Nieuwe wasmachine? Kies slim!

Ben je toe aan een nieuwe wasmachine? Dan hebben we goed nieuws: de nieuwste modellen zijn een stuk zuiniger dan je oude apparaat. Door de aanpassing van de energielabels hebben de wasmachines geen 'A-met veel plussen-label' meer. En naast een zuinige machine is de manier waarop je wast natuurlijk ook van invloed op je energieverbruik.

Hoe kies je een zuinige machine?

Vanaf maart 2021 hebben wasmachines een vernieuwd energielabel, te herkennen aan energie-efficiëntieklassen van G tot A en een QR-code in de bovenhoek. Het energielabel kan je helpen bij het kiezen van een zuinige wasmachine. Het energielabel ziet er anders uit ten opzichte van het 'oude' energielabel. Ook de waarden die je ziet zijn veranderd. Er zitten er andere rekenmethodes achter de waarden op het label. Je kunt een oud en een nieuw label dan ook niet 1-op-1 met elkaar vergelijken.

Nieuwe energielabel

Let op: de energieklasse op de nieuwe labels is een stuk lager dan op het 'oude' label. Wasmachines met A+++ hebben nu slechts een C of B. De wasmachines zijn niet minder zuinig geworden. Alleen de schaal en de test zijn aangepast. 

Dit staat allemaal op het energielabel:

 • Energie-efficiëntieklasse. Van G (minst zuinig) tot A (zuinigst), gebaseerd op het energieverbruik van het eco 40-60°
 • Op basis van 100 wasbeurten, berekend in kWh van het wasprogramma eco 40-60°
 • Maximale aantal kg wasgoed. Waarmee de trommel gevuld kan worden voor het wasprogramma eco 40-60°. Dit is gelijk aan de maximale capaciteit / vulgewicht van de wastrommel.
 • Duur van het wasprogramma eco 40-60° in uren: min bij een volgeladen trommel.
 • Aantal liters per wasbeurt met het eco 40-60° programma.
 • Centrifuge-efficiëntieklasse. Van G (minst droog) tot A (droogst) gebaseerd op het eco 40-60° programma.
 • In decibel (dB) tijdens het centrifugeren.
 • QR-code. Deze linkt naar de productdatabase met allerlei specifieke details over het model wasmachine.

Energielabel algemeen maart 2021.jpg

Wat is het nut van de eco-knop?

Het verwarmen van het waswater kost het meeste energie. Met het eco-programma wast je wasmachine op een lagere temperatuur. Bang dat je was minder schoon wordt? Dat is niet nodig. Om de lagere temperatuur te compenseren, duurt het programma langer. Zo wordt de was toch goed schoon.

Hoe stiller hoe beter?

Verschillende fabrikanten ontwikkelen steeds stillere machines met behulp van nieuwe technieken met namen als Anti Vibration, SilentMotion en ProSilent. Over het wasresultaat en energieverbruik zeggen deze termen niets. Ook hier is het energielabel de leidraad. Bij elke machine vind je hierop het geluidsniveau in decibel (dB) tijdens het wassen en tijdens het centrifugeren.

Een muisstille machine heeft als voordeel dat je ongestoord ’s nachts kunt wassen. Stel de starttijd van de wasmachine zo in dat deze ’s nachts draait en het (langere) wasprogramma klaar is als je opstaat. Zo kun je de was meteen te drogen hangen voordat je (werk)dag begint. En sommige mensen profiteren dan ook nog van het lage nachttarief.

Tips om slim te wassen

Met alleen een zuinig apparaat aanschaffen, ben je er nog niet. Energie bespaar je vooral door je wasmachine slim te gebruiken:

 • Was alleen volle trommels. Je spaart makkelijk een aantal wasbeurten per week uit als de machine goed vol zit.

 • Zet de wasmachine niet te heet. Op 60 graden wassen kost 2x zoveel energie als wassen op 40 graden. De meeste wasmiddelen werken ook prima op 30 graden.

 • Hang je wasgoed buiten aan de lijn of op een rek te drogen. Dat scheelt de energiekosten van een wasdroger. Bijkomend voordeel: centrifugeren op een hoog toerental is dan niet nodig.

 • Stop je de was wel in de droger? Kies dan eerst een hoog toerental op je wasmachine. Dan verbruikt je wasmachine wat meer stroom, maar je droger hoeft daarna juist minder hard te werken. En dat scheelt energiekosten.

Deel deze pagina

Meer handige tips