1. ZZP
  2. Advies
  3. Energiezuinig thuiswerken

5 tips om je huis en werkplek winterklaar te maken

Het stookseizoen is aangebroken. Door energiebesparende maatregelen te nemen, zorg je dat je huis en werkplek winterklaar zijn. Met de hoge gasprijs scheelt dat in de energiekosten. 

5 tips om energie te besparen

Tip 1. Isoleren is de eerste stap. En ja, dat kan ook makkelijk en betaalbaar.

Deze tip heb je al vaker gehoord. Dat is niet gek want de investering is relatief laag en de opbrengst hoog. Toch kan het zijn dat HR-glas en dak- of spouwmuurisolatie voor jou geen uitkomst bieden. Bijvoorbeeld omdat je in een oude koop- of huurwoning zit. Maar ook dan zijn er makkelijke en  betaalbare manieren om te isoleren. Zorg bijvoorbeeld voor radiatorfolie achter je verwarming. Dit levert per m2 zo'n 10 m3 gasbesparing op (bron: Milieu Centraal). Oftewel een besparing van gemiddeld zo'n 20 euro op je energierekening per m2.

Ook met het isoleren van leidingen in koude ruimtes zet je stappen. Die verliezen veel warmte waardoor je extra moet stoken. Zonde geld dus. In de gemiddelde woning valt er zo’n 15 meter aan leidingen te isoleren. Goed voor een besparing van 3 m3 gas op jaarbasis (bron: Milieu Centraal). Leidingisolatie kost een paar euro per meter en is net als radiatorfolie verkrijgbaar in elke bouwmarkt. Benieuwd geworden naar meer goedkope isolatietips, je vindt ze hier.

Tip 2. Stel je cv-ketel in op een lagere temperatuur en onderhoud ‘m regelmatig.

Veel cv-ketels stoken eigenlijk op een te hoge temperatuur. Oude ketels soms tot wel 90 graden terwijl in een redelijk geïsoleerd huis 50 tot 60 graden vaak voldoende is. Het zal geen verrassing zijn dat stoken op een lagere temperatuur scheelt in de gaskosten. Bij de meeste, ook oudere, ketels kun je de temperatuur zelf instellen. Heb je een moderne cv-ketel? Dan regelt die dit meestal vanzelf op basis van de warmtebehoefte. Die is afhankelijk van de temperatuur waarop je je thermostaat hebt ingesteld, de buitentemperatuur en de isolatie van je woning. Het werkt dus allemaal samen.

Het is trouwens altijd een goed idee je cv-installatie regelmatig te onderhouden. Houd bijvoorbeeld de radiatorroosters stofvrij en zorg voor voldoende waterdruk. Voor andere zaken heb je een erkend installateur nodig. We adviseren een contract waarbij die een keer per jaar of twee jaar langskomt voor onderhoud. Dat is veiliger, gezonder, comfortabeler en natuurlijk energiezuiniger.

Tip 3. Hoor je tik, tik tik? Ontlucht je verwarming.

Tik, tik, tik… tikkende verwarming, voor velen is het een bekend geluid. Grote kans dat er lucht in je cv-installatie zit. Niet alleen hinderlijk, maar ook energieverspillend. En gelukkig makkelijk op te lossen. Met deze doe-het-zelfvideo is het zo gedaan.

#Energiehack: Hoe vul ik mijn CV-ketel bij?

De Cv-ketel bijvullen? Zo doe je dat. Wordt het niet meer lekker warm in huis of blijft het water van de douche koud, dan moet je waarschijnlijk de cv-ketel bijvullen. Als de waterdruk te laag is, werkt je cv-ketel namelijk niet meer goed. Omdat het water in je cv-ketel verdampt, is bijvullen met water regelmatig nodig.

Tip 4. Besteed slim verwarmen uit aan je thermostaat

De naam zegt het eigenlijk al: een slimme thermostaat verwarmt je woning slim. Hij leert van je werk- en leefritme en kan daar de temperaturen automatisch op aanpassen. Vooral als je nog niet heel energiebewust bezig bent, zorgt dit voor een besparing op je energiekosten. De aanschafkosten heb je dan binnen no time terugverdiend.

Handig is ook dat hij op afstand bedienbaar is. Ben je vergeten de verwarming lager te zetten en ben je net een weekendje weg, dan doe je dat eenvoudig alsnog. Andersom kan je alvast de verwarming aanzetten voordat je thuis bent zodat je aankomt in een comfortabel warm huis. Combineer je een slimme of normale klokthermostaat, die je zelf instelt, met thermostaatkranen in ander ruimtes, zoals je thuiskantoor of praktijk aan huis, dan bespaar je nog meer. Met thermostaatkranen zorg je namelijk dat de ruimtes gelijkmatig verwarmd worden. Je kunt per ruimte de temperatuur instellen. Dat zorgt allemaal voor meer comfort en minder gasverbruik.
Bij onze partner Tink krijg je korting op de slimme thermostaat van Google. Weet je nog niet precies of dat de juiste thermostaat voor jou is? Milieu Centraal heeft een handige keuzehulp.

Tip 5. Graadje minder? Kies de ideale temperatuur.

Niemand wil in een koud huis of kantoor zitten, maar een graadje minder merk je vaak niet. En toch bespaart die ene graad je al snel op je energie kosten.  Met de hoge gasprijzen neemt je besparing alleen maar toe. Ook door de temperatuur s’ nachts lager in te stellen, kun je besparen. Maar het ligt dan weer aan het type verwarming dat je hebt, wat de ideale temperatuur is. We leggen het hier per verwarmingstype uit. Is er niemand thuis, dan is 15 graden prima. Bij vloerverwarming is dat 17 tot 18 graden. Met een slimme thermostaat of klokthermostaat heb je er bijna geen omkijken naar, terwijl je er best wat mee kunt besparen. Kleine investering, veel winst dus.  

Direct Besparen Check

We hebben meer tips waarmee je bespaart zonder grote verbouwingen te doen: die krijg je met onze Direct Besparen Check. Stel je plan samen met onze kleine maatregelen, die soms zelfs gratis zijn.

Doe de check

Altijd iets extra's. Korting op isolatie en cv-onderhoud bij onze partners