Je thuiswerkplek plaatselijk verwarmen

Thuiswerken zal ook na de coronapandemie blijven bestaan. Het gevolg is vaak wel meer energieverbruik. Lokale verwarming kan helpen die kosten in de hand te houden. Dat levert in elk geval comfortverhoging op, mogelijk lagere stookkosten en ze zijn vaak makkelijk toepasbaar. We zetten wat handige tips voor je op een rijtje.

Maak je werkplek thuis comfortabel

Om het lekker warm te hebben, moet de thermostaat in de woonkamer op een behaaglijke stand. En dat is niet altijd nodig. Want waarom zou je het hele huis verwarmen terwijl je overdag misschien maar van één ruimte gebruik maakt? Dan kun je soms beter alleen die ene ruimte verwarmen. 

Werk je in de huiskamer? Dan is er ook wel een en ander mogelijk. Hieronder staan wat tips om lokaal je werkplek wat behaaglijker te maken. Want van stilzitten krijg je het snel koud. En wie weet kan de thermostaat dan ook een graadje omlaag terwijl je werkt. Je kunt dat eens een weekje proberen.

 

Warmtemat op je bureau

Een warmtemat leg je als bureauonderlegger onder je laptop. Hij geeft een lekker temperatuurtje af, dus koude handen zijn verleden tijd. De mat is voorzien van een stekkerdraad met een aan/uit knop. Gemiddeld verbruik is ± 0,3 kWh voor 8 uur. Natuurlijk kan je verwarming hierdoor niet uit, maar misschien wél een graadje lager.

Warmtekussen in je stoel

Een kussen in je rug of om op te zitten, die verwarmt via een powerbank. Gemiddeld verbruik is ± 0,04 kWh voor 8 uur. Ook hiervoor geldt dat je hierdoor iets kunt spelen met je thermostaat. En we hebben ze bij Exclusief.

Warmtemat onder je voeten

Een warmtemat op de vloer maakt je voeten en benen heerlijk warm. Het zorgt ervoor dat ook je hele lijf warmer wordt. Een soort lokale vloerverwarming. De mat wordt geleverd met een voetschakelaar en temperatuurbegrenzing. Een gemiddelde mat verbruikt ± 0,6 kWh voor 8 uur. Om het verbruik hoef je het dus niet te laten.

3x maatregelen met meer impact

Met de volgende maatregelen verwarm je één aparte kamer helemaal. Dan kan de huiskamerthermostaat echt omlaag. De aanschafkosten en het energieverbruik zijn wel hoger dan bij een warmtemat of een warmtekussen. Maar deze maatregelen zetten dan ook meer zoden aan de dijk. Ze verbruiken minder dan het opwarmen van het hele huis of lokaal verwarmen met een elektrisch kacheltje.

  1. Door al je radiatoren van een slimme radiatorknop te voorzien kun je bijvoorbeeld alleen je studeerkamer verwarmen en laat je de overige radiatoren in je huis uit. Deze knoppen werken alleen in combinatie met een slimme thermostaat. Je stuurt ze aan via een app. Ze zijn er onder andere van het merk Tado en Honeywell. Let op: heb je niet zo'n slimme thermostaat, draai dan nooit je radiatoren dicht in de ruimte waar je thermostaat hangt.
  2. Het plaatsen van een split-unit airco is een zeer efficiënte manier van verwarmen. Deze kan in plaats van koelen ook een kamer verwarmen volgens het relatief zuinige warmtepomp-principe. Als deze eenmaal hangt is het de goedkoopste manier van lokaal verwarmen.
  3. Bij een goed geïsoleerde ruimte is verwarming via infraroodpanelen een goed alternatief. De warmte wordt direct afgegeven aan jou in de ruimte. Een infrarood paneel is makkelijk aan de muur of het plafond te installeren.  

 

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op jouw persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Meer over slim verwarmen