Nieuwe wasmachine? Kies slim!

Wij begrijpen dat een wasmachine uitzoeken een uitdaging kan zijn. Zeker met bijzondere energielabels als ‘A+++-50%’, eco-functies en technieken als Anti Vibration en ProSilent. Geen nood, wij helpen je graag bij het vinden van de juiste oplossingen.

Nieuwste modellen zijn stuk zuiniger

Ben je toe aan een nieuwe wasmachine? Dan hebben we goed nieuws: de nieuwste modellen zijn een stuk zuiniger dan je oude apparaat.

Hoe kies je een zuinige machine?

Energielabel A was bij je oude wasmachine misschien wel de zuinigste keus. Tegenwoordig zijn er nieuwe energielabels en zijn bijna alle machines A+++. Daarbinnen hebben fabrikanten nóg een verdeling gemaakt: van 10 tot 65%. De zuinigste wasmachines zijn A+++-65%. Verder is het verstandig om te kijken naar het watergebruik per jaar. Dat vind je ook op het energielabel, en wel bij ’L/annum’. Gemiddeld gebruikt een moderne wasmachine ongeveer 11.660 liter water per jaar.

Wat is het nut van de eco-knop?

Het verwarmen van het waswater kost het meeste energie. Met het eco-programma wast je wasmachine op een lagere temperatuur. Bang dat je was minder schoon wordt? Dat is niet nodig. Om de lagere temperatuur te compenseren, duurt het programma langer. Zo wordt de was toch goed schoon.

Maar let op: gebruik de eco-knop ook écht. Kies je bijvoorbeeld bij een zuinige (A+++) wasmachine voor het gewone programma? Dan verbruik je in de praktijk al gauw zo’n 40% méér energie dan op het label staat. Dat onderzocht Milieu Centraal.

Hoe stiller hoe beter?

Verschillende fabrikanten ontwikkelen steeds stillere machines met behulp van nieuwe technieken met namen als Anti Vibration, SilentMotion en ProSilent. Over het wasresultaat en energieverbruik zeggen deze termen niets. Ook hier is het energielabel de leidraad. Bij elke machine vind je hierop het geluidsniveau in decibel (dB) tijdens het wassen en tijdens het centrifugeren.

Een muisstille machine heeft als voordeel dat je ongestoord ’s nachts kunt wassen. Stel de starttijd van de wasmachine zo in dat deze ’s nachts draait en het (langere) wasprogramma klaar is als je opstaat. Zo profiteert je van het lage energietarief en kun je de was meteen te drogen hangen voordat je (werk)dag begint.

Slim wassen

Met alleen een zuinig apparaat aanschaffen, ben je er nog niet. Energie bespaar je vooral door je wasmachine slim te gebruiken:

  • Was alleen volle trommels. Je spaart makkelijk een aantal wasbeurten per week uit als de machine goed vol zit.

  • Zet de wasmachine niet te heet. Op 60 graden wassen kost 2x zoveel energie als wassen op 40 graden. De meeste wasmiddelen werken ook prima op 30 graden.

  • Hang je wasgoed buiten aan de lijn of op een rek te drogen. Dat scheelt de energiekosten van een wasdroger. Bijkomend voordeel: centrifugeren op een hoog toerental is dan niet nodig.

  • Stop je de was wel in de droger? Kies dan eerst een hoog toerental op je wasmachine. Dan verbruikt je wasmachine wat meer stroom, maar je droger hoeft daarna juist minder hard te werken. En dat scheelt energiekosten.

Deel deze pagina

Meer handige tips