Dit speelt er rond zonnepanelen
Sinds vorig jaar betaal je vaste terugleverkosten. En vanaf 2027 stopt het salderen. Bekijk wat dit precies voor jou betekent, en wat je kan doen om slim om te gaan met deze veranderingen.
Het terugleveren van stroom aan het net brengt kosten met zich mee. Daarom brengen we sinds 1 juli 2024 vaste terugleverkosten in rekening aan klanten met zonnepanelen.
Bij elke klant die bij de jaarafrekening meer dan 500 kWh heeft teruggeleverd, brengen we vaste terugleverkosten in rekening. Hierdoor is er een nieuwe verdeling van de stroomkosten. Dit blijft zo tot 1 januari 2027.
Op 1 januari 2027 stopt de salderingsregeling. Dan kun je de stroom die je teruglevert niet meer salderen. Vanaf die datum brengen we de terugleverkosten en terugleververgoeding anders in rekening.
Sinds vorig jaar betaal je vaste terugleverkosten. En vanaf 2027 stopt het salderen. Bekijk wat dit precies voor jou betekent, en wat je kan doen om slim om te gaan met deze veranderingen.
Vaste terugleverkosten zijn een nieuw onderdeel op je jaarafrekening. Je betaalt deze kosten als je stroom teruglevert. Heb je geen zonnepanelen, dan betaal je geen vaste terugleverkosten. Heb je een vast contract afgesloten voor 23 mei 2024? Dan je betaal je zolang dit contract loopt ook geen vaste terugleverkosten.
Neem het totaal aantal kWh stroom dat je over de afrekenperiode hebt teruggeleverd. Je ziet dit op je jaarafrekening.
Deze teruglevering bepaalt in welke schaal je komt.
Bij elke schaal hoort een vast bedrag dat je betaalt aan vaste terugleverkosten.
Hoe minder je teruglevert, hoe minder vaste terugleverkosten je betaalt.
In je termijnbedragadvies houden we rekening met de vaste terugleverkosten die je naar verwachting gaat betalen.
We berekenen de vaste terugleverkosten op je jaar- of eindafrekening. Dit doen we aan de hand van schalen. De hoeveelheid stroom die je teruglevert bepaalt in welke schaal je valt. Hoe minder je teruglevert, hoe lager de schaal. En hoe lager de schaal, hoe lager je kosten. Lever je minder terug dan 500 kWh, dan betaal je geen vaste terugleverkosten.
In Mijn Vattenfall vind je bij de prijsopbouw van je contract een inschatting van je vaste terugleverkosten. Ook staat daar een verwijzing naar de tabel met alle schalen. Deze tabel vind je ook bij je contractbevestiging in je correspondentie.
Kijk in je persoonlijke aanbod bij de berekening van je nieuwe contract. Daar vind je een inschatting van je vaste terugleverkosten. Bij de toelichting van de prijsopbouw vind je ook de andere schalen.
Bij de berekening van je contract staat een inschatting van je vaste terugleverkosten. Ook vind je de andere schalen bij de toelichting van de prijsopbouw.
Wil je meer van je eigen opwek gebruiken in huis, maar weet je niet precies hoe? Denk dan eens na over een zonnestroomboiler. Met deze boiler verwarm je je tapwater met je zonnepanelen. Zo lever je deze stroom dus niet terug aan het net. Wil je precies weten hoe dit werkt?
Door zonnepanelen maken wij extra kosten. Die brengen we vanaf 1 juli 2024 in rekening bij klanten die terugleveren. We hoeven ze dus niet meer door te berekenen in de stroomprijs van al onze klanten. We maken extra kosten doordat je de stroom die je teruglevert kan salderen. Ook de onvoorspelbaarheid van zonnestroom zorgt voor extra kosten.
Ga je vaste terugleverkosten betalen, dan is dit al verwerkt in je termijnbedragadvies. Check of je nog goed uitkomt met je termijnbedrag in Mijn Vattenfall.
Hoeveel stroom je per jaar teruglevert, bepaalt in welk terugleverschaal je valt. Bij elke schaal hoort een vast bedrag. Dit bedrag betaal je op je jaar- of eindafrekening. Hoe minder je teruglevert, hoe lager je kosten.
In Mijn Vattenfall vind je bij de prijsopbouw van je contract een inschatting van je vaste terugleverkosten. Ook staat daar een verwijzing naar de tabel met alle schalen. Deze tabel vind je ook bij je contractbevestiging in je correspondentie.
Lever je minder terug dan 500 kWh dan betaal je geen vaste terugleverkosten.
Dat ligt eraan wat voor contract je hebt.
We kijken dan hoeveel stroom je hebt teruggeleverd tussen 1 juli en de afrekendatum op je jaarafrekening. Dit bepaalt in welke schaal je valt en wat je vaste terugleverkosten zijn.
Ja, als je na 1 juli 2024 zonnepanelen neemt en stroom gaat terugleveren, brengen we terugleverkosten bij je in rekening.
Klopt, maar voor zonneparken werkt het anders dan voor consumenten en andere kleinverbruikers. Die mogen de stroom die ze terugleveren namelijk tot 2027 salderen.
Eigenaren van zonneparken mogen dat niet. Ze krijgen voor de stroom die ze terugleveren dus altijd de markprijs van het moment. Op zonnige momenten is die meestal laag of negatief. Zonneparken kunnen de productie dan ook beperken als er een te groot aanbod zonnestroom is.
Ook brengt de netbeheerder een boete in rekening zodra ze meer terugleveren dan afgesproken.
Vanaf 1 januari 2027 kun je de stroom die je teruglevert niet meer salderen. Dan veranderen de terugleverkosten ook.