1. Thuis
  2. Ventilatie
  3. Ventilatiesysteem reinigen

Je ventilatiesysteem reinigen

Om de lucht in huis schoon te houden raden we onderhoud aan je ventilatiesysteem aan. Wat kun je zelf en waar laat je de expert voor komen? Lees hier hoe je voor een mechanisch ventilatiesysteem of balansventilatie zorgt.

Reinigen mechanisch ventilatiesysteem

Onze installatiepartner Feenstra adviseert om de filters en ventielen van je warmte terugwin installatie regelmatig te laten controleren en schoonmaken. Dat kan onnodige slijtage voorkomen en het geluid dat het systeem maakt verminderen.

Wat kan ik zelf schoonmaken?

De roosters waardoor de verse lucht naar binnenkomt kun je het beste 1 keer per jaar schoonmaken. Doe losse onderdelen in een sopje en maak het binnenwerk schoon met de stofzuiger.

De ventielen die de lucht afzuigen zitten in het plafond of de muur. Maak deze ook 1 keer per jaar schoon met een sopje. Het is belangrijk om ze precies op dezelfde manier terug te plaatsen als ze zaten.

Wanneer laat ik een expert komen?

In de luchtkanalen kan stof en vuil zich ophopen. Hierdoor moet het systeem harder werken om de lucht af te zuigen. We raden aan dit eens in de 6 jaar te laten doen. 

De ventilatiebox hangt meestal in dezelfde ruimte als de cv-ketel. Hij zuigt de lucht af en blaast het naar buiten. Deze kun je het beste een keer in de 2 jaar laten reinigen door een monteur.

Een ventilatiebox kan na 15 tot 20 jaar aan vervanging toe zijn.

Ja, reinig mijn ventilatiesysteem

 

Balansventilatie (met wtw) laten reinigen

Balansventilatie zuigt niet alleen lucht af maar blaast ook frisse lucht naar binnen. Die lucht wordt eerst gefilterd zodat er geen stof en vuil in je huis komt. Als je de filters niet regelmatig vervangt werkt het systeem minder goed en kan het zelfs schimmels en bacteriën het huis inblazen. 

Wat kan ik zelf doen aan onderhoud? 

Vervang de filters 2 keer per jaar door schone filters. Maak ze tussendoor minstens 1 keer schoon met de stofzuiger.

Maak de ventielen in het plafond of de muur af en toe schoon met een sopje. Zorg ervoor dat je ze precies zo terugplaatst als ze zaten.

Waar laat ik een monteur voor komen? 

We raden aan om eens in de 2 jaar een monteur langs te laten komen voor een onderhoudsbeurt. Hij controleert de instellingen van de ventilatie-unit en haalt stof en vuil weg. We raden aan een serviceabonnement af te sluiten bij een erkende ventilatie-installateur. Bijvoorbeeld bij onze partner Feenstra.

Verder raden we aan de luchtkanalen eens in de 6 jaar schoon te maken. 

Ja, reinig mijn ventilatiesysteem

Weten welk systeem je in huis hebt?

Heb je geen idee welk ventilatiesysteem je in huis hebt? Kijk dan naar de volgende twee dingen:

De grootte van de ventilatiebox

Deze box (de motor van het systeem) hangt meestal in dezelfde ruimte als de cv-ketel. Heeft de box de grootte van een wasmachine, dan heb je een wtw-systeem. Heeft de box de grootte van een computerbeeldscherm, dan heb je een mechanisch ventilatiesysteem in huis.

Het aantal ventielen in het plafond of in de muur

Zitten deze alleen in de keuken, toilet of badkamer, dan heb je een mechanisch ventilatiesysteem. Zitten er op meerdere plekken ventielen, dan heb je een wtw-systeem.

Wtw-installatie

Samen in Zon

Sluit een eenmalig reiniging- en/of serviceabonnement af voor je wtw-installatie.

Mechanische ventilatie

Vattenfall Opwekkers

Sluit een eenmalig reiniging- en/of serviceabonnement af voor je mechanische ventilatie. 

Meer producten