Zonneweide Kooypunt

Vattenfall ontwikkelde zonneweide Kooypunt samen met de Port of Den Helder. Een belangrijke stap in de verduurzaming van de haven en de regio. Eind 2021 is het zonnepark officieel geopend. Het zonnepark heeft een oppervlakte van 15 hectare en produceert jaarlijks ongeveer 13.000 MWh stroom met een geïnstalleerd vermogen van 12,5 MW. Het zonnepark bevindt zich tussen de Mastenmakers weg, de Rijksweg (N9) en het spoor.

Samenwerking Port of Den Helder

Annemarie Schouten, hoofd Zonontwikkeling bij Vattenfall Nederland, is trots op het park: “Met dit zonnepark kunnen we bijdragen aan de duurzaamheidsambities van Port of Den Helder. Vattenfall wil het mogelijk maken om fossielvrij te leven binnen één generatie, en daarvoor zijn samenwerkingen als deze heel belangrijk. Met de bouw van dit park realiseren we een Helderse stroomproductie voor de Noordkop.”

Oog voor lokale ondernemers

Voor de werkzaamheden tijdens de bouw heeft Vattenfall zo veel mogelijk samengewerkt met lokale partijen. Ook kunnen lokale ondernemers GVO-certificaten afnemen, waarmee de onderneming kan worden vergroend. Helderse stroom dus voor bedrijven uit de Noordkop.

Zonnepark met een open karakter

Het bijzondere aan dit zonnepark is de landelijke inpassing. Zo is het zonnepark omringd door een aarden wal om het aan het zicht te onttrekken. Ook liggen er sloten rondom het park in plaats van hekwerk. Daardoor heeft het zonnepark een vrij en open karakter.

Bekijk de tekening

Overzicht Zonneweide Kooypunt

Locatie Port of Den Helder naast bedrijventerrein Kooypunt
Vermogen 12,5 megawatt
Hoogte 2 meter
Start bouw Maart 2021
Operationeel November 2021

Zes veelgestelde vragen over het zonnepark

Waarom bouwen we op deze locatie een zonnepark?

Zonneweide Kooypunt is gebouwd op een locatie die door de haven met zorg is geselecteerd. Het zonnepark komt tussen de N9, het spoor en het bedrijventerrein. En dat is gunstig, want zo is overlast tijdens bouw en beheer en onderhoud minimaal. Door een aarden wal wordt het zonnepark voor een groot deel aan het zicht onttrokken. 

Wat is de levensduur van het zonnepark?

Zonneweide Kooypunt gaat 25 jaar mee. Om ervoor te zorgen dat het zonnepark zo lang mogelijk mee gaat, voeren we regelmatig onderhoud uit. Als we het zonnepark in de toekomst moeten afbreken, dan willen we de materialen zoveel mogelijk recyclen. 

Waarom bouwt Vattenfall dit zonnepark?

Onze missie is: binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk maken. Een van de manieren is door meer duurzame energie op te wekken. Daarom investeren we fors, ook in zonne-energie. 

Heeft Vattenfall ervaring met het bouwen van zonneparken?

In de afgelopen jaren installeerden we in ons land duizenden zonnepanelen. Dit doen we in Nederland maar ook in de rest van Europa.

Op welke manier houdt Vattenfall rekening met de omgeving?

Voldoende draagvlak is voor ons essentieel. Daarom betrekken we de Port of Den Helder, gemeente Den Helder en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bij het ontwerp van het zonnepark.

Op welke manier profiteert de omgeving van het zonnepark?

We maken het mogelijk voor lokale ondernemers om GVO-certificaten af te nemen. Dat is een certificaat waarmee je als ondernemer kunt bewijzen dat de stroom die je gebruikt groen is.

Ook interessant