op maat gemaakte warmtepomp lukte het uiteindelijk wel.

De voor- en nadelen van een klassieke was-droogcombinatie

Een klassieke was-droogcombi is in principe een wasmachine waarin een condensdroger is gebouwd. Het grote voordeel is dat je de was niet hoeft over te laden; de vuile was wordt schoon én droog. Bovendien neemt één apparaat minder ruimte in dan twee. Dankzij die voordelen neemt de vraag naar was-droogcombinaties toe.

Het nadeel is dat was-droogcombinaties veel stroom en water gebruiken. Het onzuinige verwarmingselement maakt het droogproces relatief duur. Bovendien hebben was-droogcombinaties minder laadcapaciteit dan losse drogers. En een minder grote trommel kan moeilijker vocht kwijt, waardoor de droogfunctie harder moet werken.

Ook het waterverbruik ligt bij was-droogcombinaties meestal hoger. Jeroen van der Laan van AEG: ''Het vocht uit wasgoed moet condenseren aan de trommelwand met koelwater. Pas dan kun je het afvoeren. Dat zorgt voor een hoger watergebruik.''

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

Het voordeel van de was-droogcombinatie met warmtepomp

De warmtepompvariant van AEG is ongeveer € 300 duurder dan andere combi-apparaten met energielabel A. Maar ook ongeveer 40% energiezuiniger. De warmtepomp maakt het zuiniger. Je bespaart ongeveer € 100 per jaar, dus je verdient 'm binnen drie jaar terug.

Voor deze was-droogcombinatie hanteert de EU het oude energielabel, van G t/m A. En omdat dat oude energielabel heel andere uitgangswaarden heeft dan het nieuwe label, zet een vergelijking op jaarbasis consumenten op het verkeerde been. Zo wast de warmtepomp-variant een katoenwas van 10 kilo op 60 graden minstens zo energie-efficiënt als een losstaande wasmachine met het nieuwe label A+++.

Maar voor een goede vergelijking is het zinvol om ook te kijken naar allerlei andere wasprogramma’s en beladingen. Als je dat precies wilt uitzoeken en vergelijken, heb je aan het vergelijken van energielabels niet genoeg. 

Dan de droger. Die is volgens de fabrikant zuiniger dan een gemiddelde condensdroger, maar niet veel zuiniger dan een afzonderlijke warmtepompdroger. Als je kijkt naar de specificaties kan dat kloppen, maar een rekensom die alles in één keer duidelijk maakt is er niet.

De zuinigste optie: een zuinige wasmachine en een warmtepompdroger

Als je zo min mogelijk energie wilt gebruiken, kies dan voor een zuinige wasmachine en een losse warmtepompdroger. En als je de voordelen van de was-droogcombinatie belangrijker vindt, dan maak je een goede keuze met de droger met ingebouwde warmtepomp.

Deel deze pagina

Lees verder over energie besparen